Selo Šljivovica – prvi srpski brend

Selo Šljivovica

Prvi zašticeni srpski brend sa geografskom odrednicom i Geografskim sertifikatom Evropske Unije je Šljivovicadomaća rakija od šljiva po recepturi iz srpskog sela Šljivovica.

U starim knjigama stoji da je ovo pitomo selo na tromeđi Mokre Gore, Tare i Zlatibora naseljeno Srbima iz Stare Hercegovine, u periodu od 17. do 19. veka. Najstarije porodice su: Bondžulići, Kostadinovići, Milosavljevići, a zatim Šućuri, Pantelići, Marjanovići i Tomonjići iz Hercegovine.

Ako je sudeći po istorijskim podacima, Šljivovica je pre 150 godina bila selo dobrih i vrednih domaćina, sa čak [sociallocker]30 000 stabala šljive. U pisanim dokumentima se davne 1868. godine pominje kvalitetna šljivovačka domaća rakija, kao važan proizvod meštana.

Selo sljivovica 89

 

Svakako, najzastupljenija voćka u Srbiji je šljiva. Po nekim procenama polovina ukupnih stabala svih voćki je upravo šljiva i ima čak 42 miliona stabala. Domaća šljiva je nastala ukrštanjem dve vrste: trnjine I džanarike. Postoje podaci da je Srbija u 19. veku bila značajan izvoznik pekmeza za Englesku, a danas se najviše izvoze suve šljive i to u : Rusiju, Francusku i Nemačku. Svakako, najveće količine ove voćke se koriste za pravljenje rakije.

Kažu da se rodila pre konjaka i viskija, dakle negde u 13. ili 14. veku.

Ko želi da proba pravu šljivovicu, treba da produži samo 20-ak kilometara od Užica i stiže u ovo prelepo zlatiborsko selo, poznato po tradicionalnom gostoprimstvu, čistom planinskom vazduhu, prelepim krajolicima i naravno rakiji šljivovici. U neposrednoj blizini sela se nalaze brojni restorani domaće hrane: „Jokino vrelo“, restoran „Pego“, turistički kompleks „Pintor”, turistički kompleks „Beban”, kao i kafići: „Tref” i „Koloseum”. U samom selu moguće je iznajmiti apartmane ili sobe.

A da bi ugođaj bio potpun tu je i Prva srpska fabrika sira i kajmaka „Zlatiborka”,  Proizvodnja i punionica kupinovog vina „Kovačnica” , kao i Proizvodnja zlatiborske pršute i ostale suvomesnate robe Miloša Radovanovića.

U selu se nalazi i jedinstvena Tijanića vodenica. Reč je o vodenici-galeriji, koju još od 1842. godine pokreće voda sa reke Sušice. Nalazi se uz sam magistralni put, a svake godine od maja do oktobra u njoj svoje radove izlažu Jelena Tijanić- Savić i Bojan Savić, akademski slikari iz Beograda. Ono što privlači pažnju je činjenica da u vodenici živi i stvara najškolovaniji vodeničar u Srbiji, akademski vajar Branko Tijanić. On ima u okviru vodenice svoj atelje u kome je nastao monumentalni spomenik Braniocima Republike Srpske, koji se danas nalazi na trgu u gradu Višegradu, zatim spomenik Draži Mihailoviću, koji je postavljen u Ivanjici, kao i spomenik Zlatiborcu koji je probio Solunski front komandujući jedinicama Drinske divizije, generalu Krsti Smiljaniću.

Takođe, Šljivovica može da se pohvali i bogatom etnografskom zbirkom koja se nalazi u kući Sonje Stanić, u samom centru sela i Galerijom vajara i drvorezbara Miladina Lekića.

Stara crkva Presvete Bogorodice se nalazi u naselju Gornja Šljivovica, a novoizgrađena i još nedovršena crkva Blage Marije krasi Braneško polje, nadomak magistrale.

Od 2008. godine Šljivovica je i domacin Šljivovačkog sajma domaće rakije, koji je prvi put održan na Uskrs te godine (28. aprila).

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts