Ljubavna priča Fride Kalo i Dijega Rivere

Frida Kalo i Dijego Rivera (biografija, život, ljubavna priča)

Iako su i ponaosob bili veliki umetnici i veoma popularni, kako za života tako i posle smrti, Frida i Dijego, uglavnom će biti upamćeni kao jedan od najznačajnijih parova u Latinskoj Americi. Čak se zajedno nalaze i na novčanici od petsto pezosa.

Međutim, njihova ljubav nije bila idealna, a deblji kraj u ovom braku izvukla je Frida. Da joj žitot nije bio lak i pre Dijega govori činjenica da Frida nije imala ono najvažnije od detinjstva, a to je zdravlje. Još kao mala obolela je od dečije paralize zbog čega joj je jedna noga bila deformisana. Dugo je trpela ismevanje druge dece, ali je svoj dušeni bol rešila da iskaže kroz prkos. Deformitet je nije sprečio da bude fizički aktivna u disciplinama u kojima je mogla. Pa čak i da bude najbolja u nekim kao što je, recimo plivanje. Prkos je takođe izražavala kroz oblačenje muške odeće i druženje sa dečacima. To je oduševilo njenog oca koji je bio i više nego spreman da joj plati školovanje.

Fride Kalo i Dijega Rivere
Frida Kalo i Dijego Rivera

U srednjoj školi Frida je pronašla i svog prvog momka. Jednog dana dok su se vozili autobusom, doziveli su saobraćajnu nesreću u kojoj je Frida ozbiljno povređena. Nekoliko meseci je provela u bolnici. što je učinilo da se njen mladić Alehandro vremenom udalji od nje. Ne bi li joj prekratili muke i vreme, roditelji su joj doneli bojice i tako je ona počela da slika, uglavnom autoportrete, pošto u bolnici nije bilo previše inspiracije.

Ohrabrena svojim talentom i radom, Frida je rešila da slike pokaže nekom stručnijem i tako je došla do samog Rivera. Dijego je u to vreme već bio u braku i to drugom. Kako je bio strastveni ženskaroš, bez obzira na to što nije bio preterano lep, Dijego je lako zaveo dvadeset godina mlađu Fridu. Ne samo jer je bio poznati slikar i muralista, već i jer su imali zajedničke stavove vezane za komunizam. I Dijego i Frida bili su strastveni komunisti. Opet,  to Dijega nije sprečavalo da crta i za kapitaliste.

frida kalo i dijego riveraLjubav i brak sa Fridom, Dijega nisu smirivali. Nastavio je vanbračne veze sa ženama, a Frida je uporno trpela. Čak su se i u jednom trenutku razveli, ali su se nakon nekog vremena ponovo venčali. Frida se branila izgovorima da on u drugim ženama traži umetničku inspiraciju, ali potajno joj je smetalo što joj suprug ne pruža podršku, čak ni za vreme njenih teških opercija kičme. Sav svoj bol iskazivala je kroz slike i autoportrete gde je slikala sebe izlomljenu i krvavu.

dijego u mislima

Da bi pokrila svoj bol, Frida je utehu tražila i u ljubavnicima i ljubavnicama, a opet njen drugi brak sa Dijegom trajao je sve do njene smrti. Ipak trudila se da pred savetom zadrži pozitivan stav. Ostaće upamćena njena rečenica: ,,Šta će mi noge kad imam krila“,  koju je izgovorila pošto su joj amputirali nogu zbog gangrene. Preminula je u svojoj četrdeset sedmoj godini, 1954. Dijego umire tri godine nakon nje. U međuvremenu se još jednom oženio, a insistirao je da se Fridina ,,Plava kuća“ pretvori u muzej u čast poznate umetnice, žene kojoj se uvek vraćao uprkos brojnim ljubavnicama koje je imao, i koja ga je uvek čekala, bez obzira na bol koju joj je zadavao svojim prevarama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts