|

Kulturne i istorijske znamenitosti Vrnjačke banje

Vrnjačka banja, Srbija – Lečilište, znamenitosti, istorija, kultura, turizam…

Šta treba obavezno posetiti u Vrnjačkoj banji?

Između planine Goč i reke Zapadne Morave, na oko 10 kilometara od Trstenika, nalazi se najposećenija banja Srbije. Vrnjačka banja je od Beograda udaljena oko 200 kilometara, a od Kraljeva 25.

Prema nekim podacima lekoviti izvori vode u Vrnjačkoj banji su korišćeni od davnina, još u doba kada su te prostore Skordici, keltsko pleme. Kasnije su se naselili Rimljani, koji su žkoristili lekovitu vodu i za kupanje i za piće, a o tome postoje i materijalni ostaci. Pretpostavlja se da su u srednjem veku Sloveni čuli za lekovitost banjskih izvora i počeli da ih koriste. O periodu kada su Turci naselili Balkan se ne zna gotovo ništa o korišćenju lekoviti izvora. Postoji samo nekoliko legendi, koje se naravno ne smatraju pouzdanim. Početkom 19. veka, nakon oslobođenja od turske vlasti, zna se da je knez Miloš Obrenović unajmio geologa barona Herdera da ispita lekovite vode širom Srbije, između ostalog i u Vrnjačkoj banji. Takođe, iz ovog perioda postoje zapisi da su meštani sela Vrnjci koristili ovu vodu za lečenje, piće i kupanje.

vrnajcka banja 12
Vrnjačka banja, Srbija – Lečilište, znamenitosti, istorija, kultura

Bilo kako bilo, za godinu početka savremenijeg lečenja u Vrnjačkoj banji se uzima 1868. godina. Te godine je osnovano „Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo – vruće vodee“ u Vrnjcima. Iste godine je započeta gradnja banjskih kupatila i drugih objekata. U pravo, moderno lečilište Vrnjačka banja je počela da se razvija vrlo brzo, a posebno nakon izgradnje vile Jovana Belimarkovića, koji je bio namesnik kralja Aleksandra Obrenovića.

Razvoj banje je stagnirao u ratnim periodima, da bi ponovo počela da napreduje 50-ih i 60-ih godina, a danas doživljava pravi procvat. Posećuje je ssve veći broj turista i iz zemlje, ali i iz čitavog sveta.

U Vrnjačkoj banji postoji sedam lekovitih termimineralnih izvora i to:

1.  „Topla voda“

Najstariji i najpoznatiji izvor, čija je temperatura 36,5°C.

2. „Slatina voda“

Ovaj izvor postaje poznat krajem 19. veka, a svoj današnji izgled dobija tek 1984. godine. Temperatura vode na ovom izvoru je 14°C.

3. „Snežnik“

Za njega se zna od kraja 19. veka, ali je počeo da se koristi tek 1916. godine.

Temperatura vode na ovom izvoru je 17°C.

4. „Jezero“

Otkriven je 1978. godine.

Temperatura vode ovog izvora je 27°C.

Voda sa izvora: „Borjak“, „Beli izvor“ i  „Vrnjačko vrelo“ se flašira.

Boravak u Vrnjačkoj banji i korišćenje njenih lekovitih termomineralnih voda se preporuluje obolelila od: sećerne bolesti, bolesti organa za varenje i mokraćnih puteva, ali i za opšti oporavak organizma.

Pored lečilišnpg oblika turizma, Vrnjačku banju danas posećuje sve veći broj ljudi željnih odmora i zabave.

Naročito u letnjem periodu, Vrnjačka banja predstavlja centar provoda u našoj zemlji. A čuveni Vrnjački karneval, staje rame uz rame sa Sanorom trubača u Guči i novosadskim „EXIT“-om.

Ko god se nađe u Vrnjačkoj banji, bilo da je zaljubljen ili ne, trebalo bi da oseti jednu od banjskih atrakcija: Most ljubavi. Priča o ovom mostu je priča o ljubavi dvoje Vrnjčana, učiteljici Nadi i oficiru Relji. Omiljeno sastajalište im je bilo upravo na mostu. A kada je Relja otišao u rat u daleku Grčku, ubrzo je zaboravio Nadu i oženio se Grkinjom. A Nada…Nada je ostala da kopni i tuguje i ubrzo je umrla. Zato danas devojke, ali i momci kače katance na obalu mosta i ključić simbolično bacaju u Vrnjačku reku, kako bi se obezbedili da će njihova ljubav ostati zaključana uz njih čitavog života.

Ne zaboravite i da se slikate pored ssimbola Vrnjačke banje: statue vrapca na banjskoj Promenadi. Jer, kako kažu, ko nema slika pored vrapca, kao i da nije bio u Vrnjačkoj banji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts