Najlepša zimska turistička mesta

Atraktivne zimske turističke destinacije

Najbolje skijaške staze i centri

Zima 2013/2014

Najbolje destinacije za zimovanje: Avoriaz (Francuska), Sent Moric (Švajcarska), Garmiš-Partenkirhen (Nemčka), Kortina di Ampeco (Italija)…U nastavku teksta pročitajte detaljnije o najboljim zimskim turističkim centrima sveta.

Ako još niste odlučili gde ćete provesti zimski odmor, evo liste najlepših zimskih turističkih destinacija…

1. Avoriaz (fr. Avoriaz)

Avoriaz, Francuska - Planinski centar sa prelepim skijaškim stazama
Avoriaz, Francuska – Planinski centar sa prelepim skijaškim stazama

Smešten na teritoriji opštine Morzin, ovaj planinski centar je jedan od najlepših u Francuskoj. Autmobilom možete doći do ulaska u planinsko selo, a odatle do smeštaja se možete prevesti konjskom zapregom. Sve u ovom živopisnom mestu odiše lepotom.

Sa izgradnjom Avoriaza je započeto još 1965. godine. Sezona se svake godine otvara polovinom decembra. Za turiste postoje brojne atrakcije, posebno u toku Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Ukupna dužina ski staza je preko 100 kilometara, tačnije 130. A poznato ski područje između Francuske i Švajcarske, „Portes du Soleil“ na kome se Avoriaz nalazi ima ukupnu dužinu staza između 650 i 700 kilometara. Sve staze su međusobno povezane brojnim ski liftovima.

U samom Avoriazu postoji i ski škola za mališane, brojni restorani, prodavnice, bisokop… Uz to, jula 2012. godine je otvoren „Akvariaz“, vodeni park sa preko 1 500 tropskih biljaka i preko 180 tropskih stabala, koji posetiocima omogućuje da uživaju u tropskom okruženju, u ovom prelepom planinskom centru.

2. Sent Moric (nem. St. Moritz)

Sent Moric, Švajcarska - Zimovanje, skijanje
Sent Moric, Švajcarska – Zimovanje, skijanje

Poznato turističko mesto na istoku Švajcarske, ovaj grad je i najviši evropski grad i nalazi se na nadmorskoj visini od 1 822 metra.

U blizini grada se nalazi i omanje jezero. Turistički razvoj grada je započeo krajem 19. veka (1864. godine), a prvi hoteli su otvoreni 1856. godine. U Sent Moricu se nalazi i prirodna staza za bob, jedina takva u Evropi („Olympia Bobrun St. Moritz-Celerina“).

Iako je klima oštrija zbog nadmorske visine, Sent Moric može da se pohvali sa čak 300 sunčanih dana godišnje.

3. Garmiš-Partenkirhen (nem. Garmisch-Partenkirchen)

Garmis-Partenkirhen-3
Garmiš-Partenkirhen, Nemačka

U blizini granice sa Austrijom, u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, u Alpima, smešten je ovaj grad star oko 1 100 godina. U njemu su, 1936. godine održane Zimske olimpijske igre.

Vremenom je postao izuzetno poznat i posećen zimski turistički centar.

Zanimljivo je da je u ovom gradu veći deo života proveo, a u njemu i umro čuveni kompozitor Rihard Štraus.

U Garmiš-Partenkirhenu se održavaju Trke svetskog kupa u alpskom skijanju i Takmičenje u skijaškim skokovima.

4. Kortina di Ampeco (it. Cortina di Ampezzo)

Kortina di Ampeco, Italija

Na nadmorskoj visini od 1 210 metara, u pokrajini Veneto na severu Italije, nalazi se ovaj svetski poznat turistički centar.

Kortina di Ampeco se smatra jednim od najekskluzivnijih evropskih odmarališta, što zbog prisutnosti najpoznatijih svetskih hotelskih lanaca, što zbog vrhunske opremljenosti prodavnica.

Zanimljivo je da je ovde snimljen čuveni film Silvestera Stalonea „Alpinista“.

5. Tinj (fr. Tignes)

Tinj, Francuska
Tinj, Francuska

Još jedan francuski zimski turistički centar, smešten u njenom jugoistočnom delu. U sklopu Tinja se nalazi pet sela.

Skijalište je počelo da se razvija od 1960. godine. Ovde se nalazi i uspinjača duga 4,2 kilometra, koja je po dužini na četvrtom mestu u svetu. Kako se nalazi na nadmorskoj visini od 3 030 metara, gotovo uvek ima snega, a ako se i dogodi da ga nema dovoljno za skijanje, postoji 110 vodenih topova za veštački sneg.

6. Zolden (nem. Sölden)

Zolden - Zima 2013/2014
Zolden – Zima 2013/2014

Smešten u Austrijskoj pokrajini Tirol, ovo je treći najveći skijaški centar u toj zemlji. Ujedno je i najveća austrijska opština, sa površinom od oko 180 kvadratnih kilometara.

7. Kurševel (fr. Courshevel)

Kursevel-zimovanje-7
Kurševel, Francuska – skijaški centar

Poznati skijaški centar smešten u francuskim Alpima, na nadmorskoj visini od 1 747 metara. Turistički kompleks se satoji od 4 sela, od kojih je najpoznatiji Kurševel, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1 850 metara i ima brojne hotele visoke kategorizacije. A dva od tih hotela imaju čak 6 zvezdica, što ih svrstava u red ekskluzivnih, luksuznih hotela.

Kurševel se smatra jednim od najskupljih zimskih turističkih centara.

8. Madona di Kampiljo (it. Madonna di Campiglio)

Madona di Kampiljo - Skijalište
Madona di Kampiljo – Skijalište

Skijalište i istoimeno naselje smešteno na severoistoku Italije. Selo ima oko 1 000 stanovnika i nalazi se na nadmorskoj visini od 1 522 metra.

Skijalište ima oko 150 kilometara dugu stazu i 57 ski liftova, a nalazi se na nadmorskoj visini od 2 600 metara.

Madona di Kampiljo je redovan domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju i Trkama snouborda.

9. Kicbil (nem. Kitzbühel)

Kicbil, Austrija
Kicbil, Austrija

Omanji srednjevekovni grad smešten u austrijskoj pokrajini Tirol, Kicbil je i poznato turističko mesto. Ujedno je i jedan od najvećih skijaških centara u Austriji.

Skijaška staza je duga 168 kilometara, sa ukupno 56 žičara. Jedna od žičara „3C Cable Car“ je žičara sa najvišim nadzemnim rasponom na svetu.

Kicbil je živ tokom cele godine. U njemu postoje staze za planinski biciklizam, 6 terena za tenis, 4 za golf i još mnogo toga.

10. Jezero Luis (engl. Lake Louis)

Jezero Luis

Ov poznato skijalište se nalazi u kanadskom Nacionalnom parku „Banff“, na 57 kilometara od grada Banfa.

Postoje ukupno 139 staza i 9 ski liftova. Tokom cele godine je moguće razgledati jezero iz gondola i uživati u prelepoj prirodi. A od ostalih sportskih aktivnosti izdvajaju se: sankanje pasa, klizanje i kros-kantri skijanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts