Šta je anoreksija?

Anoreksija je vrsta poremećaja u ishrani. Osoba koja boluje od ove bolesti ima strah od dobijanja težine, često pada u depresiju, preteruje sa vežbama i tabletama za mršavljenje…

Iako se anoreksija smatra vrstom moderne bolesti, prvi zabeleženi slučaj datira još iz osamnaestog veka, kada je engleski lekar, ser Vilijam Gul prvi put zabeležio ovu bolest i dao joj ime, lečivši četiri godine jednu devojku.

KO NAJČEŠĆE BOLUJE OD ANOREKSIJE?

U grupi obolelih najčešće su mlade devojke, starosti od trinaest, četrnaest godina, pa sve do sredine dvadesetih. Bolest je najviše uhvatila maha u zapadnim zemljama. S obzirom da je reč o gladovanju, obolelim osobama se smanjuje telesna težina, opada imunitet, suši se koža, smanjuje se krvni pritisak… Od ove bolesti mogu da obole i muškarci, ali u znatno manjem procentu u odnosu na žene, a najrizičnije su devojčice u pubertetu, gde anoreksija može da bude i pozadina nekih drugih problema, kao što su loši porodični odnosi ( najčešće u bogatim porodicama koje zahtevaju savršenstvo od svoje dece).

RAZLIKA IZMEĐU ANOREKSIJE I BULIMIJE

Razlika između anoreksije i bulimije: bulimične osobe sebe forsiraju na povraćanje, a anoreksične pokušavaju na razne druge načine da oslabe, preopterećeni su kalorijama koje unose ili preteruju sa sredstvima za mršavljenje.Naravno, i anoreksične osobe mogu imati bulimiju, pošto  ne biraju način na koji će da ostanu mršave.

KAKO SE LEČI ANOREKSIJA?

Kako se lečiti? S obzirom da anoreksičari odbijaju da priznaju da imaju problem, lečenje je jako teško. Prvenstveno je potrebna saradnja obolele osobe koja se najčešće mora hospitalizovati. A kada se to desi potrebna joj je i podrška najbližih. Da bi se oboleli izlečili potrebno je rešiti i psiholiški problem koji ih je i doveo do anoreksije. Na žalost, ova bolest se često završava smrtnim ishodom.BORBA PROTIV ANOREKSIJE

S obzirom da je anoreksija svakodnevna pojava u svetu mode i da je veliki broj modela preminuo od ove bolesti, dosta javnih ličnosti je krenulo u borbu protiv ovog poremećaja. Kreatori polako prestaju da nagažuju manekenke koje su preterano mršave, a mediji forsiraju javne ličnosti širokih kukova i grudi, kao što su Bijonse ili Dženifer Lopez, ne bi li skrenuli pažnju da žensko telo ne mora biti mršavo da bi bilo privlačno.

Međutim anoreksija je i dalje prisutna u mnogim sferama zapadnog sveta, tako da će borba sa njom biti poprilično duga i komplikovana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts