komodo zmajevi

Komodo zmajevi

Komodo zmajeviKomodo zmajevi se smatraju jednim od najvećih neprijatelja koji vreba iz prirode i ugrožava život ljudi daleke Indonezije i ostrva okolo nje, kao što su ostrva Komodo, Rinka, Flores ili Gili Montag.
Ova neobična vrsta ogromnih guštera, može dostići svoju maksimalnu dužinu od čitavih 2 metra, u trajanju svog životnog veka koji kako procenjuju stručnjaci iznosi prosečno oko 30 godina.
Komodo zmaj, ovaj svirepi mesožder koji napada plen i rastrže ga oštrim zubima, hrani se gotovo svim živim vrstama koje je sposoban da sretne u svom okruženju i koje naspram proporcija može da savlada. Zabeleženi su čak i njegovi napadi na čoveka, pa čak i slučajevi u kojima su zahvaljujući veoma oštrom njuhu, na veliku žalost lokalnih meštana ove životinje pronalazile i iskopavale čak i leševe njihovih pokojnika.
Čak i ako se žrtva otrgne i spasi od trenutne surove smrti, prilikom napada komodo zmaja, nažalost nju u naredna 24 časa ipak očekuje smrt, nastala kao posledica sepse i preteranog broja bakterija koje prilikom ujeda dospeju u krv.
Dok trči, odrasla jedinka ove vrste može da dostigne brzinu od čak neverovatnih 20km/h.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts