Doček Nove godine u Istanbulu

Na mestu susreta Istoka i Zapada ponosno stoji već vekovima grad Istambol na Bosforu.

Istanbul uvek iznova fascinira putnika svojom bogatom kulturnom zaostavštinom i duhom davno prošlih vremena.

Doček Nove godine u ovom gradu je pravi izbor za romantične duše. U ovom prelepom gradu se oseća uticaj sve četiri stare civilizacije: grčke, rimske, vizantijske i osmanlijske.

Tokom svoje duge istorije, grad je često menjao nazive. Današnji Istanbul je nekada bio i: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Stambol. A danas je to moderna svetska metropola, koja se prostire na dva kontinenta i dom je za oko 13 miliona ljudi.

Docek-Nove-godine-u-Istanbulu

Svaki put kada mu se budete vraćali, otkrivaćete po neki njegov „novi“ deo. Ukoliko ste ograničeni vremenom, svakako obiđite njegove znamenite kvartove, poput Osmanbeja ili Bejoglua, trg Sultanahmet, Plavu džamiju (Sultan Ahmetovu džamiju), Džamiju Mehmed-paše Sokolovića…Spisak je zaista dugačak, ali ono što svakako ne treba izostaviti jeste poseta vidikovcu Čamildža i prelazak preko Bosfora, kao i obilazak Aja Sofije, posetu Egipatskoj pijaci začina…Svakako, šta god da obiđete u turskoj prestonici, nečete pogrešiti.

Ukoliko idete preko neke turističke organizacije, ona vam već unapred nudi program putovanja. U tom slučaju vam je mnogo lakše, nego kada idete u sopstvenoj režiji.

U Istanbulu, kao i u svim svetskim metropolama, postoji organizovan doček Nove godine u mnogim hotelima i restoranima. Pa ukoliko se odlučite za doček u ovom divnom gradu, već je vreme da se raspitate u nekoj dobroj turističkoj agenciji o ponudi.

Ali, ako se zateknete u Istanbulu 31. decembra, a nemate ideju gde ćete čekati Novu godinu, opustite se…I Turci imaju organizovan doček Nove godine za široke narodne mase, pa možete da uživate na nekom od gradskih trgova i doživite Novogodišnju noć na potpuno drugačiji način. Velelepni vatromet je svake godine neizostavni deo proslave, koji okuplja veliki broj ljudi, od kojih je najviše turista, koji žele da dožive Istanbul na sasvim drugačiji način.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts