Olimpik Bič

Paraliju ili Olimpik Bič, šta odabrati za letovanje u Grčkoj?

U čemu je razlika izmedju Paralije i Olimpik Bič?

Gotovo svaka agencija ima ponude za Paraliju i Olimpik Bič. To su dva turistička naselja u severnoj Grčkoj, na  nekih sat vremena vožnje od granice. Zbog povoljnih cena i blizine, veliki broj Srba letuje u ovim odmaralištima, pogotovo iz južnih predela naše zemlje. Ali šta odabrati ako idete prvi put i ne znate šta da očekujete.

Za početak da vas malo upoznamo sa ovim mestima i nekim zajedničkim karakteristikama. Kao što je već pomenuto, nalaze se relativno blizu granice. Ova mala naselja formirana su isključivo zbog turizma, tako da zimi ovde nema puno dešavanja. Postoji veliki broj butika, kafića, restorana, i u mnogima se govori srpski jezik. Dosta Srba i provodi radno leto u ovim odmaralištima. Odavde možete ići na razne fakultativne izlete: na Meteore, Skijatos, Akva park, obilazak Svete gore, Atine…. Najbliži veći grad je Katarini, na oko dvanaest kilometara koji je i glavni grad oblasti Pierija, gde se ova letovališta nalaze. Tu je i najbliža bolnica, dok Paralija i Olimpik Bič imaju više privatnih ordinacija, gde se možete obratiti za medicinsku pomoć. Medju njima ima i onih, gde se takodje govori srpski. Pored srpskih, ovde dolazi i veliki broj mađarskih, nemačkih, čeških i mnogih drugih turista.

Međutim, postoje i bitne razlike.

Paralija je bolji izbor za mlade – Veliki izbor kafića pruža bolji noćni provod

Paralija
Paralija za mlade

Paralija je namenjena mlađoj populaciji, mada neretko dolaze porodični ljudi, čak i sa malom decom. Pored velikog broja kafića ovde se nalazi i par klubova koji svojim izgledom zaista ostavljaju sjajan utisak na sve ljubitelje noćnog provoda.Među srpskim turistima je verovatno najomiljenija diskoteka ,,Omilos“, koju skoro uvek posećuju srpski školarci koji dođu na ekskurzije, i gde se pusta i naša muzika. Pored ,,Omilosa„, tu su još i ,,Gold„, po mišljenju mnogih najbolja diskoteka u ovom kraju, ,,Fab5″, ,,Habana“, ,,Cocus“… Svi klubovi, osim ,,Omilosa“ su malo udaljeni od grada, nije daleko stići peške, a dovoljno su udaljeni da glasnom muzikom ne smetaju turistima koji odmaraju. Cene noćnog života su malo jače za naš budžet. Negde će vas samo ulaz koštati i do dvadeset eura. Ipak, klubovi organizuju razne promocije, tako da dame često imaju i besplatan ulaz i jedno piće, bez obzira da li se radi o čaši soka, ili nekom skupljem piću, poput letnjih koktela.

Olimpik Bič – Bolji izbor za porodične ljude

Olimpik Bič
Olimpik Bič za porodice

Olimpik Bič se nalazi dva kilometra od Paralije. Preporučuje se ljudima koji vole mir i tišinu, mada ukoliko poželite da prošetate do Paralije ili odete u neki od klubova, možete otići na razne načine: taksijem, iznajmljenim motorima i biciklima, vozićem, autobusom, a za one koji vole da šetaju postoji uredjena staza pored plaže. I ovde ima kafića ali se svi zatvaraju do dvanaest. Što se tiče radnji i šetališta, Olimpik Bič uopšte ne zaostaje za Paralijom, a u agencijama ćete verovatno primetiti da je za neki dinar jeftinije letovati upravo u Olimpiku. Još jedna prednost ovog mesta je i to što ima mnogo širu plažu,pa ćete imati više mesta za letnje sportove na plaži. S obzirom da je naselje mladje od Paralije, Grci su bili svesni problema sa meduzama, i napravili mrežu, tako da ovde možete slobodno plivati dublje, bez straha da će vas ova morska napast opeći.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts