Hibiskus (sobna ukrasna biljka) – nega i gajenje

Sobna ukrasna biljka Hibiskus

Hibiskus, latinski naziv (Hibiscus) je sobna ukrasna biljka koja nije teška ni zahtevna za uzgoj. Gajenje zahteva poštovanje svega nekoliko pravila da bi ste uspešno održavali hibiskus.

Hibiskus raste dosta brzo, i za period od jedne godine može i duplirati svoju visinu. Ako ga gajite kao kućno saksijsko cveće, može da poraste u visinu i metar i po.

Pripada porodici sleza i vodi poreklo iz istočnih krajeva Indije.

Najpoznatiji uzgajivači hibiskusa u Evropi su Švedjani.

Popularan je kao sobno cveće ili balkonsko zbog svojih prelepih levkastih cvetova u raznim bojama: žutoj, crvenoj, roze, narandžastoj…

hibiskus-sobno cvece

Kako održavati hibiskus

Nega i održavanje hibiskusa najpre podrazumeva uzgoj biljke na temperaturi od 15 do 27 stepeni. Traži dosta svetlosti, i najbolje je hibiskus smestiti na prozoru, na istočnoj strani prostorije. Hibiskusu prija mesto na balkonu u polusenci. Ako je temperatura ispod 15 stepeni, unesite hibiskus unutra.

Od juna do oktobra, prihranjujte hibiskus tečnim gnojivom za biljke cvetnice jednom u dve do tri sedmice.

Kako zalivati hibiskus

Zalivanje hibiskusa prilagodite vremenskim prilikama. Preko leta, hibiskus traži dosta vode I potrebno je zalivanje tri puta sedmično. Kada su jako visoke temperature – zalivajte hibiskus svaki dan.

Žuti listovi, opadanje listova I pupoljaka, kao i sušenje listova I pupoljaka može se desiti upravo zbog nedovoljnog zalivanja kada su velike žege.

Hibiskus zalivajte tek kada se zemljište osuši, ali obilno sa dosta vode tako da višak vode koji prodje kroz saksiju izadje u tacnu ili podmetač. Odmah ispraznite vodu iz tacne da koren ne bi počeo da truli. U podmetač možete staviti i malo šljunka.

Prezimljavanje hibiskusa

Gajenje preko zime podrazumeva smanjeno zalivanje i to jednom u deset do 12 dana. Ne bi trebalo da ga držite u prostoriji sa centralnim grejanjem ,a li ako baš morate, obavezno je orošavanje I zalivanje mlakom vodom jednom sedmično. Potrudite se da hibiskusu obetbedite I zimi dovoljno svetlosti.

Orezivanje hibiskusa

Da bi vaš hibiskus ostao jak I kompaktan, svakog proleće je potrebno orezivanje. Bez orezivanja, hibiskus će rasti sporo, dobiće izdužen ili iskrivljen oblik.

Secite grane iznad pupoljaka i bočne izdanke jednostavno makazama. Nekada, kada je broj izdanaka veći a oblik biljke nepravilan, hibiskus možete orezati u bilo kom periodu u godini.

Presadjivanje hibiskusa

Zemlja u saksiji treba da je propusna I rastresita. Možete u zemlju dodati borove iglice i suvo lišće.

Sadnja hibiskusa se odvija u proleće nakon orezivanja u saksiju koja je za broj veča od prethodne.

Supstrat treba da sadrži kompost, treset I pesak u razmeri 4:1:2.

Presadjivanje je potrebno ako korenje biljke počne da izlazi iz rupica saksije.

hibiskus gajenje i nega

Kako razmnožiti hibiskus

Razmnožavanje hibiskusa se obavlja reznicama ili semenom.

Interesantno je da ako ga razmnožavate semenom, nećete dobiti novu biljku nalik na matičnu biljku. Ako hibiskus razmnožavate reznicom, dobićete biljku identičnu matičnoj.

Cvetanje

Hibiskus cveta preko celog leta. Od juna do seprembra. Veliki levkasti cvetovi imaju zanimljive zlatnožute prašnike i vrlo su dekorativni. Cvetove okružuju rebrasti listovi koji su na ivicama blago nazubljeni.

Cvet hibiskusa najduže traje do 36 sati I nema jak miris.

Bolesti

Najčešće su bolesti lista hibiskusa i pupoljaka.

Kombivovanje više hraniva  može izazvati mrlje na listovima hibiskusa. Preterana vlaga dovodi do truljenja korena, a listovi se mogu takodje osušiti kao i pupoljci usled prečestog zalivanja ili zbog nlizine grejnog tela (radijatora i grejalica) kada hibiskus držite u stanu.

Cena biljke hibiskusa

Mlada biljka hibiskusa može se naći po ceni od oko 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts