Najlepša turistička mesta u Beogradu

Najlepša turistička mesta i atrakcije u Beogradu

Znamenitosti, zanimljivosti, turizam, putovanje, putopis, letovanje, odmor, popularna mesta, noćni život, leto/zima 2014

Većina turista koji posete Beograd prvo zapaze lepe i zgodne devojke. Druge dve stvari koje podjednako ostavljaju dobar utisak je ukusna hrana i dobar noćni provod. U nastavku pročitajte šta još Beograd nudi.

1. Skadarlija

Skadarlija - Noćni provod, tamburaši
Skadarlija – Noćni provod, tamburaši

Smeštena u samom centru Beograda, u Skadarskoj ulici, nalazi se čuvena boemska četvrt. Starinski izgled je zadržala do danas. Kaldrmisana ulica je njeno osnovno obeležje. Krasi je veliki broj restorana, u kojim se muzika čuje do duboko u noć.

2. Gardoš

Gardoš tvrdjava - Leto 2013
Gardoš tvrdjava – Leto 2013

Smešten u starom delu Zemuna, Gardoš se nalazi u sklopu Zemunske tvrđave, koja potiče iz ranog srednjeg veka. Do danas je ostala očuvana samo četvorougaono utvrđenje u čijem središtu je krajem 19. veka (1896. godine) podignuta Kula Sibinjanin Janka, odnosno Milenijumska kula.

3. Kalemegdan

Kalemegdan - Stari grad, tvrdjava, zanimljivosti
Kalemegdan – Stari grad, tvrdjava, zanimljivosti

Značajan kulturno-istorijski kompleks, Kalemegdan je i najveći park glavnog grada. Njegov najznačajniji deo je Beogradska tvrđava. Naziv potiče od dve turske reči u značenju tvrđava i bojište, jer je njena uloga bila odbrambena. Naime, tvrđava je u prošlosti bila važno vojno uporište i osmatračnica grada.

Godine 1867. je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada i tvrđavu i već tada je započeto uređenje Kalemegdana. Prvi beogradski urbanista, Emilijan Josimović je napravio plan uređenja, a prvo zelenilo je zasađeno između 1873. i 1875. godine.

4. Avala

Avalski toranj - Zanimljivosti, za prvi maj, simbol
Avalski toranj – Zanimljivosti, za prvi maj, simbol

Na nadmorskoj visini od 511 metara, nadomak Beograda, uzdiže se planina Avala. Godine 1859. je knez Miloš Obrenović naredio da se Avala zagradi i zaštiti, a 1936. je proglašena Nacionalnim parkom, da bi 2007. godine bila proglašena Zaštićenim prirodnim dobrom.

Na Avali se nalazio srednjevekovni grad Žrnov, kako su ga zvali Srbi, odnosno Avala, kako su ga zvali Turci (u značenju prepreka, odnosno pregrada). Nažalost, ovaj grad je uništen kada se gradio spomenik Neznanom junaku, 1922. godine.

Avalu danas krasi jedinstveni toranj u našoj zemlji. Prvobitni toranj je bio sazidan na istom mestu 1965. godine, ali je nažalost u skorašnjem bobradovanju 29. aprila 1999. godine srušen. Današnji toranj je podignut po ugledu na porušeni, 21. aprila 2010. godine i viši je od njega za metar.

5. Kosančićev venac

Kosancicev-venac-6
Kosančićev venac – Najstariji deo Beograda

Najstariji deo grada Beograda, koji je urbanizovan. Zauzima prostor od Beogradske tvrđave na Kalemegdanu do Brankovog mosta. Osnovna karakteristika Kosančićevog venca su kaldrmisane ulice i stare porodične kuće.

Ovaj deo grada nosi naziv po čuvenom srpskom heroju, Ivanu Kosančiću, koji je stradao u Boju na Kosovu 1389. godine. Njegova bista se, takođe nalazi u ovoj ulici.

Najstariji beogradska kafana, „Znak pitanja“ se nalazi na Kosančićevom vencu, u neposrednoj blizini Saborne crkve.

6. Hram Svetog Save

Hram Svetog Save u Beogradu - Istorija, početak izgradnje, dimenzije
Hram Svetog Save u Beogradu – Istorija, početak izgradnje, dimenzije

Na Vračarskom platou, na nadmorskoj visini od 134 metra,  nalazi se najveći srpski hram. On je, ujedno i najveći pravoslavni hram na Balkanu i najveća pravoslavna crkva na svetu, po površini.

Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu i ima četiri zvonika, od kojih je svaki visok po 44 metra. Glavna kupola je visoka 70 metara i na njoj se nalazi pozlaćeni krst, koji je visok 12 metara.

Gradnja Hrama je trajala jako sporo. Započeta je daleke 1895. godine, a do danas nije završen.

7. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija - Kupalište, plaža
Ada Ciganlija – Kupalište, plaža

Beogradsko more, kako vole da se našale Beograđani, Ada je danas idealno mesto za šetnju, vožnju rolera ili bicikala i razne vidove rekreacije.

8. Košutnjak

Kosutnjak-91
Košutnjak, Beograd – Šuma, park, priroda

Poznato izletište Beograđana, Košutnjak se nalazi na nadmorskoj visini od 250 metara. Brojne staze za šetnju presecaju bogatu šumu četinara i listopadnog drveća.

Do 1903. godine Košutnjak je bio rezervisan samo za vladajuću porodicu i bio je zatvoreno dvorsko lovište.

Upravo tu je 29.maja 1868. ubijen knez Mihailo Obrenović.

9. Ulica kneza Mihaila

Knez Mihajlova - Glavna ulica u Beogradu
Knez Mihajlova – Glavna ulica u Beogradu

Pešačka zona u centru Beograda. Zakonom je zaštićena, jer se u njoj nalaze najstarije i najvrednije zgrade, kuće i spomenici kulture Beograda.

Pretpostavlja se da je upravo u ovoj ulici , u doba Rimljana bio centar Singidunuma.

Današnji naziv ulica nosi od 1870. godine.

10. Zvezdarska šuma

Zvezdarska-suma-11
Zvezdarska šuma – Staza za trčanje, izlet, izletište

Zanimljivo izletište, nadomak gradskog centra. Reč je, zapravo o pošumljenom delu brda u istoimenoj beogradskoj opštini, koje se nakada zvalo Veliki Vračar.

Ovaj deo je pošumljen zarad unapređenja životne sredine. Danas je ovo poznato izletište Beograđana, do koga se može lako stići i autobusom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts