Dulcolax tablete – lek za pražnjenje creva i normailizaciju probave

Dulcolax tablete pripadaju grupi lekova laksativa sa ulogom pražnjenja creva. Njihovo delovanje odnosi se na poboljšanje rada creva što uzrokuje njihovo pražnjenje i za probavu koja se normalizuje nakon dužeg perioda opstipacije. Aktivna supstanca Dulcolax-a je bisakodil.

Laksativi su lekovi za lečenje zatvora stolice koje se opisuje kao jako neugodno, bolno ili retko pražnjenje creva. Pacijenti koji boluju od opstipacije, imaju tvrdu stolicu koja teško prolazi, kao i osećaj da se rektum nije potpuno ispraznio. Razlikujemo akutni i hronični zatvor. Ako se ne leči, zatvor može izazvati kao posledicu neka oboljenja debelog creva zbog koncentrisanja toksina iz fecesa.

Dulcolax tablete

Dulcolax – doziranje

Uobičajena doza je protiv opstipacije (zatvora): za odrasle i decu stariju od 10 godina – jedna do dve tablete (5 – 10 mg). Za decu uzrasta od 4 do 10 godina: jedna tableta (5 mg), ali jedino uz preporuku i nadzor lekara!

Primena dulcolax-a kod dece

Dulcolax tablete se ne primenjuju za decu koja su mladja od 4 godine.

Uputstvo za upotrebu

Preporučuje se da se Dulcolax tablete piju uveče, pre spavanja, kako bi izazvale pokretanje creva sledećeg jutra. Tablete se piju cele uz vodu ili drugu tečnost, ali ne sa mlekom.

Dulcolax kao priprema za pregled

Dulcolax tablete koriste se za čišćenje creva u slučajevima kada treba uraditi pripremu za odredjene dijagnostičke procedure, recimo ultrazvuk trbušne duplje. Takodje, njegovo dejstvo omogućava mu primenu u nekim postoperativnim terapijama i u medicinskim stanjima koja iziskuju olakšavanje pražnjenja creva.

U tim slučajevima, obavezan je stručni nadzor i doziranje koje je propisao lekar. Kako bi se omogućilo potpuno pražnjenje creva, za odrasle i decu koja smeju koristiti dulcolax, preporučuje se doza od dve do četiri dulcolax gastrorezistentne tablete, veče uoči pregleda , a nakon toga i jedna Dulcolax supozitorija ujutru, neposredno pre samog pregleda. Radi radioloških pregleda ili u svrhu priprema za neki operativni zahvat, dulcolax tablete se obično kombinuju sa dulcolax čepićima, kako bi ispražnjenost creva bila maksimalna. U istoj situaciji, za decu starosti od 4 do 10 godina preporučuje se jedna Dulcolax gastrorezistentna tableta uveče pre spavanja i propisani pedijatrijski laksativ sa momentalnim dejstvom (čepići) sledećeg jutra.

Pakovanje dulcolaxa koje se može naći na domaćem tržištu sadrži 20 gastrorezistentnih tableta.

Dulcolax za mršavljenje?

Dulcolax tablete koriste se isključivo kod stanja opstipacije ili kao pripremaza odredjene preglede. Upotreba dulcolaxa u cilju gubljenja suvišnih kilograma nije preporučljiva. Ove tablete namenjene su za kratkotrajnu upotrebu i to ne dužu od tri uzastopna dana.

Kontraindikacije

Ileus, opstrukcija creva, stanja akutnog hirurškog abdomena kao što su apendicitis, upala creva, bol u stomaku, mučnina i povraćanje su stanja pri kojima se dulcolax ne sme primenjivati.

Takodje, nemojte koristiti dulcolax ako ste alergični na bisakodil ili neku od pomoćnih supstanci u leku. Medju pomoćnim supstancama su kukuruzni skrob, beli vosak, ricinusovo ulje, etanol, aceton, arapska guma…

Dulcolax lek

Upozorenja pri korišćenju dulcolax-a

Kao i ostale laksative, dulcolax tablete ne treba primenjivati duže vreme bez prekida a da pritom niste ispitali uzrok zatvora. Dugotrajna neumerena primena ovog leka može da dovede do poremećaja elektrolita, bubrežnog kamenca, proliva, bola u stomaku. Ostale nuspojave usled pogrešne dugotrajne primene dulcolaxa su oboljenja bubrežnih tubula, metabolička alkaloza, mišićna slabost…

Dulcolax čepići mogu izazvati bol i lokalne iritacije.

Lek sadrži laktozu i saharozu, pa se klonite dulkolaxa ako ste alergični na te vrste šećera.

Predoziranje Dulcolaxom

U slučaju uzimanja prekomernih doza dulcolaxa mogu se desiti izrazito vodene stolice, gubitak kalijuma i drugih minerala, grčevi u stomaku…

Nuspojave

Tokom primene dulcolaxa mogu se javiti bol u stomaku, jak proliv, mučnina i povraćanje. Retko se javljaju alergijske reakcije kao što je anafilaktički šok.

Dulcolax i dojenje

Iako nije poznato da bisakodil koja je aktivna supstanca dulcolaxa, prelazi u majčino mleko,ne preporučuje se upotreba dilcolax preparata tokom dojenja.

Dulcolax i trudnoća

Ne postoje odgovarajuća i temeljna istraživanja o primeni dulcolaxa u trudnoći. Ipak, dugotrajno iskustvo do sada nije pokazalo da jeprimena ovog leka u trudnoći štetna ida donosi posebne neželjene efekte. Medjutim, kao i kod svih lekova i za dulcolax važi da se kod trudnica sme koristiti jedino nakon savetovanja sa lekarom i uz njegov nadzor.

Nekada se dulcolax tablete koriste u kombinaciji sa čepićima. Dulkolax čepići sadrže 10 mg bisakodila koji deluje na sluznicu creva. Njihovom primenom se ubrzava peristaltika creva i pospešuje pražnjenje sadržaja creva.

Dulcolax čepići direktno utiču na sluznicu debelog creva, i to na njegov završni deo. Kao i tablete i dulcolax čepići namenjeni su za kratkotrajnu upotrebu. Koriste se i kod dugotrajnih i kod hroničnih začepljenja. Ako čepići ne daju rezltate ili mislite da jedino pomaže dugotrajna primena koja se nikako ne preporučuje, morate uzrok opstipacije obavezno ispitati i krenuti sa odgovarajućom terapijom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts