Eko selo Koštunići

Eko selo Koštunići kod Gornjeg Milanovca

Nadomak etno sela Koštunići nalazi se čuvena Ravna gora. Neke od zanimljivosti ovog sela je i muzej Živojina Mišića, kao i jezero za kupanje. Treba spomenuti da je u ovom selu osnovana i prva fabrika Bio hrane u Srbiji.

Kada se krene iz Beograda, preko Gornjeg Milanovca i Takova, sve do Brezne, na trećem kilometru je skretanje za selo Koštuniće.

Smešteno na obroncima planine Suvobor, ovo srpsko selo predstavlja pravu ekološku oazu. A razvoju biljnog i životinjskog sveta izuzetno pogoduje umereno- kontinentalna klima ovog kraja. Lekovite biljke koje se mogu ubrati u ovoj oazi prirode su raznovrsne i prvorazrednog kvaliteta,  kao i voće, poput: malina, jabuka, kajsija, šljiva i breskvi.

Etno-selo-Kostunici-76
Eko selo Koštunići kod Gornjeg Milanovca

Meštani se trude da očuvaju tradiciju, pa su u selu podignute tri crkve.

Etno kući Anđelije Mišić mogu se videti tradicionalni predmeti za domaćinstvo i dela tkalja, pletilja i vezilja ovog kraja.

Zgrada etno muzeja poznata kao „Prodanovića magaza” stara je oko 120 godina. Stalnu postavku čine predmeti iz 18. i 19. veka i izložba slika Bože Prodanovića.

Istorijski muzej je posvećen Kolubarskoj bici i generalu Živojinu Mišiću.

U osnovnoj školi smešten je Muzej Živojina Mišića. Izložbenu postavku čine: oružje, slike i eksponati iz Prvog svetskog rata, kao i reljefni prikaz sa rasporedom snaga armije u Suvoborskoj bici i karte sa prikazima oružanih snaga.

Na površini od preko 2 hektara, na okolnim brežuljcima nalazi se zoološki vrt. A njegovi stanovnici: poniji, mufloni, alpske kozice, ovce i mnoge druge životinje uživaju u prirodnom okruženju.

Čuvena Ravna Gora, nalazi se nadomak Koštunića, na planini Suvobor. Ona je i izvorište tri reke: Male Bukovače, Grabe i Ponora. Takođe, na Ravnoj Gori je i vidikovac „Babina glava”, zatim Mokra i Suva pećina, crkva posvećena Svetom Đorđu, kao i spomenik generalu Draži Mihailoviću.

Gosti ovog pitomog srpskog sela imaju mogućnost da uživaju u lepoti Etno sela „Koštunići”. Smeštaj je obezbeđen u drvenim kućicama, tzv. vajatima, apartmanskog tipa. Svi imaju podno grejanje, opremljenu kuhinju, luksuzno kupatilo, televizor. Kako domaćini vole da kažu: „Sve u vajatu miriše na dom, pravi dom. Toplo je i ušuškano, neveliko a udobno, intimno za osamu i dovoljno otvoreno za druženje. “

Jezero u sklopu etno sela je nastalo pregrađivanjem reke Čemernice i nalazi se 300 metara ispod naselja. Široko je oko 30 metara, a duboko oko 2. U blizini jezera se nalaze fudbalski i odbojkaški tereni, kao i prodavnice grnčarije i narodnih rukotvorina. Uz samu obalu smešten je restoran „Kuća srpskih domaćina”, koji u ponudi ima specijalitete  ispod sača i ribu, a zimi upotpunjuje ugođaj uživanjem pored kamina.

Za ljubitelje wellness-a postoje i posebne spa vikend akcije, masaže lekovitim blatom, tretmani kože, sauna i fitnes programi. Korišćenje lekovitog blata, koje se doprema iz Banje Vrujci se dobro pokazalo u lečenju reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena i kožnih bolesti.

U Koštunićima radi i prva fabrika Bio hrane u Srbiji. Osnovao je general Jovan Čeković, po svetskim standardima, uz primenu savremene  tehnologije, a uz poštovanje tradicionalnih recepata. Proizvodi su jedinstveni,  jer sirovine poticu iz prvog eko sela Koštunići. Glavni proizvodi su: rakije od voća, voćne marmelade i džemovi. A fabrika se bavi i preradom i pakovanjem meda, sušenjem poznatih sorti pečuraka,  kao I sušenjem šljiva i drugog voća.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts