Glavni grad Zimbabvea

Glavni grad Zimbabvea, Harare

Glavni grad Zimbabvea
Glavni grad Zimbabvea, Harare

Koji je glavni grad Zimbabvea?

Harare je glavni grad Zimbabvea u južnoj Africi. Harare je najveći grad u Zimbabveu sa populacijom od oko 2 miliona stanovnika, to je takođe glavni trgovinski centar u zemlji. Grad su osnovali Britanci1890 i nazvali ga Solzberi. Kada je Zimbabve stekao nezavisnost početkom 1980-ih, naziv je promenjen u Harare.

Harare je prilično kosmopolitski grad, sa odličnom klimom. To je idelno za šetnju centralnim trgovima Harareu, postoji mnogo prodavnica, parkova, banaka i restorana u samom-centru, kao i zgrada visoke gradnje. Predgradja su lepo uredjena gde uglavnom žive bogati ljudi, i tu se nalazi nekoliko golf terena. Na periferiji Hararea uglavnim žive radnici.

Šona, Sindebele i engleski su najčešći jezici u Harareu.

Kako putovati do Harareu

Za Harareu uglavnim se putuje preko Londona (na BA i Air Zimbabve) ili Johanesburgu (o SSP ili kulula). Regionalna aviokompanije Air uključuju Zimbabve, Bocvanu i Malavi. Međugradski autobusi idu od Hararea i Blantire (Malavi), Johanesburg (Južna Afrika), i Lusaka (Zambija).

Minibusevi i taksi gotovo da ne postoje u Harareu. Vozovima uglavnom putuju meštani koji se dobro snalaze u gradu. Nije preporučljivo da se šetate noću po Harareu.

Harare – Glavni grad Zimbabvea

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts