Šta je ,,Pedeset nijansi siva“?

U pitanju je triologija koja je zaludela svet, pogotovo lepši pol. Iako nekima nije jasno zbog čega, mnoge dame su u Kristijanu Greju, glavnom akteru ove priče pronašle svog princa iz snova. Triologiju čine ,,Pedeset nijansi-siva“, ,,Pedeset nijansi-mračnije“ i ,,Pedeset nijansi-oslobođeni“.

,,Pedeset nijansi“ je roman prvenac spisateljice E. L. Džejms koja je radila na televiziji ali je oduvek  htela da piše romane, premda se nije usudjivala. Svoje tekstove je uglavnom objavljivala na internetu. Inspirisana ljubavnom pričom između glavnih junaka ,,Sunrak“ sage, rešila je da napiše erotski roman o studentkinji književnosti i mladom bogatom tajkunu.

pedeset nijansi siva
Pedeset nijansi siva

Sve počinje kada Ana Stil, koja treba da diplomira književnost upozna bogatog i misterioznog Kristijana Greja. Ana se zaljubljuje unjega ali Kristijan ne želi klasičnu vezu a naivna Ana, ponešena sopstvenom strašću odlučuje da postene neka vrsta njegovog seksualnog roba. Vremenom će Kristijan polako početi da se zaljubljuje u svoju robinju i da pravi izuzetke koje nije činio sa svojim drugim partnerkama, a Ana će saznati mračnu prošlost svog muškarca, kao i to šta je navelo Kristijana da vodi takav način života.

Iako su prodati u nekoliko miliona primeraka i autorki doneli čitavo  bogatstvo, romani su naišli i na negativne kritike. Prvi deo, ne sadrži nikakvu posebnu radnju, dok nam tek ,,Pedeset nijasni -mračnije“ donosi malo akcije kada se saznaju neke tajne iz Kristijanove prošlosti i kada se pojavljuje Lejla, bivša potčinjena koja želi da naudi Ani. Mogli bi smo reći da čitateljke privlači uglavnom zgodni Kristijan, koji je mlad, prebogat, svira klavir, odličan ljubavnik a pored toga što je slatkorečiv i zaštitnički nastrojen, devojci se udvara i skupim poklonima i izlascima kao što su vožnja helikopterom, jedrenje, krstarenje ( svim vozilima naravno sam upravlja ), itd. Pored toga Kristijan ima dvadeset sedam godina i korporaciju od četrdeset hiljada zaposlenih, zarađuje sto hiljada dolara na sat, i sve to poštenim radom, pa možemo reći da je mladi čarobnjak Hari Poter realniji lik od zavodljivog Greja.

,,Pedeset nijasi“je zapravo poslovičan opis Kristijana Greja, i njegovih naglih promena raspoloženja, pa je tako triologija i dobila naziv.

Postavilo se pitanje, zašto se ženama toliko dopada da  čitaju knjigu u kojoj se devojka toliko potčinjava  muškarcu, gde su oni vekovi borbe za ženska prava, da li žene duboko u sebi možda vole sado mazo veze? Ovakva pitanja navela su i neke zle jezike da knjigu žargonski nazovu ,,pornić za mame“.

Pornić ili ne, knjiga je uvrstala Džejmsovu u najprodavanijeg autora u Velikoj Britaniji, a uskoro će se početi i sa snimanjem filma. Mnogi glumci se uveliko utrkuju za mesto  Kristijana Greja i Ana Stil. Spremni su i na snimanje eksplicitnih scena i obnaživanje zarad ovih primamljivih uloga koje će im zasigurno doneti veliku slavu.

Knjigu je u Srbiji objavila izdavačka kuća ,,Laguna“

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts