Saveti za presadjivanje cveća

Presadjivanje cveća

presadjivanje-cveca

Biljku presađujemo samo ako utvrdimo da joj je saksija mala, a naročito biljku čiji je koren dug i brzo raste, te joj treba više mesta i hranljivija zemlja (na primer, u agapantusa i sličnih biljaka, žile čak i napolje isteraju). Najbolje je presaditi biljku rano u proleće, dok još nije počela da kreće; a ako tako nije učinjeno onda je presaditi odmah posle precvetavanja.

Svako cveće ima svoj vegetativan period, doba rastenja i mirovanja. I sobne biljke zimi miruju, a čim nastupe topliji dani, kreću, to jest teraju novo lišće i pupe. Pre no što počne da tera, ako vidimo da zemlja ne valja, biljku treba presaditi. Neko cveće boluje kad mu se i najmanje povrode žile, a neko, pak, još bolje tera ako se rastrese i presadi.

Naprimer, lijanderu, asparagusu sprengeriji, fuksiji, tradeskantiji, impatiji i mnogim drugim cvetnim biljkama presađivanje ne samo da ne smeta već i godi. Treba ih samo presaditi u saksije nešto veće od pređašnjih. Mnogi greše kad biljčicu s nežnim žilicama stave u veliku saksiju i posle se čude što ne napreduje i što već posle kratkog vremena istrune i ugine. Pri opisu pojedinih cvetnih biljaka za ovaku od njih navešćemo način presađivanja i veličinu saksije. Kad se presađuje pazi se da biljka bude tačno u sredini saksije, ni suviše plitko, ni suviše duboko.

Posle presađivanja biljka se uvek dobro zalije i nekoliko dana ostavi u hladovini dok ne preboli.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts