Farbanje uskršnjih jaja prirodnim bojama

Čini se da se poslednjih godina sve više vraćamo prirodi, u svakom životnom segmentu, pa i u ovom. Zato i ne čudi što se sve češće prisećamo recepata naših baka o farbanju uskršnjih jaja. Nekada su se jaja farbala samo u lukovini, a tek ponegde u varzilu, koje je opet sasvim prirodna supstanca, nastala od možda ne toliko poznate biljke broć.

A da vidimo kako je moguće još farbati jaja za Uskrs na sasvim prirodan način.

Farbanje jaja za Uskrs prirodnom bojom

Nekada su se naše bake i prabake utrkivale koja će domaćica imati lepše ofarbana i išarana jaja za Uskrs. Ali, treba imati na umu da tada nije bilo različitih boja, pa su se one morale dovijati na razne načine, te koristiti sve ono što ime je priroda dala.

Zato su, najčešće pored lukovine, koristile osušenu biljku broć od koje se dobija lepa crvena boja. Dovoljno je, naime osušiti pomenutu biljku i veče pre nego što počne farbanje jaja za Uskrs je potopiti u vodu. Sutradan u tu smesu treba spustiti jaja koja se pripremaju za farbanje za Uskrs, te ih tako kuvati. Najbolje je ne vaditi jaja u isto vreme, kako bi se dobile različite nijanse crvene boje. Danas se osušena biljka broć može kupiti i na pijacama kao varzilo.

Farbanje uskrsnjih jaja

Sledeće čega su se naše bake i prabake dosetile bila je kopriva, a ponegde i spanac, kako bi dobile u zeleno ofarbana jaja. Postupak za pripremu jee isti kao kod biljke broć, samo što je u ovu smesu poželjno sipati i kašičicu sirćeta. Takođe je bolje vaditi skuvana jaja u različito vreme.

U nekim krajevima su domaćice koristile sveže ubran maslačak kako bi dobili žutu boju. Međutim, sada je sve više prisutno mišljenje da ovo baš i nije najbezbedniji sastojak, tako da ga je poželjno izbegavati.

Posebno je interesantno kako se dobija narandžasto – žuta boja. Pretpostavljam da vam je palo napamet. Reč je o biljci neven, odnosno o njenim cvetovima, koji se takođe potope u vodu i sutradana se jaja kuvaju u toj smesi.

Farbanje uskršnjih jaja u lukovini

Za farbanje jaja u lukovini čini se da se zna od kada se farbaju jaja za Uskrs. Ovo je vrlo jednostavan postupak, jedino što zahteva da određeno vreme pre Uskrsa počnete sa sakupljanjem ljuski od luka.

Vrlo se zanimljiva boja dobija i ako pomešate ljuske crvenog i običnog crnog luka. Priprema je ista kao i kod prethodnih.

Farbanje uskrsnjih jaja u lukovini

Farbanje uskršnjih jaja na pari

Farbanje i ukrašavanje jaja za Uskrs na ovaj način je posebno interesantno. Na ovaj način dobijate unikatna jaja. Možete koristiti boje iz kesice, ali i boje za kolače. Biće vam potrebna samo šerba za kuvanje na pari i nekoliko kesica boje.

Iako video koji se nalazi u prilogu nije na srpskom jeziku, sigurno će vam pomoći da i vi ove godine ofarbate i ukrasite jaja za uskrs na ovaj način…

Farbanje jaja za Uskrs voskom

Svakako jedan od najstarijih načina ukrašavanja jaja za Uskrs je ukrašavanje voskom. Ovaj način ne zahteva nikakav poseban materijal, već samo želju domaćice da upravo ona ima najlepše išarana jaja za Uskrs.

Ukoliko nemate specijalno pero za crtanje, možete koristiti i iglu za šivenje ili jednostavno drvce koje ćete umakati u vosak. Važno je samo da imate strpljenje. A kad jednom usavršite ovu tehniku, verujem da ćete samo tako ubuduće ukrašavati jaja za Uskrs.

U prilogu možete pogledati video sa svim detaljima oko ukrašavanja jaja za Uskrs voskom.

I za kraj, ne zaboravite da, iako jaja za Uskrs farbate prirodnim bojama, važno je i da ih ukrasite. Meni se lično uopšte ne dopadaju sličice, te za ukrašavanje jaja za Uskrs koristim ono što nam priroda nudi, a to su razne travčice i listići. Jednostavno na dan kada farbam jaja za Uskrs uberem listiće, čiji mi se oblik dopada, zatim ih operem i stavljam na jaja, koja potom umotam u najlon čarapu. Kada se jaja skuvaju, a naročito u lukovini, dobijem neverovatne šare….onako kako samo priroda to može.

Uz to, možete i lukovinom da šarate….jednostavno iseckate malo pripremljenih ljuski običnog ili crvenog crnog luka, a može i ljuske belog luka i u to uvaljate jaje pre kuvanja. Zatim ga obmotate najlon čarapom i tako kuvate u lukovini ili nekoj drugoj boji. Ono što dobijete kada skinete ljuske će vas, verujem ostaviti bez daha.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts