mata hari

Ko je bila Mata Hari?

mata hariMata Hari je bila poznata zabavljačica i kurtizana sa početka XX veka. U legendu ju je odvela sumnja da je nemačka špijunka, zbog čega je i streljana. Neki drugi izvori tvrde da je bila dvostruki špijun a treći da se nikada nije bavila tim poslom. Bilo kako bilo o njoj su isrepletene mnoge priče, ali neke nisu potvrđene.

Rođena je kao Margareta Getruda Zele 1876, u bogataškoj porodici u Holandiji. Sa devetnaest godina udala se za jednog škotskog oficira koji je službeno putovao  na Javu i Sumatru, gde se Getruda upoznala sa lokalnim običajima i plesom.

Ipak, nije joj išao porodični život. Dvoje dece koje je rodila preminuli su još u detinjstvu, a kada se sa suprugom vratila u Evropu, razvela se. 1905 počela je da radi kao egzotična plesačica u Parizu, nadenuvši sebi ime Mata Hari, izmislila je lažno poreklo, rekavši da je princeza sa Jave i na taj način, svojom mističnosću privlačila pažnju.

Nastupala je u oskudnoj odeći, i tako privukla veliki broj muškaraca. Imala je nekoliko bogatih ljubavnika koji su joj omogućili raskošan život. Putovala je po raznim zemljama Evrope, nastupala, pozirala fotografima i sastajala se sa ljubavnicima.

Početak Prvog svetskog rata, doneo je mnogima bedu i siromaštvo, ali ne i njoj. Ovom prilikom upoznala se sa mnogim nemačkim visokim oficirima, i uvrstila ih u svoj spisak ljubavnika. Ove veze su joj i došle glave.

13. februara 1917. u njenu hotesku sobu upala je Francuska tajna služba koja ju je uhapsila, optuživši je da je ona misteriozni špijun N21. Neki izvori tvrde da je Tajna služba zapravo zabrljala na drugom zadatku, kada im je dotični špijun pobegao, i da je Mata Hari bila samo žrtveno jagnje.

Osuđena je na smrt streljanjem. I sam čin streljanaj ostao je u legendi, jer ima više verzija – po jednoj, Mata Hari se držala hrabro, po drugoj je poslala streljačkom vodu poljubac, a po trećem se skinula pred vojnicima.

Bilo kako bilo ostala je jedna od najzanimljivijih ličnosti dvadesetog veka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts