Kupusijada

Kupusijada Mrčajevci – Takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu

Kupusijada u Mrčajevcima kod Čačka 

Takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu odražava se svake godine sredinom septembra.

Kupusijada 2013 – U Mrčajevcima održaće se deseta jubilarna kupusijada od 14-16 septembra.

Kupusijada je poznata manifestacija koja se održava svake godine sredinom septembra u selu Mrčajevci, nadomak Čačka. Zamišljena je kao takmičenje u kuvanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu, ali je vremenom obogaćena, kulturnoumetničkim programom kao i raznim izložbama ( uglavnom poljoprivrednih proiozvoda, mašina i ručnih radova).

Kupusijada
Maskota Kupusijade u Mrčajevcima

Manifestacija je započela 2003.godine a takmičari se nadmeću za zlatni, srebrni i bronzani lonac.  Kupusijada se održava vikendom i traje tri dana ( petak, subota i nedelja). Često, važnu ulogu na Kupusijadi ima i naš istaknuti pevač narodne muzike Miroslav Ilić, koji je rođen u Mrčajevcima. Svake godine neko od njegovih kolega održava koncert na ovoj manifestaciji, a mnoge javne ličnosti dolaze u goste, privatno.

Kupusijada se održava i u drugim mestima, na primer u Arilju ili Futogu, ali je u Mrčajevcima verovatno najpopularnija, bar jeste za centralnu i zapadnu Srbiju.

Smatra se da se tokom Kupusijade potroši i do pedeset tona kupusa. Manifestacija pored dobre zabave, skreće pažnju i na srpsko selo, njegove probleme  i proizvode koje može da ponudi. Širom Srbije postoje i druge manifestacije sličnog karaktera – Projada, Roštilijada, Rakijada…. A sve imaju za cilj da pokažu šta je to najbolje što Srbija može da ponudi od svojih proizvoda.

Kupusijada ima i svoju maskotu – čovečuljka u srpskoj narodnoj nošnji, sa okačenom čuturicom, koji kuva kupus.

2011. godine doneta je odluka da se Mrčajevčanin Milorad Jevđović proglasi osnivačem Kupusijade, koji je i započeo manifestaciju 2003. uz pomoć par prijatelja iz Mrčajevaca.  On je 2008. tužio grad Čačak, koji je uvrstio ovaj događaj u kalendar kao ,,manifestaciju značajnu za kulturu opštine“.  Jevđović je spor dobio , i on je sada zvanični osnivač manifestacije.

Kupusijada u Mrčajevcima 2013
Na kupusijadi u Mrčajevcima učesnici prave razane figure od kupusa

Video: Kupusijada Mrčajevci

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts