Najlepša turistička mesta u Aziji

Azija – Najlepša turistička mesta za letovanje i zimovanje

Leto/zima 2013/2014

Najatraktivnije destinacije Azije su: Planina Tibet, Sveti grad Jerusalim, Kineski zid, Jazd, Tajland, Tadž Mahal, Doha, Katar, Dubai, Singapur, Maldivi

Najveći i najnaseljeniji kontinent čini čak 46 zemalja. Teritorija Azije zauzima oko 30% ukupne površine Zemlje, sa površinom od skoro 50 miliona kvadratnih kilometara.

Azija ima puno toga da ponudi turistima. Na našoj listi su se našle samo neke od zanimljivih destinacija.

1. Tibet

Tibet 1
Tibet planina – Putovanja

Smešten na najvišoj visoravni sveta, na nadmorskoj visini od oko 4 900 metara u proseku, Tibet se često naziva i „Krovom sveta“.  Na mestu gde se graniči sa Nepalom, nalazi se najviši vrh na svetu, Mont Everest.

Tibet se smatra centrom tibetanskog budizma, koji se proširio i van njegovih granica. Kao sveštenik najvišeg ranga, na čelu Tibeta se nalazi Dalaj-lama, koji je istovremeno i svetovni, ali i duhovni poglavar zemlje.

Većina stanovnika su Tibetanci, mada ima i Kineza. Zvanični jezik je kineski, mada Tibetanci govore posebnom mešavinom dijalekata koja čini tibetanski jezik, koji je takođe priznat.

U nešto manje od 1 000 (zapravo 997) lamaističkih hramova, koliko ih ima na Tibetu, živi preko 14 000 monaha i monahinja. Većina hramova je otvorena za turitičke posete. Tamo je moguće videti veličanstvene, pa čak i pozlaćene građevine. A mir i spokoj kojim Tibet odiše prosto deluje nestvarno.

2. Kineski zid

Kineski zid 2
Kineski zid – Nalazi se u Kini. Vidljiv je sa meseca, pa čak i iz svemira.

Ukupne dužine 8 851 kilometar, Kineski zid je najduži zid, najveći odbrambeni objekat, ali i najveća građevina na celom svetu.

Prema postojećim zapisima, gradnja zida je započeta u 5. veku pre Hrista, ali se ozbiljnije pristupilo tom poduhvatu tek u periodu između 220. i 206. godine pre nove ere. Ukupno vreme izgradnje, sa svim prekidima i rušenjima je trajalo do 17. veka.

Sigurno najveća atrakcija najmnogoljudnije zemlje sveta, Kineski zid je od 1961. godine pod zaštitom države, a od 1987. se nalazi i na spisku Svetske baštine UNESKO-a.

3. Jazd   

Jazd 3
Jazd – Znamenitosti, zanimljivosti

Jedna od 30 iranskih provincija, sa istoimenim glavnim gradom, nalazi se duž ivice Iranske pustinje.

Glavni grad Jazd se smatra jednim od najlepših iranskih gradova. Smešten je na nadmorskoj visini od 1 200 metara u prostranoj dolini, između dve planine. Leta su suva i ne tako topla, a zime su oštre, suve i izuzetno hladne.

Posebnu čar ovog pustinjskog grada čini kombinacija starih, uskih uličica i modernih puteva.

Jedno od remek dela islamske tradicije je i džamija Džuma u Jazdu, ukupne površine od oko 8 000 kvadratnih metara.

4. Tajland

Tajland 4
Tajland – Provedite enzaboravno letopvanje na plažama Tajlanda

Država jugoistočne Azije, Kraljevina Tajland se graniči sa: Laosom, Kambodžom, Malezijom i Mianmarom.

Turizam na Tajlandu je jedna od razvijenijih privrednih grana, a poznata turistička mesta, poput: Bangkoka, Pataje, Puketa i mnogih drugih iz godine u godinu privlače sve veći broj turista iz celog sveta.

5. Tadž Mahal

Tadz-Mahal-5
Tadž Mahal svetsko čudo u Indiji. Legenda, spomenik ljubavi…

Indijski grad iz doba srednjeg veka, Agra je poznata po čuvenom spomeniku jednoj velikoj ljubavi, Tadž Mahalu. Na jugu u odnosu na zidine ovog grada nalazi se mauzolej posvećen ženi i jedinoj ljubavi Šah Džahana, Mumtaz Mahal.

Ovaj nadaleko čuven mauzolej se smatra savršenom kombinacijom arhitektonskih stilova, sa elementima: persijske, islamske i indijske arhitekture.

Zdanje je nastalo u periodu od 1631. do 1654. godine. Prema postojećim podacima, gradilo ga je čak oko 22 hiljade ljudi, uz veliki broj arhitekata i umetnika.

Čine ga tri građevine: centralna, izgrađena od belog mermera, zatim džamija i kuća za odmor. Ispred kompleksa se nalazi predivan, raskošan vrt, izdeljen kanalima na četiri jednaka dela.

Tadž Mahal se nalazi na listi UNESKO-a, a godišnje u njegovoj lepoti uživaju milioni turista iz celog sveta.

6. Jerusalim

Jerusalim 6
Jerusalim sveto mesto – Zid plača, sveta zemlja, isusov grob, sveti oganj, reka Jordan…

Drevni grad Bliskog istoka, glavni grad Izraela, smešten na teritoriji Svete zemlje, prema „Bibliji“, u Palestini, Jerusalim i rešenje njegovog trajnog statusa su tema čestih političkih rasprava.

Smešten na 770 metara nadmorske visine, mđu brdima Judeje, Jerusalim izlazi na dva mora: Mrtvo i Sredozemno. U njemu se nalazi sedište izraelskog parlamenta i predsednika.

Grad je od izuzetnog značaja za tri svetske religije: hrišćanstvo, judaizam i islam i predstavlja u isto vreme Sveto mesto za sve tri religije.

U Jerusalimu su i svi veći i možda, najznačajniji spomenici sve tri religije. A veruje se da su se  neki od događaja opisanih u „Bibliji“ i „Kuranu“ odigrali baš u ovom Svetom gradu.

Prema prikupljenim podacima u Jerusalimu postji čak 1 204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije. Između ostalih, postoje i: Grčka, Ruska, Gruzijska, Etiopska i Sirijska pravoslavna crkva, Starokatolička i Rimokatolička, Luteranska, Anglikanska crkva i Jermenska apostolska crkva.

U starom delu grada, koji je utvrđen zidinama se nalaze neki od najvažnijih verskih objekata za sve tri religije. Tu su: jevrejski Zid plača i Hramovna gora, hrišćanski hram Vaskrsenja Hristovog i islamska džamija Al Aksa.

Današnji jerusalimski Stari grad je podeljen na četiri dela nejednaka po veličini: muslimansku, hrišćansku, jermensku i jevrejsku četvrt.

7. Grad Doha

Grad Doha 7
Doha – Glavni grad države Katar.

Na obali Persijskog zaliva nalazi se glavni grad države Katar.

Od 50-ih godina prošlog veka, Katar, pa i grad Doha doživljavaju ekspanziju, jer se tada počelo sa istraživanjem izvora nafte u gradu i njegovoj okolini.

Najznačajnija građevina u Dohi je Vladina palata, koja je smeštena uz more. Izgrađena je 1969. godine. Tu su i Trg sa tornjem, posebno moderan Muzej islamske umetnosti, koji se od 2008. godine nalazi na ostrvcetu nadomak Dohe.

Pored eksploatacije nafte, u Dohi je dobro razvijen i ribolov, a posebno se skupljaju škampe.

8. Maldivi

Maldivi 8
Maldivi ostrvo – Letovanje koje ćete pamtiti čitav život

Ostrvska država u Indijskom okeanu, Maldivi su poznata turistička destinacija. Sačinjeni su od 26 grupa atola, sa ukupno 1 126 ostrva, od kojih je svega 200 njih naseljeno.

Na nekima od njih su izgrađeni hotelski kompleksi visoke kategorizacije, koji privlače veliki broj turista iz celog sveta.

9. Singapur

Singapur 9
Singapur – Najmanje država na prostorima jugoistočne Azije

Na vrhu poluostrva Malke, nalazi se grad-država Singapur i najmanja je država na prostoru jugoistočne Azije.

Glavno ostrvo je Singapur, a u sklopu države se nalazi još 62 ostrva. Najviša tačka je na 166 metara nadmorske visine, brdo Bukit Tima.

Karakteriše ga tropska klima tokom cele godine, sa prosečnom temperaturom od 22 do 34 stepena Celzijusa i visokim procentom vlažnosti vazduha (90% ujutru, a 60% popodne).

Čak 23% ukupne teritorije Singapura čine šume i prirodni rezervati.

Jedna od najrazvijenijih privrednih grana je turizam, a grad posećuje na milione turista iz godine u godinu. Kako bi upotpunili turističku ponudu i privukli još više turista, legalizovano je kockanje, pa od 2005. godine rade dva kazina (u Marina Sautu i na Sentosi).

10. Dubai

Dubai 10
Dubai – Turističe atrakcije, destinacije, hotel sa sedan zvezdica

Deo Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan od najvećih emirata.

Dubai je ujedno i glavni grad istoimenog Emirata, koji se prvi put pominje krajem 11. veka.

Među svetskim turistima je poznat kao izuzetno popularna turistika destinacija, sa velikim brojem hotela visoke kategorizacije.

11. Moskva

Moskva 11
Moskva, Rusija – Znamenitosti, istorija, kultura

Največi i glavni grad Rusije, Moskva je i najnaseljeniji evropski grad. Istovremeno, smatra se najskupljim gradom na svetu, kada se posmatraju troškovi života.

Šta god napisali, uvek će ostati nešto neotkriveno, što će vas naterati da joj se opet vratite. Zato ćemo pomenuti samo neke znamenitosti ovog velelepnog grada.

Na prvom mestu Kremlj. Centar grada i staro gradsko jezgro, Kremlj krasi Lenjinov mauzolej, na Crvenom trgu. Zatim crkva Svetog Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Kitaj Gorod, Aleksandrovski sad sa Večnim plamenom…

Skoro trećinu grada čine čine lepo uređeni parkovi, bašte i šume.

Ne zaboravite da uživate u ruskim specijalitetima, pićima i obavezno pazarite neku babušku za uspomenu.

12. Šri Lanka

sri-Lanka-12
Šri Lanka putopis – Predivno ostrvao u Aziji za turizam

Nekadašnji Cejlon, a danas Šri Lanka je azijska ostrvska država.

U reljefu su dominantne nizije i bdrašca, dok se planine nalaze samo u unutrašnjosti, a čitavo ostrvo je u obliku suze.

Ostrvo je izuzetno bogato kulturnim blagom od svetskog značaja. Tragove su ostavili i Indijci, i Holanđani, i Britanci i Portugalci, koji su boravili na ostrvu u različitim periodima.

Čuveni istraživač, Marko Polo je upravo Šri Lanku proglasio najlešim ostrvom. Ko jednom ode tamo, shvatiće  i zbog čega. Krase je savršene plaže, bogato zelenilo, brojni kulturno-istorijski spomenici…

Drevni grad Polonaruvi i čuveni spomenik Bude koji leži, kao i Gradski muzej, zatim Pećinski hramovi u Dambuli, Nacionalni park „Jala“, Nacionalni park „Vilpatu“… samo su neke od atrakcija Šri Lanke.

13. Hong Kong

Hong Kong 13
Hong Kong – Neobično putovanje koje ćete pamtiti čitav život

Smešten na jugoistočnoj obali Kine, Hong Kong predstavlje njen posebni administrativni deo.

Reč je o jednom od najznačajnijih trgovinskih i finansijskih centara u celom svetu, sa izuzetno liberalnom privredom.

Zanimljiv spoj Istoka i Zapada, starog i modernog, Hong Kong je grad pun iznenađenja. Krase ga oblakoderi, sa jedne strane, a sa druge starinske ulice u kojima se oseća miris začina i ribe.

Atrakcije grada su: džinovska statua Bude, luka „Viktorija“, vidikovac „The Peak“ („Vrh“), do koga se stiže Peak tramvajem, a vožnja do vrha je nezaboravno iskustvo.

14. Malezija

Malezija 14
Malezija – Nezaobilazna destinacija za turizam

Na obali Južnog kineskog mora smeštena je država Malezija, sastavljena od: Zapadne i Istočne Malezije.

Malezija je raj za turiste iz celog sveta, jer nudi savršen spoj: urbanog, sofisticiranog i narodskog.

U centru Kuala Lumpura se nalaze najviše javne zgrade na svetu, čuvene Petronas kule.

15. Abu Dabi

Abu Dabi 15
Abu Dabi – jedna od najpoznatijih turističkih destinacija sveta

Još jedan Emirat, sa istoimenim glavnim gradom. Kao i Dubai, i Abu Dabi je jedna od poznatijih destinacija.

Iako nije toliko popularan kao Dubai, prognozira se da će u budućnosti biti jedno od prestižnijih odredišta turistima iz čitavog sveta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts