Najlepša turistička mesta u Africi

Turizam u Africi

Atraktivne turističke destinacije Afrike

Provedite nezaboravno letovanje na najlepšim turističkim mestima u Africi

Po ukupnoj površini i broju stanovnika, Afrika je drugi kontinent na svetu. Tako da njeni stanovnici čine čak 15% ukupne svetske populacije, a njena površina 6% ukupne površine Zemljine kugle.

Afrika je okružena: Sredozemnim i Crvenim morem, Indijskim i Atlanskim okeanom, a od Azije je odvojena Sueckim kanalom.

Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, popularna mesta, leto/zima 2013
Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, popularna mesta, leto/zima 2013

Čini je ukupno 53 države, uključujući i ostrva.

Zanimljivo je napomenuti da je ovo jedini kontinent koji se prostire od severnog do južnog umerenog pojasa, pa se u Africi može naići na različite klimatske zone.

Ako se već nađete u Africi, svakako postoje mesta koja ne bi trebalo zaobići. Neka od njih su se našla na ovoj listi. Pa ako posetite makar neko od njih, sigurno ćete upoznati čari ovog kontinenta.

1. Madagaskar

Madagaskar - Ostrvo koje će vam prirediti nezaboravno putovanje
Madagaskar – Ostrvo koje će vam prirediti nezaboravno putovanje

Ova ostrvska zemlja se nalazi blizu istočne obale Afrike, u Indijskom okeanu i zauzima četvrto mesto po veličini, među svetskim ostrvima.

Na Madagaskaru živi izuzetno zanimljiv biljni i životinjski svet.

U periodu od maja do oktobra, na Madagskaru preovlađuje suvo i hladnije vreme, a od novembra do aprila kišovito i toplo.

Među ekolozima je smišljena krilatica za ovo ostrvo: “Osmi kontinent”. Razlog za to je što se na Madagaskaru mogu naći jedinstvene biljne i životinjske vrste, kojih nema ni na jednom drugom mestu na Zemlji. Recimo, drveće baobab i primati lemuri su, možda najzanimljiviji.

2. Mauricijus

Mauricijus - Predivne plaže za letovanje, leto 2013
Mauricijus – Predivne plaže za letovanje, leto 2013

Kada se udaljite oko 850 kilometara prema istoku od Madagaskara, dolazite do Republike Mauricijus. Ova ostrvska država je udaljena oko 2 000 kilometara od istočne obale Afrike.

Zanimljivo je da se skoro oko celog Mauricijusa prostire koralni greben koji ga štiti od ajkula i velikih okeanskih talasa, pa je plivanje u njegovoj prelepoj laguni, za razliku od mnogih drugih ostrva, potpuno bezbedno.

Na ostrvu preovlađuje tropska klima, što znači da je period od maja do novembra topao i suv, a leta, odnosno period od novembra do maja, vrela i kišovita.

Cikloni koji se javljaju uglavnom samo prođu pored Mauricijusa, mada na svakih nekoliko godina po neki pređe i preko samog ostrva, ali i tada stradaju samo visoke palme i trošne, omanje kuće. Zidane kuće i hoteli se smatraju apsolutno bezbednim.

Najposećenije destinacije za turiste se nalaze na severnoj i severozapadnoj strani ostrva, a među njima se izdvaja Grand Bej, u kome je smešten veliki broj hotela poznatih svetskih lanaca.

Ne treba zaboraviti da se na Mauricijusu, kao i u Velikoj Britaniji vozi levom stranom. Na ovom prelepom ostrvu treba biti oprezan pri korišćenju pijaće vode, koja se ne preporučuje. I ne postoji rizik od različitih tropskih bolesti, poput recimo malarije.

Ptica dodo je simbol Mauricijusa i nalazi se na njenom grbu. Ona je nažalost izumrla vrlo brzo po dolasku kolonista (prvo Portugalaca, pa Holanđana), a naseljavala je ostrvo čak 4 miliona godina.

3. Sejšelska ostrva

Sejšelska ostrva - Atraktivna turistička destinacija
Sejšelska ostrva – Atraktivna turistička destinacija

Na severoistoku od Madagaskara smeštena je Sejšelska reppublika, odnosno Sejšelska ostrva ili, jednostavno Sejšeli. Ova omanja ostrvska država se nalazi na oko 1 500 kilometara od istočne obale kontinenta.

U sklopu Sejšela se nalazi čak 155 manjih ostrva. Glavni grad, Viktorija se nalazi na glavnom ostrvu, Mahe.

Prema ukupnom broju stanovnika, Sejšeli su najmanja država na afričkom kontinentu.

Zanimljivo je da ni na jednom Sejšelskom ostrvu ne postoji domoradačko stanovništvo. već su svi stanovnici ostrva potomci došljaka: Francuza, Indijaca i Kineza. Većina stanovnika je hriščanske vere, uglavnom rimokatoličke.

Stanovnici Sejšela spadaju u bogatije afričke narode, a glavni izvor prihoda im je turizam.

4. Nacionalni park „Etoša“

Nacionalni-park-Etosa-4
Nacionalni park „Etoša“ – Divlje životinje Afrika

Godine 1907. u republici Namibiji, na jugu Afrike, otvoren je ovaj nacionalni park. Tada je Namibija bila deo nemačke kolonije Jugozapadne Afrike. Tada je ovaj park, koji se prostirao na 100 000 kvadratnih kilometara bio najveći rezervat na svetu. Nakon promene vlasti, površina nacionalnog je znatno smanjena, ali i dalje zauzima veliku površinu.

Veći deo Nacionalnog parka zauzima Slana pustinja, koja se leti napuni vodom, dok je u ostalom periodu godine uglavnom suva. Kada se napuni vodom, privlači flamingose, ali i druge vrste ptica i mnoge ugrožene vrste, poput recimo crnog nosoroga.

5. Piramide u Gizi

Velike Piramide u Gizi, Egipat
Velike Piramide u Gizi, Egipat

U južnom predgrađu glavnog grada Egipta, nalazi se Giza, a u Gizi čuvene egipatske piramide: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Apsolutno je nemoguće ne obići ih ako već imate priiku da boravite u Africi.

6. Kazablanka

Kazablanka, Afrika
Kazablanka, Afrika

U zapadnom delu države Maroko, na obali Atlanskog okeana, Kazablanka je naveći grad u Maroku i glavna luka. Iako je glavni grad Rabat, Kazablanka se smatra ekonomskim centrom države.

Grad su osnovali Portugalci krajem 16. veka.

7. Zelenortska ostrva

Zelenortska ostrva letovanje
Zelenortska ostrva letovanje

Ova afrička republika se sastoji od ukupno 18 ostrva, od kojih je 10 većih. Jedino nenaseljeno ostrvo je Santa Lucija, koje je prirodni rezervat.

Sva ostrva su vulkanskog porekla, a na ostrvu Fogo se nalazi jedini vulkan koji je i danas aktivan.

8. Kejptaun

Kejptaun - Zanimljivosti, znamenitosti, istorija, odmor
Kejptaun – Zanimljivosti, znamenitosti, istorija, odmor

Teći največi grad Južnoafričke republike, Kejptaun se nalazi na obali Atlanskog okeana. Polovinom 17. veka (1652. godine) grad su podigli Holanđani i on je najstariji kolonijalni grad u Južnoafričkoj republici, pa ga tamošnje stanovništvo čessto naziva i „Grad – majka“.

Posle Kaira, ovaj grad poseti najviše turista. Ono što turiste posebno privlači je Rt dobre nade, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada, kao i Stona planina koja se uzdiže nad gradom, a koja je zaštićena kao nacionalni park i u kojoj se mogu videti mnoge zanimljive životinje.

Grad ima lepo uređene plaže, ali je zbog prisustva morskih struja, voda prilično hladna.

9. Pustinja Sahara

Pustinja Sahara u Africi, zanimljivosti
Pustinja Sahara u Africi, zanimljivosti

Sa površinom od preko 9 miliona kvadratnih kilometara, Sahara je najveća pustinja na svetu i zauzima severni deo Afrike. Smatra se da je nastala pre oko 3 500 godina.

Jedina prava reka u Sahari je Nil. Oko 1,2 miliona kilometara kvadratnih je peskovito, a ostali delovi su kameniti i šljunkoviti. U Sahari se mogu naći brojne životinjske vrste koje su prilagođene životu u ovakvom području, poput: kamila, koza i škorpiona. A zanimljivo je da su u njoj našli stanipte damani, mali sisari koji liče na glodare, zatim: afrički divlji psi, gepardi i nekoliko vrsta zmija otrovnica.

Pretpostavlja se da od nastanka pustinje u njoj žive pripadnici plemena Berber i Tuareg. Ali, kako su klimatski uslovo izuzetno teški, u Sahari ne postoje veća naselja. U pustinji ukupno živi oko 2 miliona ljudi i to po oazama i u njihovoj blizini. Saharu danas naseljavaju: Berberi, Tuarezi, Kopti i Beduini.

10. Svazilend

Svazilend za novu godinu, prvi maj...
Svazilend za novu godinu, prvi maj…

Na samom jugu Afrike se nalazi Kraljevina Svazilend. Reč je o nezavisnoj monarhiji Svazi naroda. Zanimljivo je da naslednika ne imenuje kralj, več kada on umre mora da se odabere Kraljica majka među kraljevim ženama, kako bi njen sin nasledio presto.

Teritorija države se nalazi na različitoj nadmorskoj visini (od 400 do 1 800 metara), pa shodno tome i klima varira od područja do područja. Uglavnom, od juna do septembra preovlađuje suvo i sveže vreme, a od oktobra do maja vlažno i toplo.

Kraljevina Svazilend ima prelepe pejzaže, koje bogato krase jedinstveni prastari oblici reljefa, pa je ponekad nazivaju i „Švajcarskom Afrike“. Najpoznatije takvo „čudo“ je Sibebe stena, veliki monolit od granita, koji se strmo uzdiže iz Doline borova.

Svazilend je izuzetno bogat neobičnim primercima biljnih vrsta, od kojih su mnoge na listi zaštićenih, poput biljke kikad, koju nazivaju i „živim fosilom“ jer se njena starost procenjuje na 50 miliona godina, a potpuno je nepromenjena.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts