Doček Nove godine u Parizu

Docek-Nove-godine-u-ParizuAko imate dovoljno sreće da se za Novogodišnju noć nađete baš u „Gradu svetlosti“, gotovo da vam više ništa nije potrebno. Šalimo se malo, naravno, zato smo odlučili da vam približimo Pariz u toku novogodišnjih praznika.

Čak i za one najprobirljivije, Pariz ima šta da ponudi.

U čitavoj Francuskoj proslavljanje Nove Godine odnosno Svetog Silvestrea traje punih mesec dana, od 01. januara do 01. februara. Zato nemojte da se iznenadite ako vam neko čestita Novu godinu, recimo krajem januara. To se u ovoj zemlji smatra sasvim normalnom pojavom. Zanimljivo je da su Francuzi uspeli da očuvaju tradiciju slanja čestitki za Novu godinu, pa su poštanski sandučići često pretrpani u vreme Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Piće koje se preporučuje za doček Nove godine u Parizu, svakako je penušavo belo vino ili šampanjac. Ako niste ljubitelj šampanjca, probajte kuvano vino i jabukovaču.

Nemojte da vas iznenadi veliki broj manjih i većih vatrometa na mnogim mestima u gradu. Možda će vam biti neobično, ali u Parizu je moguće kupiti vatromet i petarde legalno. Iako su u većini slučajeva bezbedni, ipak vam preporučujemo da malo pripazite.

Glavna manifestacija u Parizu se održava na Jelisejskim poljima. Ljudi počinju da se okupljaju oko 21 čas i uživaju čekajući ponoć. Doček na ovom mestu se smatra prilično bezopasnim, ali kao i u svakoj gužvi potrebno je ipak obratiti pažnju na lične stvari. Glavni vatromet i pogled na Ajfelovu kulu svakako doprinose uživanju u dočeku na Jelisejskim poljima.

Ako ste, pak za življu atmosferu, preporučujemo vam čuvenu boemsku četvrt u Parizu, Monmantr. Brojni barovi, kabarei i klubovi koji su smešteni u ovoj četvrti, imaju svašta da ponude. Ako ste za manje konvencionalan doček onda je Monmantr pravo mesto za vas.

U mnogim pariskim restoranima, uz večeru možete da uživate i u kaberetskoj predstavi. Kako gužve već počinju, savetujemo vam da ranije rezervišete mesto.

I za one koji žele luksuzniji doček, preporučujemo večernja krstarenja Senom . Za ovaj vid dočeka Nove godine neophodno je da izvršite rezervaciju na vreme. Ukoliko idete preko neke turističke agencije, moguće je da turistički agent izvrši rezervaciju u vaše ime, a ako idete u sopstvenoj režiji možete pronaći sve informacije na internetu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts