Gde u Srbiji otići na skijanje?

Skijanje u Srbiji – Zimovanje 2013/2014

Predstavljamo vam najbolje zimske turiskičke centre i skijaške staze u Srbiji. 

Srbija je poslednjih godina konačno prepoznala kapacitete svojih planina, i od njih se polako formiraju odlična skijališta.

Ovo su samo neki od popularnih, u principu gotovo svaki region Srbije ima svoje skijalište.

Skijanje u Srbiji - Zima 2013/2014
Skijanje u Srbiji – Zima 2013/2014

skijanje na kopaonikuZimovanje na Kopaoniku

Kopaonik predstavlja najveći ski centar u našoj zemlji, i tu laksavu tituli drži već godinama. Ovde možete naći sve što želite – alpsko i nordijsko skijanje, noćno skijanje, ako tek učite skijanje ili imate decu koja se insteresuju za ovaj sport postoje posebne staze za početnike. Neka vas nestašica snega ne brine, jer sistem za veštački sneg moze da pokrije skoro čitavo skijalište. Neke od omiljenih staza su, recimo: Malo jezero, koje služi i za noćno skijanje, potom Duboka, Pančićev vrh, Krst, Karaman, Marine vode, itd. Pored odličnih ski staza, tu su ski liftovi, žičare i ,,snow park“

Skijanje na Kopaoniku – Ski staza na Kopaoniku

skijanje na staroj planini11Zimovanje na Staroj planini

Stara planina redstavlja prirodnu granicu sa Bugarskom i jedan je od najmlađih ski centara. Najveća je planina u istočnoj Srbiji, a ski centar se nalazi na Babinom zubu ( najveći vrh Stare planine). Ski staze su “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, “Markova livada” ( koja je namenjena i skijašima početnicima).  Pored Kopaonika, poseduje ski liftove, četvorosedne žičare ali sa mnogo manje kapaciteta, mada ipak dovoljno, kao i sistem za veštački sneg, premda je Stara planina pod snegom pet meseci godišnje. Smatra se da će Stara planina tek ugroziti slavu Kopaoniku.

Skijanje na Staroj planini – Ski staza na Staroj planini

skijanje na zlatiboru11Zimovanje na Zlatiboru

Zlatibor – jedna od najlepših planina u Srbiji.  Njegove ski staze su: Tornik, Zmajevac, Čigota i Ribnica. Zlatibor već godinama važi za idealno mesto za odmor, kako zimi tako i leti, zbog velelepnih šuma i svežeg vazduha. On poseduje sve što turistima treba: veliki broj udobnih hotela, apartmana, žičare,  sistem za veštačko osnežavanje….

Skijanje na Zlatiboru – Ski staza na Zlatiboru

skijanje na gocu11Zimovanje na Goču

Planina kraj Kraljeva je jako polularna, pogotovo za škole u prirodi i zimovanje za najmlađe, ali pored toga je zanimljiva i skijašima. Goč ima manje ski staze blizu Smučarkog doma, ali i veliku koja je namenjena i za takmičenja. Tu je i skakaonica za skijaše. U odnosu na neke veće ski centre, Goč je skromniji, ali i mirniji i jeftiniji.

Skijanje na Goču – Ski staza na Goču

skijanje na zlataru111Zimovanje na Zlataru

Zlatar je definitivno neiskorišćen ski centar, sa mnogo mogućnosti. Skoro je dobio ski stazu Briježđa. Njegove žičare su četvorosedne, takođe skoro napravljene. Popularno je i skijalište ,,Zaltar Dunav osiguranje“ koje je i osvetljeno, pa samim tim pogodno za noćno skijanje. Tu je i škola skijanja za najmlađe.

Skijanej na Zlataru – Ski staza na Zlataru

skijanje na tari22Skijanje i zimovanje na Tari

Još jedan ski centar u usponu je Tara. U reonu Predovog krsta nalaze se njeni najbolji skijaški tereni. Od pre tridesetak godina je i Nacionalni park, ima odličnu klimu i dom je Pančićevoj omoriki, vrsti koja se nalazi samo na ovoj planini.

Skijanje na Tari – Ski staza na Tari

Još neki od popularnih skijališta su: Duvčibare, Golija, Crni vrh, Iver, i mnogi drugi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts