Karlo Perolo

Ko je bio Karlo Perolo

Karlo PeroloKarlo Perolo

Sa nepunih 20 godina je stigao u Beograd, u kome ostaje do smrti. Italijan Karlo Perolo je tu izučio kafansko-ugostiteljski posao i sredinom 19. veka zakupljuje pivaru na uglu Balkanske i Vaznesenjske ulice, poznatu kao Kneževu pivaru. Za goste je tu uvek bilo dobrog jela i pića, ali i dobre muzike i uživanja u lepoj bašti. Dolazili su ljudi iz najudaljenijih krajeva Beograda. U velikoj sali pivare održavane su pozorišne predstave diletantskih trupa, sve do otvaranja Narodnog pozorišta 1869. godine.

Perolo je bio i svedok pred stranim diplomatama o događaju na Čukur cesmi, u čiju se blizinu doselio malo pre turskog bombardovanja Beograda.

Gostionicu i kafanu na početku Knez Mihalove ulice, Karlo Perolo je uzeo u zakup 1872. godine. Kako je kuća u kojoj je bila smeštena kafana bila podeljena na dva dela, on je u onaj deo prema Sremskoj ulici smestio svoju delikatesnu radnju. Sve u njoj je bilo lepo uređeno  i sortirano, a vodio ju je Karlov sin Viktor.

Perolo je bio oženjen Srpkinjom, sa kojom je imao sina Viktora i kćer Maricu. Marica je bila udata za Srbina, a Viktor je oženio modistkinju jevrejskog porekla, Gizelu Smolka, koju je preveo u pravoslavnu veru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts