Kako je nastao šah

Nastanak šaha

Pretpostavlja se da je najstarija igra za koju se zna i da je postojao još pre 5000 godina. Naziv vodi poreklo iz persijskog jezika, u kome reč „šah” znači „kralj”. A izraz „šah – mat”, „kralj je mrtav”. Ali ne zna se sa sigurnosću da li su baš Persijanci izmislili ovu igru.

Zapravo, u različitim epohama, pronalazak „kraljice svih igara”, kako ga mnogi nazivaju,  je pripisivan raznim narodima: Grcima, Rimljanima, Vaviloncima, Jevrejima, Egipćanima, Persijancima, Hindusima, Arabljanima i mnogim drugim.

Kako-je-nastao-sah-67

Postoji teorija da igra vodi poreklo iz Indije i da su je izmislili budisti. Jer,  prema njihovom verovanju, ubijanje bližnjih i ratovanje, bez obzira šta ima za cilj, zločin je samo po sebi. Zato su morali da izmisle zamenu za ratovanje, pa je tako nastao šah.

Danas se smatra da je ova „kraljevska igra”, ipak nastala u Indiji, odakle je preneta u Persiju, Arabiju, a potom i u Evropu.

Pojedine figure su pretrpele brojne izmene u svojoj dugoj istoriji. Nekada se, recimo i „kralj” mogao pojesti, što je u današnjem šahu nemoguće. A pre samo 400 godina uvedena je „rokada”.

Najzanimljivija je istorija „kraljice”. Nekada je nosila naziv u značenju „general”  ili  „ministar” i mogla je da prelazi samo po jedno polje dijagonalno, pa je smarana najslabijom figurom. Današnju moć dobila je uvođenjem novina, tek pre oko 500 godina.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts