Šta treba obići i videti u Budimpešti

Turističke atrakcije u Budimpešti

Pre nego što izađete iz hotelske sobe, moja preporuka je da pre toga dobro proučite mapu grada. Nađite ulicu u kojoj se nalazi vaš hotel i dobro se orjentišite, da znate u kom pravcu treba da krenete. Jednom prilikom sam po izlasku ih hotela okrenula mapu naopako, pa sam krenula suprotno od pravca u kom sam htela da idem. Šetala sam nekih 15-ak minuta dok nisam shvatila da se udaljavam od ulice u koju sam pošla. Dakle, vodite računa i o tome!

KUDA POĆI?

Ako ste izabrali skuplji hotel, onda ste u Pešti, jeftiniji su oni preko Lančanog mosta, sa druge strane Dunava, u Budimu, mada će vam u agenciji uvek reći da je hotel u užem centru Budimpešte. Ako želite da budete u mirnijem delu grada, i ne smeta vam da se duže vozite do užeg centra, onda je Budim izbor za vas.

Ako dolazite kolima, ulica ULLOI, vodi vas ka centru, do Kalvinovog trga, odakle možete skrenuti desno do ulice Košut Lajoš i ona vas vodi pravo do Eržebet mosta. Ako prelazite most, idete za Budim, ako vam je hotel u Pešti onda bi vam turistički vodič ovako opisao sledeće znamenitosti Budimpešte:

Parlament

Druga najveća parlamentarna zgrada. Veoma je raskošan sa spoljašne strane, ali i sa unutrašnje ali turisti ga mogu posetiti isključivo kao članovi organizovane grupe za razgledanje.

parlamet budimpesta

Bazilika Svetog Ištvana

Dobila je ime po Svetom Stevanu (Szent István), kralju, i ona se može videti iz svih krajeva Budimpešte. Njena kupola ima visinu od 96 metara, što je ujednom i visina Parlamenta, čiji graditelji su odlučili da zgrada Parlamenta ne buda viša od Bazilike.

Bazilika Svetog Istvana

Velika Sinagoga

Druga najveća sinagoga na svetu posle one u Nju Jorku. Ovde se nalazi Jevrejski muzej i Dokumentacioni i memorijalni centar posvećen Holokaustu, koji snažno podseća na jedan od najmračnijih perioda evropske istorije.

Velika Sinagoga budimpesta

Andrašijev bulevar

Nazvan je po bivšem predsedniku vlade koji je mnogo toga učinio da Budimpešta postane stvarna metropola.

sta obici u budimpesti

Trg heroja

Spomenici na Trgu heroja (Hősök tere) pružaju pregled o tome „ko je ko” u mađarskoj istoriji. (Sa bitnim izuzetkom vezanim za nepopularnu Habsburšku monarhiju, čiji spomenici su udaljeni i premešteni.) Broj i veličina skulptura ukazuje na ponos Mađara koji osećaju prema svojoj zemlji. Koliko god puta da odem u Budimpeštu, uvek odem na Trg heroja i slikam se tamo ponovo, i ponovo. Nekako volim tu širinu i te spomenike. Veličanstveni su.

sta videti u budimpesti

Gradski park

Prelepi park Budimpešte, koji je najomiljeniji posle Margitinog ostrva,  je Gradski park (Városliget), koji se nalazi iza i sa desne strane Trga heroja, ako dolazite do njega iz pravca centra grada. Gradski park pruža sopstvene atrakcije, uključujuci tu budimpeštanski zooliški vrt, halu za koncert Petefi i Sečenjijevu banju, koju obavezno morate posetiti. Ja volim tu da se slikam sa mnoštom malih patkica koje plivaju po jezercetu dok ih golubovi gledaju sa šetališta.

gradski park budimpesta

Dvorac Vajdahunjad

Ovaj velelepni dvorac je prvobitno bio izgrađen od drveta i kartona za izložbu održanu 1896. koja je obeležavala hiljaditu godišnjicu (milenijum) dolaska Mađara u ovaj deo Evrope, u Karpatski basen. Tokom zime ovaj zamak predstavlja spektakularnu pozadinu za ljubitelje klizanja, dok je zamak leti okružen jezerom gde se mogu najmiti pedaline i čamci.

Dvorac Vajdahunjad

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts