|

Tri najbolja mesta za izlet u blizini Zlatibora

Zlatibor je najbogatija planina u Srbiji kada je reč o ponudi sadržaja različite vrste. Ukoliko se odlučite da odmor provedete na najposećenijoj planini u Srbiji, na raspolaganju će vam biti mnoštvo prirodnih lepota sa jedne, kao i niz atrakcija, kulturnih sadržaja i prostora za zabavu i rekreaciju sa druge strane. Što se tiče prirode, deo zlatiborske ture bi trebalo da budu: zlatiborska jezera, vidikovci, pećine i, naravno, široke planinske padine. Od sadržaja koje su delo ljudske ruke ne bi trebalo propustiti: etno-muzeje, planinske manastire, spomenike i spomen-kuće, edukativno-zabavne parkove i, svakako, uređene ski centre. Sve ovo upotpuniće razvijena kategorija Zlatibor smeštaj, koja će vam omogućiti da odmorni i relaksirani odlazite na duge pešačko-turističke ture. No, osim svega ovoga, odlična pozicioniranost planine nudi vam mogućnost da posetite niz sadržaja koji se nalaze u njenoj neposrednoj okolini. Brojna poznata turistička mesta koja su udaljena oko sat vremena vožnje od Zlatibora idealna su za jednodnevni izlet sa početne zlatiborske stanice. Za vas smo izdvojili tri najpoznatije turističke destinacije, koje će upotpuniti vaš odmor i obezbediti niz prelepih uspomena.

Uvac

Specijalni rezervat prirode predstavlja jedno od najposećenijih i najlepših turističkih atrakcija u čitavoj Srbiji. Na oko dva sata vožnje od centra Zlatibora nalazi se pravi prirodni dragulj, koji u sebi čuva retke biljne i životinjske vrste. Za sveobuhvatno upoznavanje ove oaze preporučujemo vam turistički obilazak Uvca brodom.

Na njemu ćete doživeti pravu atmosferu rezervata i izbliza upoznati sve njegove čari. Početna stanica izleta je brana Uvačkog jezera, nakon koje se pravi ruta duga 16 kilometara, koja traje oko 4 sata i 30 minuta. Prvo stajalište je Ledena pećina, koja je dostupna samo preko jezera, nakon koje je planirana pešačka tura do čuvenog vidikovca. Tokom ove šetnje upoznaćete beloglavog supa – kralja uvačkog neba. Do vidikovca se dolazi stazom dugom 1300 metara, na čijem vrhu vas čeka prelep panoramski pogled na sve lepote reke i njenu prelepu okolinu. Izlet možete priuštiti za 2350 dinara po osobi, dok deca do 10 godina imaju 50% popusta.

Ovčarsko-kablarska klisura

Na 73 kilometra od Zlatibora nalazi se blago sabrano od prirodnih lepota, autentičnih manastira i banjskih sadržaja, koje je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije. Ova celina se nalazi u opštini Čačak, između planina Ovčar i Kablar. Formirana je na uklještenim meandrima Zapadne Morave, od koje su formirana dva veštačka jezera: Ovčar Banja i Međuvršje. Ono što privlači najveći broj turista jesu ovčarsko-kablarski manastiri i poznata, razvijena Ovčar banja, koja obiluje lekovitom termo-mineralnom vodom.

Turistička organizacija Čačak svakodnevno organizuje izlete do svih pomenutih atrakcija i lepota. Vođeni iskusnim vodičima, upoznaćete svaki kutak ovog prirodnog kompleksa. Na raspolaganju vam je vožnja brodićem duž Zapadne Morave, planinarenje do Ovčara i Kablara, a tokom letnjih meseci brojni koncerti, predstave, duhovne večeri, regate, plivačke ili duge planinske trke.

Višegrad

Sat i dvadeset minuta vožnje od Zlatibora potrebno je da biste došli do Andrićevog grada, njegove ćuprije i prelepih mesta za merak uz šum reke. Grad se nalazi na krajnjem istoku Republike Srpske, nedaleko od srpske granice. Razlozi za posetu Višegradu su itekako brojni. Mi ćemo izdvojiti nekoliko turističkih atrakcija, koje prenose autentičnu gradsku atmosferu.

  • Spomen učionica i spomenik Ivi Andriću – obeležja posvećena našem najvećem nobelovcu, koja se nalaze u samom srcu Višegrada. Učionica je stvorena u školi koju je Ivo pohađao i koja čuva autentičan devetnaestovekovni izgled. Spomenik se nalazi odmah do Andrićeve voljene ćuprije i simbolično prikazuje otvorenu knjigu, na čijim se stranama nalazi lik našeg jedinog nobelovca.
  • Kratke turističke vožnje brod i vozićem Ćirko – prilika da doživite duh grada i obiđete sva njegova najznačajnija mesta. Brodić vas upoznaje sa prirodom i lepotama Drine i njenih obala, a vozić sa gradskim ulicama i njegovim poznatim građevinama.
  • Sadržaji na Drini – niz aktivnosti koje pruža bistra, zelena voda reke. Izdvajamo plažu Jaz – uređenu površinu koja vam pruža mogućnost da uživate u vožnji kanua, pedaline ili motornog čamca, piću u baru na obali, specijalitetima restorana nacionalne kuhinje, igrama u bazenu, kao i prostoru za kampovanje.

Ukratko nabrojane zlatiborske lepote i izdvojene atrakcije na poznatim lokacijama u okolini planine dovoljan su razlog da se odlučite da slobodne dane provedete u zapadnoj Srbiji i oplemenite svoje telo i duh. Osim toga, ovi sadržaji će vam omogućiti da proširite svoje znanje o istoriji i geografiji naše zemlje, te da se povežete sa duhom i nasleđem naših predaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts