Godži bobice – lekovitost i upotreba u ishrani

Moja prijateljica neprestano priča o ovim bobicama, redovno ih kupuje i zna se da svako jutro pojede svojih deset godži bobica posle kafe na poslu a nagovorila je i svoje koleginice na ovaj isti ritual, zato što su izuzetno zdrave. Podstakla me je da napravim malo istraživanje i da vidim zašto su one toliko dobre i zašto treba i ja da počnem da ih koristim u svojoj redovnoj ishrani.

Godži ili “Gou Qi Zi“ su poreklom sa Tibeta. Tamo se smatraju svetom biljkom. Zašto ih ljudi zovu „srećne bobice“? Zato što osobama koje ih redovnom uzimaju popravljaju raspoloženje, povećavaju snagu i vitalnost organizma. Mogu da se konzumiraju sveže ili sušene. Od njih možete praviti sok ili od njihovih suvih plodova možete praviti čaj. Čaj je bogat antioksidantima koji podstiče imunitet. Dovoljno je da u kipuću vodu stavite tri suve bobice, poklopite i ostavite da stoje 15 minuta. Pijte ga tri puta dnevno.

godzi bobice lekovitost

Upotreba

Sveže bobice možete dodati u kuvana jela. Dok dinstate povrće ili uz pržena i pečena jela od mesa ili morskih plodova, a suve mogu biti dodatak kuvanom pirinču, supama od mesa ili povrća. Možete ih dodati u sladoled ili slatki hleb. Takođe, od godži bobica možete praviti džem i marmeladu. Naravno, najkvalitetniji, ali i najskuplji način konzumiranja su pravljeni sokovi.

Lekovitost

Istraživanja su pokazala da godži bobice u sebi sadrže čak dvadesetjedan mineral, pune su gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma. Dobre su i zato što poboljšavaju epitelizaciju kože, korisne su kao analgetik koji ublažava bolove ili kao sedativ. Takođe su poznate kao jak afrodizijak (jačaju polni nagon i kod muškaraca i kod žena) i preporučuju se kod muške neplodnosti. Pojačavaju cirkulaciju, regulišu povišen krvni pritisak, dobre su za pamćenje,  jačaju metabolizam, pojačavaju lučenje testosterona, jačaju organizam nakon bolesti i opšte malaksalosti i slabosti. Za žene koje nemaju lep ten, ove bobice će uz redovnu konzumaciju imati lepšu i kvalitetniju kožu. Kažu i da su dobre za poboljšanje vida i da sprečavaju rast nekih vrsta tumora.

Nutritivna vrednost

U 100 grama godži bobica ima 370 kalorija.

Recept za keks od godži bobica

A evo i jednog recepta za keks sa godži bobicama koji sam našla na internetu i odmah probala da ga napravim. Ja sam nešto slično pravila sa sušenom brusnicom.

Potrebno je:

  • 100 gr godži bobica
  • 125 gr brašna
  • 125 g margarina
  • 50g šećera u prahu
  • 50g praška za puding od vanile

Priprema:

Prvo u jednu činiju sipajte 100 ml vode i u nju sipajte bobice pa ih ostavite malo da nabubre. Margarin isecite na kockice ili ga izrendajte na krupno rende. Dodajte brašno, šećer i prašak za puding. Dobro rukama izmešajte glatko testo. Bobice dobro ocedite od vode, malo ih prosušite krpom, pa pomešajte sa testom. Ostavite testo u frižider 1 sat.

Na tepsiju stavite papir za pečenje, pa počnite da pravite kuglice od testa. Malo ih između dlanova pritisnite i ređajte u pleh. Pecite ih u zagrejanoj rerni 10-15 minuta. Prijatno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts