Sveti Nikola Čudotvorac

Slava Sveti Nikola

Sveti Nikola 56

U 4. veku u u maloazijskom gradu Mira živeo je Nikola, episkop Mire. Bio je čuven među meštanima, jer im je davao novac, ali u tajnosti.

U svetu je poznat kao sveti Nikola Čudotvorac i jedan od najpoznatijih svetitelja u hrišćanstvu.

Smatra se da štiti: moreplovce, trgovce, strelce i decu. Takođe je i zaštitnik grada Amsterdama i države Rusije.

Uz Aranđelovdan, Jovanjdan i Đurđevdan, Sveti Nikola, koji se praznuje 19. decembra po novom kalendaru je najčešća slava među Srbima.

U duhovni život ga je upućivao episkop patarski, a njegov stric Nikolaj. Nakon smrti roditelja, Nikola je rasprodao svo imanje, novac razdelio sirotinji i povukao se u samoću da sačeka smrt. Međutim, javio mu se Glas Gospodnji i rekao mu da treba da pođe u narod, kako bi se posvetio. Tada Nikola napušta pustinjački život i odlazi u narod. Nakon toga biva izabran za episkopa grada Mira, u tadašnjem Rimskom Carstvu, a današnjoj Turskoj.

Iako je u vreme progona hrišćana bio smešten u tamnicu, Nikola nije prestajao da propoveda svoju veru. Veruje se da je udaljen sa Prvog vaseljenskog sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo, jer je udario aleksandrijskog sveštenika Arija, koji je bio optužen za jeres. Prema nekim tvrdnjama, ipak mu je dozvoljeno da ponovo prisustvuje Saboru, ali tek nakon što se odabranom arhijereju u snu javio Gospod Isus Hristos i Presveta Bogorodica.

Još za života je smatran Svetiteljem. U staro doba su ga deca poitovećivala sa zapadnjačkim Deda Mrazom, pa su u noć pred Svetog Nikolu ostavljali svoje čizmice na kućnom pragu, kako bi Svetitelj mogao da im ostavi poklon.

Sveti Nikola se upokojio 06. decembra 343. godine po starom kalendaru, odnosno 19. decembra po novom.

Mošti Svetog Nikole se danas nalaze u Italiji, u gradu Bariju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts