Najlepša turistička mesta u Francuskoj

Francuska najlepša mesta za turizam

Šta treba posetiti u Francuskoj?

Koje su atraktivne destinacije za putovanje?

Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, popularna mesta, leto 2014

1. Dun du Pila (fr. La Dune du Pyla/Pylat)

Dun du Pila - Najveća pustinja u Evropi
Dun du Pila – Najveća pustinja u Evropi

Na samo 60-ak kilometara od Bordoa, nalazi se najviša peščana dina u Evropi.

Najbliži grad se naziva Pila, pa otuda i naziv.

Ovaj neobični geomorfološki oblik za evropsko tlo je izuzetno atraktivna turistička destinacija i kao takvu  je posećuju milioni turista u toku godine. Dina je široka oko pola kilometra, visoka nešto više od 100 metara (preciznije 108).

2. Pariz (fr. Paris)

Pariz - Ajfelov toranj, znamenitosti, zanimljivosti
Pariz – Ajfelov toranj, znamenitosti, zanimljivosti – leto, jesen, zima 2013

Šta god napisali o prestonici Francuske, jedno je sigurno: nećete ga upoznati dok u njemu ne boravite. Jedan je od najgušće naseljenih gradova u Evropi, sa preko 12 miliona stanovnika.

Smešten je u severnom delu zemlje, na reci Seni. Veruje se da je nastao u 12. veku i sve do 18. veka je u zapadnom delu sveta smatran najvećim gradom. U 18. veku postaje jedan od najznačajnijih centara umetnosti u Evropi.

Šta videti u „Gradu svetlosti“? Spisak je poduži, ali evo nekih znamenitosti koje bi svakako valjalo posetiti: Jelisejska polja (najpoznatija pariska avenija), Ajfelov toranj, Monmartr (mesto gde se okupljaju umetnici i boemi), katedralu Notr Dam, muzej „Luvr“, centar „Žorž Pompidu“ (Nacionalni muzej savremene umetnosti)…

3. Nica (fr. Nice)

Nica Francuska
Nica Francuska

Nedaleko od granice sa Italijom, nalazi se Nica. Ovaj interesantni gradić je zanimljiv, jer se praktično sastoji iz tri različita dela: starog gradskog jezgra, tzv. „Simeza“, koji je bio regionalno središte u doba vladavine Starog Rima i novog dela grada.

Nica je izuzetno popularno turističko odredište ua ljude sa dubljim džepom.

Ona je domaćin i brojnim festivalima i karnevalima,  poput: zimskog karnevala, spektakla sa veštačkom vatrom, festivala koji nosi naziv „Bitka cvećem“…

4. Mon Sen Mišel ( fr. Le Mont Saint Michel)

Mon-Sen-Misel-4
Mon Sen Mišel – Neobično letovalište za turizam

U kanalu „La Manš“ nalazi se ovo zanimljivo stenovito ostrvo, čija je ukupna površina 55 000 kvadratnih metara.

Na ostrvu se nalazi benediktanski manastir, koji je i jedan od najboljih primera arhitekture srednjeg veka u Francuskoj. A na ostrvu se nalazi i selo Mon Sen Mišel, koje je osnovano početkom 8. veka (708. godine).

Danas se do ostrva stiže putem, a nekada se moglo stići kopnom samo u doba oseke.

Iako je ostrvo postalo vrlo značajna turistička destinacija, koju godišnje poseti i do 4 miliolna turista iz celog sveta, u manastiru i danas obitava 10-ak benediktanskih monaha.

5. Evian le Ben ( fr. Evian les Bains)

Evian le Ben - Popularno mesto za turizam
Evian le Ben – Popularno mesto za turizam

Ovaj gradić, poznat po čuvenoj vodi „Evian“, nalazi se na obalama Ženevskog jezera.

Naziv grada potiče od francuske reči koja bi se mogla slobodno prevesti kao „mokro“, čime se u ovom slučaju označava prisustvo izvora vode.

Udruženje „Evian mineralne vode“ je osnovano 1823. godine. A još početkom 19. veka je primećeno blagotvorno dejstvo na urinarni trakt.

Danas je ovaj gradić vrlo posećena turistička destinacija sa velikim brojem hotela visoke kategorije.

6. Šamoni Mon Blan (fr. Chamonix mont Blanc)

samoni-Mon-Blan-6
Šamoni Mon Blan – Prava turistička atrakcija za zimovanje

Smešten na 1035 metara nadmorske visine. Šamoni je jedan od svetski najznačajnijih alpinističkih centara i poznat zimski turistički centar.

Nalazi se na samom izlasku iz tunela „Mon Blan“ iz pravca Italije.

7. Bordo (fr. Bordeaux)

Bordo – Posetite ga i ponesite nezaboravno iskustvo

Veliki broj vinograda u okolini grada mu je donelo svetsku slavu. Ovaj univerzitetski grad je smešten na reci Garona, u jogozapadnom delu zemlje.

Pretpostavlja se da je grad nastao još u 3. veku pre Hrista.

8. Avoriaz (fr. Avoriaz)

Avoriaz - Zima 2013
Avoriaz – Zima 2013

Smešten na teritoriji opštine Morzin, ovaj planinski centar je jedan od najlepših u Francuskoj. Autmobilom možete doći do ulaska u planinsko selo, a odatle do smeštaja se možete prevesti konjskom zapregom. Sve u ovom živopisnom mestu odiše lepotom.

Sa izgradnjom Avoriaza je započeto još 1965. godine. Sezona se svake godine otvara polovinom decembra. Za turiste postoje brojne atrakcije, posebno u toku Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Ukupna dužina ski staza je preko 100 kilometara, tačnije 130. A poznato ski područje između Francuske i Švajcarske, „Portes du Soleil“ na kome se Avoriaz nalazi ima ukupnu dužinu staza između 650 i 700 kilometara. Sve staže su međusobno povezane brojnim ski liftovima.

U samom Avoriazu postoji i ski škola za mališane, brojni restorani, prodavnice, bisokop… Uz to, jula 2012. godine je otvoren „Akvariaz“, vodeni park sa preko 1 500 tropskih biljaka i preko 180 tropskih stabala, koji posetiocima omogućuje da uživaju u tropskom okruženju, u ovom prelepom planinskom centru.

9. Sen Trope (fr. Saint Tropez)

Sen Trope - Predivne plaže za letovanje na Azurnoj obali
Sen Trope – Predivne plaže za letovanje na Azurnoj obali

Ovo ekskluzivno letovalište nalazi se na Azurnoj obali i godišnje ga poseti preko 5 miliona turista.

Nekada je bilo ribarsko selo, zatim postaje stecište umetnika, da bi danas bilo domaćin mnogim bogatašima i pripadnicima svetskog džet seta.

10. Kan (fr. Caen)

Kan - Često posećen za prvi maj i novu godinu
Kan – Često posećen za prvi maj i novu godinu

U blizini obale kanala „La Manš“, u Donjoj Normandiji smešten je Kan.

Pretpostavlja se da naziv grada vodi poreklo od keltskih reči u značenju „ravnica“ i „borba“. Ostalo je zabeleženo u istorijskim podacima da su u gradu vođene brojne borbe, od kojih je najpoznatija Bitka za Kan.

Početkom 11. veka (1066. godine) kada je ostvojio Veliku Britaniju, vojvoda Vilijam I Osvajač je upravo u Kanu izgradio zamak, koji ga i danas čini prepoznatljivim. Uz to, izgradio je dve opatije: za žene i muškarce.

Danas je Kan vrlo popularna turistička destinacija, a širom sveta je popularan posebno zahvaljujući činjenici što je domaćin čuvenog filmskog festivala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts