Najbolje turističke destinacije za proleće 2014.

Proleće je divno vreme za sve avanturiste koji vole da putuju. Ako ste planirali da odputujete negde u inostranstvo i posetite neku evropsku metropolu, ,,Hafington post“ objavio je listu gradova koje bi trebalo posetiti, pogotovo u proleće, jer ćete ih tada videti u najlepšem svetlu.

1. Amsterdam

Na prvom mestu je grad poznat u svetu po svojoj tolerantnosti. Opšte je poznato da je u Amsterdamu zakonom dozvoljeno konzumiranje marihuane i prostitucija, pa je to i jedan od razloga zašto mnogi imaju želju da ga posete.

Osim toga, ovde ćete videti prelepe mostove i kanale, kao i mnoge druge građevine iz osamnaestog veka. Obavezno posetite: Trg Dam, Novu katedralu ( mesto gde se krunišu kraljevi i kraljice), četvrt Crvenih fenjera, reku Amstel, Avgustov most… Odavde možete i na razne fakultativne izlete, kao što su berza cveća, selo Zaanse Schans , ali i skoknuti do drugih gradova poput Haga ili Ševeningena. Ne zaboravite ni da se provozate brodićem, amsterdamskim kanalima.
putovanje na prolece amsterdam

2. Lisabon

Lisabon, glavni grad Portugalije, takođe ima raznih zanimljivosti, među kojima su i čuvene gradske žičare. Od znamenitosti Lisabon nudi manastir svetog Jeronima, gde je sahranjen moreplovac Vasko de Gama, istorijska četvrt koja je pravo mesto za one koji žele da ponesu neki suvenir, most Dvadeset petog aprila, kao i mnoge druge znamenitosti i fakultativne izlete.
lisabon gde otputovati na prolece

3 Budimpešta

Destinacija koja je prelepa, a tako blizu. Pravi turisti koji često putuju su već odavno uvrstili Budimpeštu u spisak gradova koje su posetili. Tamo možete pogledati prelepe mostove, prošetati Trgom heroja ili Vaci ulicom, a ne propustite ni romantičnu, noćnu vožnju Dunavom. Tu su i nadaleko čuveni Parlament, a nemojte da izostavite ni izlet u Sentandreju, naselje koje su osnovali Srbi, sklanjajući se od turske odmazde u, tadašnju, Austrougarsku.
budimpesta najlepsi gradovi koje treba posetiti

4. Riga

Iako je mala zemlja, Letonija ima što šta da ponudi, a svavako treba početi od Rige – lepotice Baltika. Ovaj grad se nalazi na ušću reke Daugave i Baltičkog mora. Posetite Rižski dvorac, stari most, Art Nouveau, ali i Jurmalu, letovalište sa tradiciom dugom čak sto pedeset godina.
riga putovanja po evropi

5. Kopenhagen

I prestonica Danske ima mnogo toga da ponudi. Dvorac Kristijanborg, Alienborg palata gde živi danska kraljevska porodica, gradska većnica… Svakako najznačajniji simbol grada jeste Mala sirena. Naravno tu su i razni fakultativni izleti.
kopenhagen evropski gradovi turisticke destinacije

6. Beograd

Na listu ,,Hafington post“ je uvrstio i naš Beograd, ističući da mu je burna istorija dala lepotu i da turisti mogu uz razne znamenitosti uživati i u splavovima. Posebno se preporučuje poseta tokom uskršnjih praznika. ,,Hafington post“ ističe da pored mnogih arhitektonskih znameitosti, treba videti i novi most na Adi, kao i deo grada koji se zove Savamala, a koji se nalazi kod Kalemegdana.
beograd najlepsi gradovi hafington post

7. Dubrovnik

Dubrovnik, iz susedne Hrvatske, se, takođe sa razlogom našao na ovoj listi. Ovaj grad zaista ostvalja bez daha. S obzirom da je u pitanju grad na hrvatskom primorju, pored mora, uživaćete i u razgledanju gradskih zidina, tvrđave Lovrjenac, Kneževog dvora, a možete posetiti i pomorski muzej. Sa razlogom su starije genetacije iz bivše Jugoslavije, rado dolazile ovde na letovanje. Ake ste u mogućnosti, raspitajte se u agenciji za posetu Dubrovniku, preko Trebinja i Višegrada. Tako ćete imati priliku da uživate u tri velelepna grada.
dubrovnik putovanja prolece

8. Matera

Sassi di Matera, u prevodu Kamenje Matere je još jedan gradić koji je UNESKO zaštitio. Inače u pitanju je najstariji gradić u Italiji, koji je godinama strepeo od najezde Arabljana. Ovde možete videti i arheološka nalazišta iz paleolita, pa rimski amfiteatar, ostatke vizantijske kulture sa jednistvenim freskama, kao i srednjovekovnu italijansku umetnost. Bukvalno, ovo mesto je sačuvalo po deo iz svakog razdoblja bogate italijanske istorije.
sassi di matera kamenje matere matera italija

9. Beč

Još jedan grad koji nije daleko i gde se lako može otići. Odaberite u turističkoj agenciji putovanje za Beč sa posetokm Budimpešti i tako posetite dva grada sa ove liste. Od znamenitosti u ovom gradu možete videti dvorac Hofbrug, Trg Marije Terezije, Operu… U ponudi su obično i fakultativni izleti u Bratislavu, Dunavski tornj ili autlet centar Parndof.
bec evropski gradovi putovanja prolece 2014

10. Montre

Čuveno švajcarsko letovalište ponudiće vam relaksaciju na obali Lemanskog jezera. Od znamenitosti možete posetiti dvorac Šijon, spomenik Frediju Merkuriju, itd.
montre svajcarska zenevsko jezero

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts