sendvic

Kako je nastao sendvič?

Gotovo da nema mesta u svetu gde se ne zna za ovaj oblik hrane. Sendvič predstavlja jeftinu i brzu hranu, lako prenosivu, što ga je učinilo popularnim, pogotovo u današnje vreme kada se brzo živi.

sendvic

Za njega se znalo još od ranije, komad hrane sličan sendviču, sa jagnejtinom i biljem kao dodacima,  se pominje u nekim jevrejskim spisima, a i u srednjem veku, komad bajatog hleba se koristio umesto tanjira.

Ipak, sama reč sendvič se pominje negde u osamnaestom veku. Tadašnje visoko plemstvo, pogotovo muškarci, voleli su da provode dosta vremena u kockanju. Nekada bi  se ta vrsta dokolice pretvorila u sate, a nekada čak i dane. Ušli bi u prostoriju, zatvorenu i zamračenu kako ne bi imali pojma o vremenu, izneli sve satove i igrali.

U jednojtakvoj igri, koja je već uveliko trajala dva dana, bio je i lord Sendvič. Pošto je u toku igre ogladneo, a nije želeo da prekida partiju karata, naredio je da mu se donese komad hladnog mesa, koji će se nalaziti između dve kriške hleba. Tako nije morao da prekida meč, a ni da prlja karte. Ostali plemići zapamtili su ovaj gest, i na nekim drugim partijama i sami naručivali.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts