Džek Trbosek

Istorija zločina pamti veliki broj serijskih ubica koje su na krajnje brutalan način ubijale svoje žrtve, ipak ‘’epitet’’ najpopularnijeg ne ide uz ime onoga koji je imao najviše ‘’recki’’ ili onoga ko je bio najsvirepiji. ‘’Laskava titula’’ ide u ruke londonskog zločinca Džeka Trboseka. Jack the Ripper je ordinirao britanskom prestonicom u periodu od 31. avgusta do 8. novembra 1888. godine.  Nešto više od dva meseca mu je bilo dovoljno da posatne I ostane tema brojnih istraga, rasprava, knjiga I filmova. Trbosek je ubio najmanje pet prostitutki u londonskoj četvrti Vajtčepl.

Prva žrtva je bila Meri En Nikols. Telo popularne Poli je pronađeno u noći 31. Avgusta, grkljan joj je bio preklan, creva obmotana oko vrata, a genitalije rasporene. Već posle prvog slučaja je ustanovljeno da je ubica levoruk.

Samo devet dana kasnije iskasapljena je Eni Čepmen, rođena kao Eliza En Smit. I njoj je vrat bio prerezan, creva prebačena preko ramena, a materica I bešika izvađene I odnete.

Žrtva broj tri zvala se Elizabet Strajd, a skončala je ‘’samo’’ sa preklanim vratom, jer je Trbosek očigledno žurio . . . na sastanak sa narednom ‘’prijateljicom noći’’.

Ketrin Edouz je ubijena iste noći kao I Strajdova, i prošla je mnogo gore od svojih prethodnica. Stomak joj je bio rasporen, nos I uvo odsečeni, želudac, bubrezi, jetra I creva izvađeni, a na licu urezano slovo V.

Poslednje ubistvo izvršeno je nad Meri Džejn Keli, 9. novembra 1863. Ranija ubistva su u odnosu na kaspljenje izvršeno nad Kelijevom delovala kao zagrevanje.  U policijskom izveštaju između ostalog stoji: Telo je ispruženo po sredini kreveta, ramena spljoštena, ali je osovina tela nagnuta na levu stranu, glava leži ne levom obrazu. Leva ruka se nalazi uz telo, levom podlaktica ukošena udesno. Desna ruka, jedva prikačena uz telo, leži na dušeku. Noge su široko raširene, leva butina obrazuje prav ugao sa trupom, a desna tup sa pubičnom kosti. Abdomen je rasporen, a svi unutračnji organi izvađeni. Grudi su razrezane, lice neprepoznatljivo.

Srećom, posle Meri Džejn Keli, Džek Trbosek je zauvek svoj oštri nož odložio u fijoku. Njegov identitet nikada nije otkriven, a kandidata je bilo mnogo. Evo i onih najinteresantnijih.

Jedan od osumnjičenih je unuk kraljice Viktorije, vojvoda Edi od Klarensa. Poslednja žrtva, Meri Keli je radila na njegovom imanju, a vojvodin ’’loš glas’’ i česte posete bordelima za mnoge predstavljaju neoborivi dokaz da je baš on pravi Trbosek.

Još jedan član Viktorijine svite je na listi. To je ser Vilijam Gal, kraljičin doktor, mada se smatra da je on bio predodređen da bude ’’žrtveno jagnje’’ kako bi se spasao vojvoda od Klarensa.

Izgleda da su zbog hirurški preciznih rezova na telima žrtava doktori bili zanimljivi Skotlan Jardu. Tako se među osumnjicenima našao i američki lekar Tomas Krim koji je četiri godine posle poslednjeg zločina pripisanog Džeku Trboseku obešen zbog ubistva prostituke u Lambetu.

Osumnjičeni su bili i poljski berberin nastanjen u Vajtčepelu, Aron Kosminski, obućar Džon Pizer iz Londona, trgovac Džejms Mejbrik i mnogi drugi.

Nadimak

27. septembra 1888. Na adresu Centralne novinske agencije je stiglo pismo koje je navodno poslao ubica. Bilo je potpisano sa Džek Trbosek, što je bilo dovoljno da ime uđe u  istoriju.

Vitomir

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts