Najlepša mesta u Vojvodini

Najlepša mesta u Vojvodini – Izletišta, prirodne lepote i bogatsva

Vojvodjanski nacionalni parkovi, manastiri, znamenitosti, izletišta za ekskurzije i prvi maj, bazene, bare i mnoge druge zanimljivosti…

Vojvodina ima šta da ponud turistima za letovanje i godišnji odmor.

1. Palićko jezero

palicko jezero
Palićko jezero – Etno kuća, ekskurzija, zoo vrt, zanimljivosti

Udaljeno je oko 10 kilometara od Subotice i važan je turistički centar Vojvodine. Površina jezera je oko 5 kvadratnih kilometara, a najveća dubina je 3,5 metara.

Prema jedno legendi, jezero je nastalo od nekadašnjeg Panonskog mora, a prema drugoj: od suza pastira po imenu Pavle, koji je tu nekada davno čuvao svoje stado.

Prvi crtež kojim je prikazano jezero datira s kraja 17. veka, a prvi pisani trag iz 1462. godine.

Danas je ovo dobro posećena turističa destinacija Srbije,  sa prelepim plažama i lepo uređenim zoološkim vrtom.

2. Dvorac „Fantast“

Dvorac „Fantast“, Bečej - Venčanja, nova godina, zanimljivosti
Dvorac „Fantast“, Bečej – Venčanja, nova godina, zanimljivosti

Udaljen oko 15 kilometara od Bečeja, dvorac porodice Dunđerskih se prostire na površini od oko 65 hektara.

U okviru dvorskog kompleksa postoji i kapela Svetog Đorđa, park i ergela trkačkih konja, koja spada u red najpoznatijih u ovom delu Evrope.

Krajem prošlog veka, tačnije 1983. godine dvorac je pretvoren u hotel. A naziv je dobio po najboljem konju koji je odgajen u ergeli Bogana Dunđerskog.

3. Fruška gora

Fruska-gora-3
Fruška gora – Nacionalni park, nadmorska visina, manastiri, letovanje

Prvi nacionalni park u Srbiji, Fruška gora je ovo zvanje stekla 1960. godine. Najviši vrh ove ostrvske planine je Crveni Čot (539 metara nadmorske visine). Stražilovo (321m), Iriški venac (451m) i Veliki Gradac (471m) su tri važna vrha ove planine.

Po celoj planini su raspoređeni srednjevekovni srpski manastiri, njih ukupno 16.

Na Fruškoj gori postoji i 14 veštačkih jezera, koja su podignuta zarad navodnjavanja, ali i ribolova i turizma.

4. Deliblatska peščara

Deliblatska-pescara-4
Deliblatska peščara – Nacionalni park, kako je nastala

Ova peščara je smeštena u južnom Banatu i jedinstvena je u Evropi.

Izuzetno je bogata retkim vrstama biljaka, koje se ne mogu naći nigde drugde u našoj zemlji, a neke i u svetu. Ona je stanište, recimo čak 20 različitih vrsta orhideja. Takođe. stanište je i velikom broju retkih i ugroženih vrsta ptica, pa je područje Deliblatske peščare proglašeno Najznačajnijim staništem ptica u Evropi.

5. Banja Vrdnik

Banja Vrdnik na Fruškoj gori kod Novog Sada - Lečenje, bazeni, manastiri
Banja Vrdnik na Fruškoj gori kod Novog Sada – Lečenje, bazeni, manastiri

U blizini mesta Irig, nalazi se Vrdnik, koji je bogat termomineralnim vodama. U banji Vrdnik se nalaze bazeni (otvoreni i zatvoreni) sa termomineralnom vodom. Pogodna je kako za odmor i rekreaciju, tako i za turizam, jer se u njenoj neposrednoj blizini nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici.

6. Bara Zasavica

Bara Zasavica pecanje
Bara Zasavica pecanje

Bara Zasavica je 1977. stavljena pod zaštitu države kao Specijalni rezervat prirode Zasavica i kao takva se smatra Prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije.

Nalazi se u blizini Mačvanske Mitrovice i stanište je velikog broja ptica, riba i drugih životinja. Samo u Zasavici i nigde drugde na svetu živi vrsta ribe umbra, a od 2004. godine i porodica dabrova, kojih nema više nigde u Srbiji. A samo godinu dana kasnije je nemački Prirodnjački muzej poklonio 16 porodica dabrova.

7. Carska bara

Carska bara - Pecanje, ribolov, se nalazi
Carska bara – Pecanje, ribolov, se nalazi

Nalazi se na oko 20 kilometara udaljenosti od Zrenjanina. Od 1989. je proglašena za Specijalni rezervat prirode Stari Begej – Carska bara.

Prostor Carske bare karakterišu brojni meandri Starog Begeja i bare, šume i livade. U njoj rastu brojne autohtone vrste biljaka. A i stanište je velikom broju životinja, poput: divlje svinje, zeca, srne, belouške, šarenog daždevnjaka…

Carska bara je postala poznata šitom sveta zahvaljujući ptičijem svetu. Naime, ona je stanište za čak 240 vrsta ptica, među kojima i one koje sse mogu jedino tu videti, poput vrsta: eja močvarica, livadska eja, kobac, orao belorepan, čaplja kašikara… Zato je upisana na listu UNESKO-a kao Ramsarsko područje, odnosno močvarno područje od međunarodnog značaja.

8. Sremski Karlovci

Sremski Karlovci - Znamenitosti, vidikovac, izlet
Sremski Karlovci – Znamenitosti, vidikovac, izlet

Udaljen samo 6 kilometara od Novog Sada, ovaj prelepi gradić ima izuzetno bogatu istoriju i veliki broj sačuvanih građevina iz 18. veka.

Valjalo bi videti: zgradu Patrijaršije, Karlovačku gimnaziju, čija je biblioteka najstarija školska biblioteka u našoj zemlji, zatim Sabornu crkvu svetog Nikole, Rimokatoličku crkvu Svetog Trojstva i obavezno čuvenu fontanu „Četiri lava“.

9. Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera - Ribolov, pecanje, prvi maj
Belocrkvanska jezera – Ribolov, pecanje, prvi maj

U neposrednoj okolini Bele crkve nalazi se šest većih i više manjih veštačkih jezera. Sva jezera su nastala ekploatacijom šljunka i sva su različite dubine i veličine.

Mnoga od njih su uređena, sa lepim plažama, a najpoznatije je Gradsko jezgro, koje se nalazi baš u Beloj crkvi.

10. Vršac i okolina

Najlepsa-mesta-u-Vojvodini-10
Vršac, Vršački breg – Turizam, izletište

Smešten podno Vršačih planina, jedan od najstarijih banatskih gradova, Vršac je i po broju stanovnika jedan od većih vojvođanskih gradova. Najviši vrh u Vojvodini je Gudurički vrh (641 metar nadmorske visine), smešten na Vršačkim planinama.

Kako grad ima bogatu prošlost, u njemu su smeštene brojne građevine iz davnih vremena, poput: stare apoteke iz 1783. godine, Gradske kuće, Vladičinog dvora… Rimokatolička crkva u ovom gradu, Svetog Gerharda od Sagreda je najveća rimokatolička crkva u Srbiji. Tu je i najstariji vojvođanski muzej, Narodni muzej u Vršcu,  osnovan 1882. godine.

I svakako, čuveni vidikovac Vršački breg, na kome je danas smešte hotel visoke kategorizacije, Vila „Breg“,

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts