Nacionalni parkovi Šri Lanke: upoznajte divlju prirodu Cejlona

Šri Lanka ili nekadašnji Cejlon je ostrvska država u Indijskom okeanu. Ova mala tropska zemlja koju turisti često nazivaju “biserom Indijskog okeana” krije neverovatnu raznolikost prirode i životinjskog sveta koji je tu nastanjen. Okićena je visokim planinama, džunglama i savanama u kojima žive najrazličitije životinjske vrste, a mnoga njihova prirodna staništa predstavljaju zakonom zaštićena područja.

Zapravo, u Šri Lanki postoji čak 26 nacionalnih parkova koji čine oko 10% njene ukupne teritorije. Smešteni u različitim delovima zemlje, već decenijama unazad očaravaju posetioce svojim spektakularnim pejzažima i raskošnom florom i faunom. Divlje životinje u svom prirodnom staništu, poput slonova i leoparda ili ptica kao što su flamingosi i rodde, idealna su prilika za sve turiste da naprave vrhunske fotografije. 

Ako ste i vi ljubitelj prirode i životinjskog sveta, a volite da obilazite daleke, egzotične destinacije, nema nikakve sumnje – iskustva koja će vam pružiti putovanje u Šri Lanku pamtićete čitavog života! Ali pre nego što spakujete kofere i rezervišete aranžman, pročitajte ovaj tekst do kraja. Predstavljamo vam tri najznačajnija nacionalna parka Šri Lanke koja biste obavezno trebali da posetite ukoliko nekada otputujete na ovo rajsko ostrvo. 

Nacionalni park Yala

Yala se nalazi na jugoistoku ostrva, na oko 5 sati vožnje od najvećeg ostrvskog grada Kolomba. To je verovatno najpoznatiji i najposećeniji nacionalni park na ostrvu. Zauzima površinu od 979 kvadratnih kilometara, na kojoj su raspoređeni različiti ekosistemi, od džungle pa sve do slatkovodnih močvara. 

U ovoj zaštićenoj oblasti živi oko 200 vrsta ptica i oko 40 vrsta sisara, ali je zasigurno najpoznatija po populaciji leoparda, jednoj od najvećih na svetu. Ako želite da povećate šanse da vidite ovu gracioznu životinju najbolje je da Yala-u posetite između januara i jula meseca. Možete videti i slonove, ali u tom slučaju bi bilo bolje da dođete između maja i avgusta, kada je sušna sezona.Yala je takođe dom krokodila, majmuna, medveda lenjivaca, vodenih bivola, jelena, zlatnih šakala, ali i stanište raznih ptica uključujući pelikane, rode, čaplje i flamingose.

Najbolji period dana za posetu je 6 sati ujutru, čim se Nacionalni park Yala otvori ili posle 16 časova kada životinje izlaze iz svojih skrovišta u kojima traže utočište od jakog sunca i vrućine. Prosečna dnevna temperatura u parku je oko 270C, dok tokom sušne sezone dostiže i 370C, zato obavezno sa sobom ponesite dostra vode za piće! 

Nacionalni park Minneriya

Za razliku od Yala-e, koja po flori više podseća na savane u Africi, Manneriya je bogata bujnom vegetacijom i zelenilom, pa je i doživljaj potpuno drugačiji. Nalazi se u centralnom delu ostrva. Od Kolomba je udaljen oko 180km i da biste stigli do njega biće vam potrebno oko 4 sata vožnje. 

Nacionalni park Minneriya je otvoren od 6 sati ujutru pa do 18:30 časova. Imajte na umu da ulaznicu morate platiti u rupijima, tamošnjoj valuti. Ako imate samo dolare ili evre, nećete moći da uđete u nacionalni park. 

Minneriya je prirodno stanište mnogih divljih životinja koje Šrilančani ljubomorno čuvaju, a najpoznatija je po velikom okupljanju slonova, jednom od najvećih u svetu. Tokom perioda suše, u avgustu i septembru mesecu, slonovi dolaze oko jezera u centralnom delu rezervata. Tada se okupi krdo od oko 350 jedinki, mada neki naučnici procenjuju da ih ima i duplo više. Upravo zbog ovog fenomena, ceo park je poznat i pod nazivom “The Gathering” (Okupljanje). Procene su da u divljinama Šri Lanke živi ukupno oko 6.000 jedinki. 

Zanimljiv je i podatak da je Minneriya stanište dve endemske vrste majmuna. To su majmun langur sa ljubičastim licem i šrilanski makaki majmun. Od drugih sisara tu su sambar jeleni, medvedi lenjivci, leopardi i šakali (divlji psi). A ako ste ljubitelj ptica, ovde možete videti jata od oko 2.000 malih kormorana, velike bele pelikane i sive čaplje.

Nacionalni park Bundala 

Bundala je dom za skoro 200 različitih vrsta ptica, 50-tak gmizavaca, 30-tak sisara i 15-tak kičmenjaka. Nalazi se na oko 250 kilometara od Kolomba, u južnoj provinciji Šri Lanke. Ovo je jedno od najboljih mesta za sve koji vole da posmatraju ptice. Drugi nacionalni parkovi imaju krupnije životinje i atraktivniji su za klasične turiste, ali ako ste ljubitelj ptica onda ste na pravom mestu.

Jedna od glavnih atrakcija ovog nacionalnog parka je velika populacija flamingosa koji dolaze u ovo područje u jatima od po 1000 jedinki, pa čak i više. Možete ih posmatrati dok lete ili dok stoje u vodi na jednoj nozi. Od ostalih ptica pažnju će vam sigurno privući kormorani, sive čaplje, crnovratna roda i evroazijska liska. Park je takođe mesto gde se ležu pet vrsta ugroženih morskih kornjača. 

Iako postoji puno razloga da posetite Šri Lanku, smatramo da je jedan od najvećih safari po nacionalnim parkovima ove divne zemlje. A jedna od najboljih lokacija u zemlji za Safari je upravo Bundala. Safari po Nacionalnom parku Bundala možete organizovati na samom ulazu u njega ili u mestu Tissa (Tissamaharama) do koga se stiže nakon 30 minuta vožnje. Najbolje vreme za posetu Bundala-i je između septembra i marta kada je prisutan najveći broj ptica. Kada je u pitanju doba dana, na safari je najbolje krenuti ujutru, jer su tada ptice najaktivnije. 

A ako se odlučite za poslepodnevni obilazak parka, onda je veća verovatnoća da ćete naići na slonove i druge sisare. Iako je populacija slonova u ovoj oblasti mala, nije nemoguće videti ih. Mada, ako već želite da se susretnete sa ovim dobroćudnim džinovima, onda je naš predlog da posetite Nacionalne parkove Minneriya ili Udavalave. Ukoliko očekujete da ćete videti leoparde, svojevrsne žive simbole Šri Lanke, onda niste na dobrom mestu, jer su oni ovde izuzetno retka pojava, možemo čak reći da ih tokom većeg dela godine uopšte i nema.

Pravila ponašanja u nacionalnim parkovima Šri Lanke

Iskusni vodiči će vas uputiti u stvari koje možete i koje ne biste trebali da radite i ispričati vam neke zanimljivosti o životinjama u rezervatu. Evo nekoliko opštih preporuka: 

Nemojte se previše približavati životinjama. 

Poštujete njihov prostor. Imajte uvek na umu da ulazite u njihov dom. Nipošto ne ohrabrujte vozača džipa da priđe još bliže kako biste bolje videli neku životinju ili da biste snimili kvalitetniju fotografiju

Nemojte nositi hranu. 

Iako se ovo pravilo može razlikovati u zavisnosti u kom parku se nalazite, mi vam predlažemo da ipak ne nosite hranu sa sobom. Njen miris može privući životinje ka vašem džipu. Ako već morate, neka to bude neki keks bez mirisa, nikako voće. Sve što vam je potrebno je flaša vode. 

Ne pravite buku. 

Ako želite da što bolje vidite životinje u njihovom prirodnom staništu, ne puštajte muziku i ne govorite glasno da ih ne biste uznemirili. 

Sva pitanja koja imate uputite čuvaru parka. 

Čuvari najbolje poznaju nacionalni park, a i životinjske vrste koje su njegovi stanovnici. Ako želite najbolje fotografije, izbegavajte mesta na kojima je gužva. Safari u Šri Lanki je jedinstven i neponovljiv doživljaj koji možda nećete više iskusiti nigde na svetu, zato budite skoncentrisani i pažljivi. Iskoristite svaki trenutak da uživate u razgledanju predivne prirode i neverovatnog životinjskog sveta. Opisali smo samo tri Nacionalna parka ove zadivljujuće ostrvske zemlje, ali još jednom napominjemo da ih je još puno i da svaki od njih pruža različite mogućnosti za istraživanje. U svakom slučaju, nadamo se da ste razumelli da Šri Lanku ne čine samo lepe plaže i more, već i jedinstveno bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Pa ako vam već dugo na umu stoji neko daleko putovanje i volite da istražujete biljni i životinjski svet, razmislite o biseru Indijskog okeana, Cejlonu ili Šri Lanki, kako je kome zgodnije, jer sigurno ima šta da vam ponudi. Potražite odgovarajući aranžman, rezervišite vaše mesto i spakujete se za put. Mi vam želimo lep provod!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts