Crvena Zvezda svetski šampion

Crvena Zvezda svetski šampion i prvak sveta 1991. u Bariju

Dok je ‚‚ krnja Jugoslavija‚‚ ratovala sa svojom bivšom republikom Hrvatskom, najveći sportski klub nekadašnje zajedničke države je kretao na svoje najvažnije putovanje. Šestog decembra 1991. Godine fudbaleri Crvene zvezde su u Tokiju reprezentovali Evropu u borbi za trofej namenjen najboljem klubu planete. Te godine su se za titulu borili crveno – beli, koji su nekoliko meseci ranije pokorili Evropu i Kolo – Kolo koji je bio najbolji u Južnoj Americi.

Zvezda je u odnosu na tim koji je slavio u Bariju ostala bez standardnih Prosinečkog, kapitena Stojanovića, Šabanadžovića, Binića. I bez njih je evropski prvak imao ekipu za respekt predvođenu Savićevićem, Pančevom, Jugovićem, Mihajlovićem i bedemom u odbrani Belodedićem i Najdoskim.

Cervena-Zvezda-svetski-sampion

Već na samom startu više od šezdeset hiljada gledalaca je videlo da su oba rivala došla bez podignutog garda, a to je bila situacija u kojoj crveno – beli mogu da pobede svakoga. Samo je 19 minuta bilo potrebno pulenima Vladice Popovića da prvi put zatresu mrežu Čileanaca, strelac Vladimir Jugović. Nastavila je Zvezda da melje protivnika, ređale su se šanse i samo se čekalo kada će pasti drugi gol. Briljirao je tada najveći fudbaler koga je iznedrila Crna Gora, Dejan Savićević. Izluđivao je Dejo svoje čuvare, driblao, asistirao, a onda u trenutku pokazao da bi, da se umesto fudbala odlučio za boks, takođe bio u svetskom vrhu. Naseo je na provokaciju svog čuvara i krošeom ga poslao na zemlju. Bokserski maniri našeg i glumački talenat čileanskog fudbalera rezultirali su crvenim kartonom. Zvezda je u drugo poluvreme ušla brojčano slabija.

Besprekorno fizički pripremljen evropski prvak nije ni pomišljao da čuva prednost, nastavljeni su naleti ka golu ‚‚ divljih mačaka.‚‚ U 59. Minutu, tada 22-ogodičnji Jugović postiže svoj drugi gol u velikom finalu i stavlja svima do znanja da su crveno – beli najbolji tim na svetu. Tačku na sjajno izdanje stavio je, kako i dolikuje, najbolji strelac Evrope Darko Pančev u 72. minutu za krajnjih 3 : 0.

Bila je to labudova pesma srpskog fudbala.

CRVENA ZVEZDA – KOLO-KOLO 3:0 (1:0)
Korneri: 7:0 za Kolo-Kolo. Strelci: Jugović u 19. i 59. i Pančev u 72. minutu. Nacionalni olimpijski stadion u Tokiju. Teren: odličan. Vreme: idealno. Gledalaca: 62.064. Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska) 8. Pomoćnici: Čan Jam Mini Kiširo Tači (Japan). Žuti kartoni: Mihajlović i Vasilijević (Crvena zvezda), Migel Ramirez (Kolo-Kolo). Crveni karton: Savićević (Crvena zvezda) u 44. minutu.

CRVENA ZVEZDA: Milojević 9, Radinović 9, Vasilijević 8, Jugović 10, Belodedić 10, Najdoski 9, Stošić 8, Ratković 9, Pančev 8, Savićević 8, Mihajlović 9. Trener: Vladica Popović.

KOLO KOLO: Moron 6, Mendoza 8, Garido 5, Margas 5, Migel Ramirez 6, Bartičioto 7, Salvitera 5 (Dambrovski -), Janjez 8, Pizaro 7, Martinez 6 (Rubio -). Trener: Mirko Jozić

Autor: Vitomir

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts