Borna kiselina (acidi borici) – primena u medicini

Borna kiselina ili stručni naziv – Acidi Borici, nalazi se u prirodnim nalazištima i nastaje isparavanjem ili taloženjem boraksa u reakciji sa kiselinama. Kao mineral ima ime – sasolit. U vidu je bezbojnog kristala ili belog praha. Rstvorljivaje u alkoholu , toploj vodi i eteru. U prirodi se nalazi u vulkanskim oblastima, u sastavu nekih minerala, u morskoj vodi, u biljkama. Sam bor je hemijski element, koji je potreban za ispravno funkcionisanje našeg organizma. To ga, slično jodu, čini i dodatkom ishrani jer ga u svakodnevnim namirnicama nema dovoljno. Boraks je prirodni mineral koji je prilično jeftin, ali ima i nedavno dokazana svojstva koja mogu ugroziti farmaceutsku industriju zbog toksičnog dejstva.

Upotreba

U farmakologiji se koristi kao lek odnosno – blagi antiseptik u vidu 3% rastvora, ili kao keratoplastik u obliku praška koji je 10% smeša sa talkom.

Široka je primena borne kiseline u hemijskim i biohemijskim procesima, u pirotehnici, u proizvodnji insekticida, u industriji kozmetičkih preparata ali i za pravljenje deterdženata.

borna kiselina 1

Rastvor borne kiseline i njena široka primena u medicini

Borna kiselina u vidu rastvora koristi se u dermatologiji – za oboljenja kože, za telo i za čišćenje lica, u oftalmologiji – za oči koje su sklone infekcijama i ispiranje očiju, zatim u otorinolaringologiji kao antiseptik za obloge kod upala, i ispiranje ušiju, kod lečenja otoka jer opušta i umiruje kožu, za bubuljice koje se teško otklanjaju…

Smatra se da deluje na gljivična oboljenja kože i sluznice. Ipak, njenom dužom lokalnom upotrebom može doći do toksičnog učinka, naročito kod mlađih osoba. Ranijese ova kiselina dosta često koristila u medicini, dok je u novije vreme sve češće njeno izbegavanje.

Neželjena dejstva upotrebe borne kiseline moguća su kod dece a naročito kod beba, pa se iz predostrožnosti ne upotrebljava u proizvodnji krema i masti za telo i za lice bebe.

Ista zabrana je na snazi i kada su u pitanju šamponi, kupke, puderi, paste zazube i ostali kozmetički preparati namenjeni najmladjima. Naime, odredjena istraživanja su pokazala da je zabeležena toksičnost tih preparata pa zato pri primeni borne kiseline kod dece neophodna opreznost, a naravno najbolje je ne koristiti je.

Ipak, zagovornici terapija uz korišćenje borne kiseline navode brojne prednosti preparata koje je sadrže.Boraks ima svojstvo ubijanja patogena. Borna kiselina je efikasna u ubijanju virusa, gljivica,pa i bakterija, ali nešto slabije. Ima odlična antiseptična svojstva.

Bor je kao element je bitan u regulisanju rada paratiroidne žlezde, učestvuje apsorpciji kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Osobe koje pate od artritisa obično imaju manjak bora. Zato se terapija bornom kiselinom preporučuje kod osoba koje imaju artritis ali i osteoporozu. Naime, uzimanjem boraksa se kalcijum iz organizma i mekih tkiva vraća u kosti i zube, i podmladjuje skeletni sistem.

Takodje, zagovornici borne kiseline tvrde da je njeno svojstvo u lečenju kandide i raznih ginekoloških oboljenja vrlo lekovito.

borna kiselina - Acidi Borici

Kako se koristi borna kiselina protiv kondiloma?

Troprocentni rastvor borne kiseline koristi se u ginekologiji. Kod kondiloma, potrebno je stavljati obloge od ove kiselinena čistoj pamučnoj tkanini i to u trajanju od 15 minuta.

Borna kiselina i ispiranje ušiju

Kod upale ušiju, vrlo je betovatno da će Vam lekar preporučiti ispiranje bornom kiselinom. Upotrebljava se troprocentni rastvor a ispiranje je 2 puta dnevno.

Borna kiselina i ispiranje očiju

Oftalmolog Vam može propisati terapiju koja uključuje ispiranje očiju rastvorom borne kiseline, ali ovo nikako nemojte raditi nasvoju ruku! Naročito je opasna upotreba borne kiseline za ispiranje očiju kod beba.

Borna kiselina za vene

Proširene (varikozne) vene su široke, mogu se lečiti bornom kiselinom. Nekoliko listova ukiseljenog kupusa stavite u troprocentni rastvor borne kiseline da odstoje 3 sata. Nakon toga, ocedite i koristite dobijenu tečnost za obloge koje ćete stavljati na obolele vene.

Napomena – Ovaj tekst je informativnog karaktera. Ne preporučuje se samostalno uzimanje borne kiseline niti bilo kog preparata zalečenje bez odobrenja i konsultacija sa lekarima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts