Pozitivan uticaj prokelja na zdravlje čoveka

Nepravedno zapostavljena namirnica koja organizmu daje sve što mu je neophodno za zdravlje i podmlađivanje, povrće koje nas čuva od alergija, raka, pomaže u začeću, reguliše krvni pritisak i uopšteno, jača imunitet, jeste prokelj. Prokelj sadrži folnu kiselinu, a kao što znamo, ona je neophodna trudnicama, ali isto tako je bitna za plodnost žena i muškaraca. Pošto je bogat vlaknima koja pomažu probavi, prokelj sprečava zatvor.Takođe, štiti od bolesti srca, sprečava moždani udar tak što poboljšava zdravlje naših arterija.

Jako brzo se kuva (najviše 5 – 10 minuta), ima orašast ukus, veoma malo kalorija i može se kuvati na pari ili peći u rerni. Takođe, prokelj može da se spremi kao salata, uz neku ribu, možete ga spremiti kao glavno jelo ili kao prilog uz pečeni krompir ili meso. Dve čaše prokelja tri puta nedeljno dovoljno je da bi izvukli iz njega ono najkorisnije.

prokelj zdravlje

1. Prokelj jača imunitet

Zbog velike kolličine vitamina C, kao i beta-karotena, prokelj nas štiti od prehlade i gripa i jača naš imunitet. Oni koji konzumiraju 300 grama prokelja dnevno, povećavaju koncentraciju vitamina C u krvi za čak 40 odsto.

2. Reguliše krvni pritisak

Visok sadržaj magnezijuma i kalijuma omogućava prokelju da održava naš krvni pritisak u normali. Magnezijum održava naš srčani ritam ali u kombinaciji sa kalcijumom, znatno snižava krvni pritisak.

3. Dobar je za trudnice

Kao što smo gore već rekli, zbog velike količine folne kiseline koju sadrži, prokelj je veoma bitan za plod i njegov razvoj.Prokelj sadrži vitamine koji povećavaju nivo spermatozoida, a kod žena oblažu matericu hranljivim materijama pa na taj način se spermatozoidima povećava šansa da prežive a sa druge strane, prokelj umanjuje i rizik od pobačaja.

4. Štiti od raka

Istraživanja su pokazala da su u prokelju pronađena 3 sastojka koja naše ćelije štite od raka creva, dojki, prostate, materice i želuca. Singirin je sastojak u prokelju koji blagovremeno uništava kancerogene ćelije. Vitamin A štiti od raka pluća i usne duplje. Prokelj čuva naš DNK i štiti ga od oštećenja, pa na taj način štiti ćelije od raka.

5. Prokelj smanjuje holesterol

Prokelj sadrži vitamin B, magnezijum, dijetalna vlakna i lutein, a oni su nam potrebni da bi nivo holesterola u krvi održavali u normali. Kada se kuva na pari, efekti snižavanja holesterola u krvi se povećavaju.

6. Prokelj čisti organizam

Prokelj pomaže eliminaciju toksina iz našeg organizma zbog glukorafanina, glukonasturtiana i glukobrasicina.Prokelj je bogat vlaknima, pa samim tim sprečava zatvor i reguliše probavu. Sadrži vitamin B6, niacin, tiamin, kalijum, natrijum, a bogatstvo ovih vitamina čini prokelj veoma važnim za naš metabolizam.

7. Štiti od artritisa i jača kosti

Prokelj štiti hrskavicu, i pomaže u sprečavanju reumatskih bolesti.Prokelj sadrži kompleks vitamina koji sprečavaju nastanak osteoporoze, vitamin K u prokelju je koristan za kosti kao i za  hronične bolove koji nastaju zbog reume ili artritisa.

8. Pomaže kod mršavljenja

Prokelj ima jako malo kalorija pa spada u namirnice koje su idealne za mršavljenje. Sadrži puno vlakana i vode, pa na taj način daje osećaj sitosti. Bogat je i proteinima (jedna čaša prokelja sadrži tri puta više proteina od jedne čaše pirinča a skoro pet puta manje kalorija).

9. Prokelj čuva vid

U prokelju ima dosta luteina i zeakstina, a to su sastojci koji štite naš vid i važni su za mrežnjaču oka. Zeakstin štiti mrežnjaču od oštećenja od UV zračenja. Lutein je jak antioksidans, pa nas štiti od staračkog slepila, odnosno od makularne degeneracije mrežnjače.

Kako se sprema prokelj?

Prokelju ćete sačuvati najviše vitamina ako ga skuvate na pari ili ga dinstate. Nije preporučljivo da ga kuvate u vodi, zato što tada gubi većinu svojih zlatnih sastojaka. Duže kuvanje – manje vitamina.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts