HALAL

Šta je HALAL standard?

HALAL SERTIFIKAT! KAKO UVESTI HALAL STANDARD? SERTIFIKATI ZA HRANU, KOZMETIKU I LEKOVE

U Srbiji se poslednjih godina počelo sa uvođenjem raznih standarda, kao što su HACCP ili ISO. Ali jako malo pažnje dobio je upravo HALAL.

Reč halal je arapskog porekla, i u prevodu znači čisto, dozvoljeno. Istoimeni standard garantuje da su artikli napravljeni po određenim pravilima koje zahteva islamska zajednica, i artikli proizvedeni po HALAL-u su namenjeni potrošačima muslimanske veroispovesti. Tako, recimo, [sociallocker]hrana ne sme da sadrži meso određenih životinja,  npr svinjsko, životinju ne sme da zakolje radnik koji nije muslimanske, hrišćanske ili jevrejske veroispovesti ili koji je pod dejstvom alkohola, artikal ne sme sadržati aditive i emulgatore, itd. Ovo su samo neka od pravila. Ovaj standard se odnosi još i na kozmetiku i lekove.[/sociallocker]

HALAL

S obzirom da u svetu živi preko milijardu muslimana, velika je zainteresovanost za uvođenje HALAL-a u raznim svetskim kompanijama. Međutim u Srbiji nije takav slučaj iako bi  to dosta značilo našoj ekonomiji, s obzirom da islamski standard donosi u svetu zaradu od preko petstotina milijardi evra. Ako pogledamo broj muslimana koji žive u našoj zemlji kao i broj muslimana koji prolazi kroz Srbiju, svakako bi značilo da recimo na autoputevima ima više restorana koji poseduju ovaj sertifikat.

Kao i kada je reč o drugim standardima, poželjno je da prvo potražite pomoć neke konsultantske kuće koja će vas upoznati sa pravilima HALAL-a, a potom se dozvola traži od Agencije islamske zajednice. Ukoliko ga dobijete, trajaće vam jednu godinu, kada se mora izvršiti resertifikacija, tj obnavljanje standarda.

U bivšoj SFRJ je veliki broj preduzeća imao ovaj standard, ali ga je izgubio tokom devedesetih.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts