|

Najlepša turistička mesta u Grčkoj

Grčka najlepša mesta za letovanje – Šta treba posetiti u Grčkoj? Koje su atraktivne destinacije za turizam?

Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, leto 2013

Helenska republika, nadaleko čuvena i većini dobro poznata Grčka (gr.  Ελλάδα ili  Ελλάς), nalazi se u našem susedstvu. Smeštena na južnom delu Balkanskog poluostrva, Grčka se graniči sa: Turskom, Bugarskom, Albanijom i BJR Makedonijom.

Ova zemlja izuzetnih prirodnih lepota ima izlaz na čak tri mora: Egejsko, Jonsko i Sredozemno, a brojna ostrva su pravi raj za turiste iz celog sveta.

Iako smo se našli pred teškim zadatkom, uspeli smo da izdvojimo 10 najlepših turističkih mesta u ovoj lepoj zemlji.

1. Ostrvo Krf (gr. Κέρκυρα)

Ostrvo Krf
Ostrvo Krf – Plaže, zanimljivosti, šta treba videti?

Ostrvo koje sigurno poseti najviše srpskih turista je drugo po veličini u grupi Jonskih ostrva, Krf je najsevernije ostrvo zemlje.

Glavni grad i samo ostrvo je dobilo naziv po nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon i sakrio je na ovo ostrvo.

Ukupna dužina ostrva je 64, a široko je 20-ak kilometara.

“Zeleno ostrvo” spada u bogatija grčka ostrva. Iako je dobro razvijena poljoprivreda, zbog povoljnih klimatskih uslova, svakako je najrazvijenija grana turizam.

Na ostrvo bi svakako trebalo obići glavni grad Krf i njegov stari grad, zatim manastir Pondikonisi, koji se nalazi u blizini ostrva na tzv. Mišijem ostrvu, manastir Paleokastrica i obližnju uvalu, najstarije krfsko selo Palaja Peritcia i naravno, ostrvo Vido, na kome se nalazi i mauzolej posvećen srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata.

Na Krfu i postoji jedno posebno mesto koje se zove Zaliv ljubavi. Postoji verovanje da će se svako ko dođe na ovo mesto dva puta, uvek vraćati. Zaliv ljubavi se nalazi blizu mesta Sidari, na samom severu ostrva.

2. Glifada (gr. Γλυφάδα)

Glifada atina
Glifada Atina – Šta treba obići?

Iako je reč o atinskom predgrađu, Glifada se zasluženo našla izdvojeno od nje. Naime, Grci smatraju da je srce Atine upravo Glifada, jer većina Atinjana svoje slobodno vreme provodi upravo ovde.

Glifada je udaljena od centra grada nešto više od 10 kilometara, ali kada se nađete tamo, uopšte nemate utisam da je jedan tako veliki grad, kakav je Atina, smešten u blizini.

Prelepe plaže su ono što krasi Glifadu. Tu su i brojni restorani, ekskluzivni butici, prodavnice… A do Atine možete stići autobusom za 15-ak minuta.

3. Ostrvo Krit (gr. Κρήτη)

Ostrvo Krit
Ostrvo Krit – Zašto letovati na ostrvu Krit?

Na krajnjem jugu Grčke, okruženo Sredozemnim morem, nalazi se ostrvo čuveno po palati u Knososu i minojskoj civilizaciji. Peto po veličini u Mediteranu, Krit je najveće u Grčkoj.

Ono što svakako ne biste smeli da propustite, kada se našete na Kritu su: obilazak Irakliona, palate u Knososu, Retimna, kao i posetu ostrvcetu Spinalonga.

4. Lefkada (gr. Λευκάδα)

Lefkada
Lefkada – Idealna lokacija za putovanje i odmor

Jedno od Jonskih ostrva, Lefkada je sa kopnom spojena moreuzom širine svega 2 kilometra. Glavni grad ostrva je Lefkada.

Ono po čemu je Lefkada specifična jesu prelepe plaže i skoro karipsko beli pesak, tako da tirkizna boja mora dolazi do punog izražaja.

5. Ostrvo Hios (gr. Χίος)

Ostrvo Hios
Ostrvo Hios – Kako u sezoni letovanja, posećeno je i za prvi maj, novu godinu, dan zaljubljenih i druge praznike.

Peto po veličini ostrvo u Grčkoj, Hios sepada u grupu egejskih ostrva, a smešten je blizu tureske obale.

Kako je ostrvo uglavnom planinsko, samo je istočna obala ostrva pogodna za naseljavanje, dok je zapadna kamenita i na nekim delovima prilično nepristupačna. Na severu ostrva se nalazi planina Pelineo, čiji najviši vrh dostiže visinu od skoro 1 300 metara (tačnije 1 297).

Hios je nadaleko poznat po proizvodnji mastike, čija se smola kasnije koristi za proizvodnju tradicionalnog grčkog pića “Uza” (gr. Ouzo).

Postoji legenda da je u selu Pitiosu, koje se nalazi upravo na Hiosu rođen čuveni Homer, mada je to samo legenda.

6. Manastiri Meteori (gr. Μετέωρα)

Manastiri Meteori
Manastiri Meteori – Kultura, istorija, znamenitosti

Ovaj jedinstveni manastirski kompleks se nalazi u oblasti zapadna Tesalija, u blizini gradića Kalambaka.

Ono što ovaj kompleks čini jedinstvenim i neobičnim jeste položaj manstira. Smešteni na stenama u vidu stubova, Meteori su posle Svete Gore najvrednija manastirska skupina i kao takvi su pod zaštitom UNESKO-a.

Čitav kompleks čini šest manastira, od kojih je samo jedan ženski: manastir Veliki Meteor, Varlaam, manastir svete Varvare, poznatiji kao Rusanu, manastir svetog Nikole Anapauskog, svetog Stefana i Svete Trojice.

Pretpostavlja se da su u 11. veku na području današnjih Meteora boravili monasi, a gradnja manastira je počela nešto kasnije, U početku je postojalo čak 20 manastira. Tek su u 20. veku isklesane stepenice kako bi se olakšao put do manastira.

Prema naučnim istraživanjima, jedinstvene stene na kojim su smešteni manastiri su stare oko 60 miliona godina.

7. Ostrvo Santorini ili Tira (gr. Σαντορίνη ili Θήρα)

Ostrvo Santorini ili Tira
Ostrvo Santorini ili Tira – Mnogi sa letovanja na ovom ostrvu nose pozitivna iskustva i utiske

Jedno od napoznatijih i najposećenijih grčkih ostrva pripada grupi tzv. Kikladskih ostrva i zapljuskuju ga vode Egejskog mora.

Interesantno je da je oblik ostrva u formi obrnutog ćiriličnog slova S. Na njegovom zapadnom delu je zaliv, a naa istočnom vulkan. Veruje se da je upravo zbog eksplozije ovog vulkana, 1600. godine pre Hrista uništena Minojska civilizacija.

Na Santoriniju se mogu videti plaže koje see smatraju najlepšim na celoj teritoriji Grčke, a noćni život je izuzetno bogat.

8. Atina (gr. Αθήνα)

Atina
Atina – Glavni grad Grčke veoma je bogat znamenitim spomenicima i drugim kulturnim lokacijama

Prestonica Grčke, Atna je ujedno i najveći i najrazvijeniji grad. Takođe, spada u red najstarijih gradova na svetu.

Naziv  potiče od boginje Atinem koja se smatra zaštitnicom grada. Prvi stanovnici su nastanili Akropolj, brdo u oklini današnjeg centra grada, još u doba neolita, tj. 4000-3000.godine pre Hrista.

Ono što svakako morate posetiti kada se nađete u prestonici Grčke su Akropolj i Plaka. Na Akropolju ćete uživati u pogledu na čitav grad.

9. Ostrvo Kos (gr.  Κως)

Ostrvo Kos
Ostrvo Kos – Predivna plaža za letovanje

Jedno od većih ostrva u skupini Dodekaneza, nalazi se u istočnom delu Grčke. Ostrvo je prilično dugačko, a usko, na nekim delovima samo par kilometara.

Mala luka Kardamena i selo Kefalos su najposećenije turističke destinacije na ovom zanimljivom ostrvu. Uz to, možete posetiti i: Pili, Tigaki i Mastiharim koje takođe imaju izuzetne plaže.

10. Rt Sunion (gr.  Aκρωτήριο Σούνιο) 

Rt Sunion Grčka
Rt Sunion Grčka

Na najjužnijoj tački Atike nalazi se rt Sunion. Od Atine je udaljen 70-ak kilometara.

Poznat je po ruševinama čuvenog Posejdonovog hrama, čiji su ostaci okruženi sa tri strane morem. Na ovim ruševinama je čuveni engleski pesnik, Bajron uklesao svoje ime.

Posmatranje zalaska sunca iz ruševina Posejdonovog hrama na Sunionu ostavlja turiste bez daha, pa je ovo danas izuzetno popularna turistička destinacija.

Pogledajte još neke od destinacija: putovanja

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts