Drugi Balkanski rat i Bitka na Bregalnici – kad saveznice zarate!

Drugi Balkanski rat počeo je u noći između 29. i 30. juna 1913. napadom Bugarske na srpsku i grčku vojsku. Trajao je nekih mesec dana, ali nije označio kraj daljih sukoba na Balkanu.

Kad, kako i zašto je počeo Drugi balkanski rat?

Pre Prvog balkanskog rata, Srbija i Bugarska rešile su da u slučaju pobede podele teritoriju današnje Makedonije. Ova zemlja bila je trn u oku i Srbima i Bugarima, koji su već od samog starta bili zagrejani da je zauzmu. Da bi sprečili eventualne sukobe, dogovorili su se da Bugarskoj pripadne teritorija istočno od planine Rodopi i reke Strume, a Srbiji zapadno i severozapadno od Šar planine.

Međutim tenzije su i dalje bile prisutne. Osetile su se i tokom zajedničkih borbi protiv Turaka, u kojima su učestvovali zajedno Srbi i Bugari tokom Prvog balkanskog rata.

Sve je kulminiralo na potpisivanju Londonskog ugovora o miru, kada je pitanje Makedonije ostalo nerešeno.

Kad i kako je počeo Drugi balkanski rat
Kad i kako je počeo Drugi balkanski rat

Još tokom potpisivanja mira u Londonu, u Makedoniji došlo je do prepirki između srpske i bugarske vojske. Srbija, kao zemlja koja je morala da se odrekne osvojenih teritorija u Albaniji i izlaza na more, očekivala je da joj se to nadoknadi i da ona dobije teritorije u Makedoniji, a Bugarska se naravno usprotivila. Kao razlozi zašto bi Makedonija trebala da pripadne Srbiji navedeno je i da Bugari nisu poslali obećanu vojsku na Vardar, i da su ostavili Srbe da se ovde sami bore. Ujedno Bugari su dobili pomoć koju su tražili od Srbije, pogotovo u osvajanju Jedrena. Dakle zaključak je bio da je Srbija znatno više doprinela u prethodnom ratu, pa je shodno tome i zaslužila veću teritoriju.

Bugari su u celoj priči bili sami, protiv nekoliko neprijateljskih zemalja. Osim Srbije, zamerili su se i sa Grčkom jer su i Grci hteli deo Makedonije. Rumuni su im tražili grad Silistriju, navodno kao nagradu jer su bili neutralni u Prvom balkanskom ratu. U svemu su i Turci videli svoju korist, i iskoristili novi sukob kako bi povratili bar delić stare teritorije.

Veliku ulogu u svemu je imala i Rusija, koja je u Prvom balkanskom ratu podraža i Bugarsku i Srbiju. Međutim pošto su Rusi bili naklonjeni Srbiji, a Austrougarska je motivisala Bugarsku da krene u novi napad, ovoga puta na svoje saveznice.

Drugi balkanski rat trajao je od kraja juna do pocetka avgusta 1913
Drugi balkanski rat trajao je od kraja juna do pocetka avgusta 1913

Bitka na Bregalnici

Prvi sukobi su počeli 30. juna 1913. napadom bugarske vojske na srpsku. Sve se odigralo na Bregalnici, i bitka je trajala je do 9. jula. U međuvremenu Bugari su zauzeli Pirot i tako sprečili da stigne pojačanje iz Srbije. Cilj u Bregalničkoj bici bio je da Bugari ponovo zauzmu Ovče polje, bitnu stratešku poziciju, još iz Prvog balkanskog rata. Međutim, Bugarska je izgubila ovu bitku, i iz nje izašla znatno oslabljena. Tu slabost iskoristile su Ruminija i Osmansko carstvo i objavili joj rat. Ovo je ujedno i najveća bitka koja se odigrala u Drugom balkanskom ratu.

Pored bitke na Bregalnici bilo je i još sukoba. Na primer početkom jula Bugari su iznenadili Grke kod Kukuša, ali je Bugarska i iz ove bitke izašla poražena.

Kod Kalimancija odigrala se još jedna bitka, opet između Srbije i Bugarske. Bugari su zauzimanjem Pirota sprečili da Srbima u Makedoniji stigne pojačanje i potukli srpsku vojsku kod Kalimancija. Srpska vojska je nakon ovog sukoba krenula da se povlači ka Srbiji. Ipak Bugari se nisu oporavili od ostalih sukoba.

U tom trenutku i Grcima je išlo loše, pogotovo pošto su izgubili bitku kod Kresne, pa su tražili pomoć od saveznice Srbije, koja nakon poraza nije bila u mogućnosti da pomogne. Izmorene još od prethodnog rata Bugarska i Grčka zaključuju primirje.

Bugarskoj je odgovaralo da bar jednog neprijatelja otpiše, jer su Rumuni napredovali ka Sofiji, a Turci zauzeli deo Trakije i Jedrene koje su izgubili u Prvom balkanskom ratu od srpske i bugarske vojske.

Bregalnička bitka je najveća bitka u Drugom svetskom ratu.
Bregalnička bitka je najveća bitka u Drugom svetskom ratu.

Potpisivanje mira u Bukureštu.

Već krjem jula sukobi su se smirivali i 10. avgusta u Bukureštu potpisan je mir. Srbija je ovim ugovorom napokon dobila Makedoniju ( takozvanu Vardarsku Makedoniju), dok je Grcima pripao drugi deo – Egejska Makedonija. Rumuni su dobili Dobrodžu koju su i osvoliji, a Osmanijala je vraćen Jedren i posedi u Trakiji koje je imala pre Prvog balkanskog rata. I Bugari nisu izašli prazne ruke, dobili su Pirinsku Makedoniju. Međutim Bugari će ovaj poraz naplatiti višestruko Srbiji samo godinu dana kasnije kada će započeti Prvi svetski rat.

O Balkanskim ratovima pisao je između ostalog i Savo Skoko, istaknuti jugoslovenski istoričar. ,,Drugi balkanski rat“ je jedno od nejgovih najpoznatijih radova.

Ugledni jugoslovenski istoričar, Savo Skoko, pisao je detaljno o Drugom balkanskom ratu
Ugledni jugoslovenski istoričar, Savo Skoko, pisao je detaljno o Drugom balkanskom ratu
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts