Saveti za aranžiranje cveća u saksijama i žardinjerama

Aranžiranje cveća

Mnogi stanovi u zgradama imaju male terase koje su jedine bašte onima koji u stanu žive. Ipak, iako za prave baštovanske radove nema mesta, stavljanje samo par saksija ili žardinjera na terasu, učiniće da se osećate prijatnije i opuštenije.

Aranžiranje cveća, odnosno kombinovanje više sorti ili vrsta cveća u jednoj saksiji učiniće terasu vizuelno bogatijom i zelenijom.

aranzman u saksijama1

Različite posude i zanimljive saksije za cveće

Korišćenje više saksija u različitim veličinama, stilovima i bojama mogu učiniti vaš balkon višedimenzionalnim. Koristite , ako Vam prostor dozvoljava, što veće lonce i žardinjere za žbunaste biljke koje cvetaju, mini drveće, ukrasne trave i druge biljke…

Boje cveća u saksijama i u žardinjerama treba da se fino dopunjuju . Ukrasne saksije dodaće jači utisak. Biljke koje ne cvetaju već imaju lepe veće listove, mogu da obezbede lepu“ pozadinu“ za cvetanja drugih biljaka. Listovi takođe mogu da deluju kao zaštita za cveće od preteranog izlaganja suncu.

Biljke puzavice i one koje formiraju „cvetni tepih“ mogu delovati kao zaštitnici privatnosti, što vam omogućava da uživate u vašoj terasi u bilo koje doba dana.

aranzman u saksijama2

Ideje

Široki ukrasni lonci mogu biti pogodni za držanje različitih vrsta cveća. Mešanje baštenskog saksijskog cveća niskog rasta sa bršljenima i biljkama koje imaju visoku cvetnu ršku će stvoriti slojeviti cvetni aranžman.

Osim kombinovanja biljaka, kombinujte i saksije. Oko velike žardinjere sa krupnijim biljkama, postavite više manjih saksija sa istom vrstom sitnog cveća.

Takodje, sadnja cveća iste vrste ali drugačijih boja cvetova u jednoj saksiji, napraviće savršen aranžman.

Dodavanjem žičane ili druge rešetkaste potpore za biljke kojima je potreban oslonac, utisak će biti upečatljiviji.

aranzman u saksijama3

Viseće saksije

Viseće saksije odlično štede prostor. Povoljne su za držanje begonija. Ako viseće korpe koristitie za baštu i aranžman baštenskog cveća, viseće korpe postavite uz baštenske stazice. Bilo koji bršljen ili na primer nevestin veo, napraviće odličan zastor. Korpe koje vise i lagano se lelujaju na vetru, za mali novac, i uz malo truda pružiće zanimljiv estetski doživljaj.

Zid od cveća

Rešetke za podršku cveću, postavljene uz zid terase, uz kombinovanje različitih puzavica, mogu biti izazov i pravi mali umetnički rad.

Za viseće korpe najbolje su viseće paprati, kojima odgovara više hlada pa ih postavite na neko senovito mesto.

Bršljan je pogodna biljka za viseće korpe. Postoji mnogo patuljastih vrste bršljana sa različitim oblicima lišća, od standardnih do onih sa zanimljivim reljefnim lišćem sa šarama. U aranžman uključite i biljke koje rastu uspravno kao što je Dracena.

Prostor će Vam uštedeti i police za saksije, na više spratova. Kombinujte svaki sprat na primer u različitoj boji cveća iste vrste kao što su ljubičice ili petunije.

aranzman u saksijama4

Kontrast oblika i boja

Saksija sa petunijama izgledaće odlično ako je kombinujete sa žbunastim cvećem poput verbene.

Postoji i mogućnost kombinovanja boje cveća sa bojom saksije. Posadite žuti ljutić u plavu saksiju, ili bele lale u crvenoj saksiji. Takodje, ruža pored „čuvarkuće“ biće zanimljiv kontrast.

Sekulenti i kaktusi

Ako nemate mnogo vremena za brigu o biljkama, birajte kaktuse koji su otporni i dugotrajni. Podstaknite kaktus da cveta izlažući ga nižim temperaturama i smanjenjem zalivanja. Na primer, božićni kaktus kombinujte sa japanskim drvetom , u narodu je poznatiji kao „parac“.

Uživajte u opojnom mirisu noćurka i kombinaciji različitih boja njegovih cvetova sa na primer žutom jagorčevinom.

Dekoracija sobnog cveća

Kombinovanje sobnog cveća može Vam biti opuštajući i vrlo zanimljiv hobi tokom cele godine. Bonsai bambus i palme, stavite pored sitnijih sobnih ljubičica, i osvežićete Vaš dnevni boravak. Kombinovanje raznog začinskog bilja u saksijama u kuhinji takodje će oplemeniti ovaj prostor.

Ako u sobi imate kalu sa velikim belim cvetovima, birajte za njih jarko crvene žardinjere. Kombinujte bromeliju i fladendron, koje su lake za održavanje.

Fikus bendžamin izgledaće još bolje ako ga okružite saksijicama sa afričkom ljubičicom ili patuljastom sobnom hrizantemom.

Dracena i sobna paprat, kao i lozica, biće izuzetno dekorativne kao bogata zelena podloga za cvetajuće vrste kao što su orhideja i kalanhoja.

Kombinacija aspidistre i božićne zvezde takodje će izgleati očaravajuće. Postavite božićnu zvezdu u centar, a okružite je sa nekoliko saksija aspidistre.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts