|

Prognoza vremena za 11. do 30. novembar

Evo kratkog izveštaja o opservacijama vremena za period od 11. do 30. novembra. Kao reper je uzet Novi Sad. Generalno klima u Vojvodini, tj. sa one strane Dunave sa razlikuje od vremenskih uslova u Beogradu, odnosno za centralni i južni deo Srbije, al u ovom slučaju, ovaj primer je dovoljno reprezentativan da ukaže na trend.

Ako ne računamo planine i planinske vrhove, tokom novembra očekuje nas jedan sunčan i suv mesec. Padavine se očekuju 18. i 23. u mesecu, u obliku kiše sa trajanjem od jednog dana. Zanimljivo je da meteorološki modeli, od 10. novembra do početka decembra ne opserviraju sneg.

Da ovaj mesec ne nosi neprijatna iznenađenja govori i donji grafik. Na njemu možete pratiti kretanje raspona temperature do početka decembra. Ineresantno je napomenuti da se tačka mrženjena, dakle 0 stepeni Celzijusa, kao minimalna temperatura pojavljuje samo 25. i 26, tj, da meteorolozi ne predviđaju niske negativne temperature ni tokom ovog meseca.

Temperatura za Novi Sad, 2012, novembar
Temperatura za Novi Sad, 2012, novembar

Konkretne vrednosti tokom meseca, za Novi Sad, ali i ostale gradove možete pogledati na linku:

http://www.tt-group.net/vremenska_prognoza/Novi-Sad-vremenska-prognoza-10-dana.php

Na kraju da  kažemo nešto i o poreklu imena i etimologiji samog imena Novembar. Novembar potiče od latinskog “novem“ što znači deveti mesec starorimskog kalendara. U starosrpskom se naziva Studen, a kod Hrvata se i danas zove Studeni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts