Najlepši cvetni vrtovi i parkovi na svetu

Cvetni vrtovi i parkovi

Mnogo je lista u kojima su predstavljeni, prema različitim kriterijumima, najlepši cvetni vrtovi i parkovi na svetu. Pogledajte slike iz naše galerije, kao predlog za putovanja i obilazak ovih lepih mesta, aktuelne turističke sezone jesen-zima 2014.

Avgust Gardens, Kapri u Italiji

Avgust Gardens bašte pružaju jedinstven pogled ka čuvenim Faraglioni stenama koje su utisnute u Tirensko more. Cveće koje ovde možete videti ravno je pravom umetničkom delu, a  mirisi koji se cele godine šire kroz vrt, ne mogu se opisati. Posetite obližnji manastir Katruzijanac.

basta1

Jardin Serbe, Anglais, Ženeva, Švajcarska

Jardin Serbe je stari park sa fontanom koji je napravljen još 1854 godine. Ovde ćete videti čuveni cvetni sat i panj velike sekvoje, kao u prelepo cveće rasporedjeno oko fontane koja je bronzana i stara oko 150 godina.

basta2

Luksemburg vrt u Parizu

Ovaj park će Vas zadiviti impresivnim skulpturama. Posetiocima je na raspolaganju dodatni program: Igranje tenisa i lutkarske predstave za najmladje.

basta3

Kenrokuen bašta u Japanu

Ova bašta je izgrađena u mestu Kanazava i bila je namenjena za uživanje bivših feudalaca. Kenrokuen bašta je svojevrsna kolekcija više odličnih vrtova koje uključuju jezerca, potoke, veštačka brdašca, paviljone, cvetne bašte…

basta4

Vrt Kalbus Rose Gardens u Nirnbergu u Nemačkoj

Jedan od najvećih parkova u Evropi prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara i napravljen je 1884 godine. Tokom godina je stalno ulepšavan pa tako sada uključuje velike travnjake i ružine tepihe i mesto je održavanja popularnih letnjih koncerata u ovom delu južne Nemačke. Stecište je ljubitelja ruža jer se ovde zaista mogu naći fantastični primerci ovog cveta. Ako dosad niste gajili ruže, boravak na ovom čarobnom mestu, verovatno će Vas naterati da probate.

basta5

Chateau de Villandri vrt u Francuskoj

Ovaj fantastični vrt je sagradjen u 16. veku oko istoimenog dvorca koji je poznat kao mesto na kome su kralj Francuske Filip II i kralj Engleske  Ričard I, pregovarali o miru. Početkom 19. veka, car Napoleon je kupio j dvorac i vrtove za svog brata Žerom Bonaparta.  Vrtovi sarže poseban  vrt vode, ukrasne cvetne bašte, i povrtnjake. Danas je u vlasništvu porodice Carvallo, otvoren je za javnost, a jedan je od najposećenijih zamkova u Francuskoj jer ga godišnje poseti oko 300 000 posetilaca.

basta6

Bašta za venčanja, Dubai, UAE

Raskošni venci i cveće koje se non stop neguje imajući u vidu nemilosrdnu suvu klimu, čine ovo mesto jednom od oaza gde se priredjuju venčanja i zabave.

basta7

Drummond Castle vrtovi u Škotskoj

Ovo je jedan od autentičnih škotskih vrtova iz 17. veka.

basta8

Markueissac , Francuska

Vrt je nastao u 19. veku, a obnovljen je kada je novi vlasnik, Julien-de Cerval, baštu učinio svojim životnim delom i opsesijom.  Fantastičan mir i puno zelenila čine ovo mesto odličnim za bekstvo od vreve i gužvi.

basta9

Ninfa park u Italiji

Nazvan je više puta najlepšim vrtom na svetu i u Evropi. Prošlog veka je obogaćen sa čak 3 000 vrsta iz celog sveta. Kada kročite u vrtove Ninfa, imaćete utisak da ste ušli u film” Gospodar prstenova”. Lako ćete zamisliti da  vilenjaci izviruju iz iz drveća, a ostala vegetacija u kombinaciji sa ruševinama stare kule stvara jedinstven estetski doživljaj. U blizini je i crkva, a iako je reč o starom srednjevekovnom gradu u ruševinama, Ninfa sa njenim vrtovima, svakako je vredna posete.

basta10

Ako se spremate za uredjenje Vašeg vrta, pogledajte naredne fotografije vrtova sa bazenima, u etno stilu, rustične vrtove, romantične…

vrt1

vrt2

vrt3

vrt4

vrt5

vrt6

vrt7

vrt8

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts