Osnivač jugoslovenske kinematografije, Ernest Bošnjak

Ernest-Bosnjak-67Osnivač jugoslovenske kinematografije, Ernest Bošnjak, rođen je 01. januara 1876. godine u Somboru. Bio je prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, zatim štampar, izdavač i urednik brojnih somborskih listova. Iako je zanat štampara izučio u svom rodnom gradu, radio je i u Budimu, Pešti i Segedinu. U Sombor se vratio 1906. godine, gde je osnovao svoju štampariju i pečatoreznicu.

Sam je crtao i rezao slova za listove i plakate na linoleumu, drvetu i drugim materijalima. Iz njegove štamparije su u periodu između dva rata, ali i pre Prvog svetskog rata izašli mnogi somborski listovi i časopisi.

Iste godine kada se vratio u svoj rodni grad, Ernest Bošnjak je doneo kinoprojektor i otvorio bioskop, najpre u zgradi pozorišta, a posle na Vašaristu, u jednoj velikoj šupi. Tu je prikazivao kraće komične, zabavne filmove i filmske žurnale.

Baš uoči Prvog svetskog rata, sagradio je zgradu za svoj bioskop „Arena”.

Kako ga je „sedma umetnost” zanimala, Ernest Bošnjak i sam počinje da snima filmove. Igru devojaka u somborskom parku, kao prvu filmsku storiju, dugu 120 metara, Bošnjak je snimio daleke 1909. godine. Takođe, snimio je i brojne dokumentarne filmove o narodnim običajima i igrama: Srba, Mađara, Rusina i Nemaca u Bačkoj.

Prvi svetski rat je onemogućio njegovu ideju da osnuje filmsko preduzeće. Po završetku rata, nastavio je da snima: dokumentarne, pa i igrane filmove, filmske storije i žurnale.

Današnji bioskop u Somboru, nosi naziv po ovom velikanu sedme umetnosti kod Srba, koji je umro 09. avgusta 1963. godine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts