Kineski običaji i verovanja za Novu godinu

Koje običaje i verovanja imaju Kinezi za novu godinu

Datum Kineske Nove godina 2014: 30.januar 2014

Najznačajniji praznik u najmnogoljudnijoj zemlji sveta se naziva Prolećni festival i po značaju je pandan našem Božiću.

Datum početka Prolećnog festivala, odnosno Kineska Nova godina se određuje posebnim računanjem, ali po lunarnom kalendaru, tako da svake godine pada različitog datuma i to u periodu od sredine januara do početka februara. Inače, upravo se kineski lunarni kalendar smatra najstarijim metodom beleženja vremena u civilizaciji, a datira čak iz perioda 2400. godine pre Hrista. Prema ovom kalendaru, godina se sastoji od 12 meseci, s tim što se svaki mesec sastoji od 39,5 dana. Svaki ciklus se sastoji od 12 godina, a svaka od njih se dovodi u vezu sa po jednim znakom kineskog zodijaka.

Kineski obicaji i verovanja za Novu godinu

Kinezi dočekuju 4080 godinu

Ova godina je u znaku Zmije, a Kinezi dočekuju 4080. godinu. Prolećni festival počinje 09.februara 2013. Kako je nastupajuća godina u znaku crne Zmije, astrolozi predviđaju burne političke događaje, razne vrste nereda i sukoba na globalnom, ali i ličnom planu. Ima Zmija i dobrih strana, ali će ljudima tokom nastupajuće godine biti potrebno mnogo discipline i razuma, kako bi izvukli to dobro.

Običaji za Kinesku Novu godinu

U Kini je uobičajeno detaljno spremanje i čišćenje doma pre dolaska Kineske Nove godine. Na taj način se simbolično izbacuje negativna energija koja se vremenom nagomilala, a posebno se vodi računa o čišćenju svih ćoškova, jer Kinezi veruju da se u njima sakuplja sva negativna energija, koja ometa protok one zdrave, odnosno pozitivne.

Kinezi svoje domove pred praznik obavezno ukrašavaju raznim vrstama crvenih ukrasa, koji prema tradiciji osiguravaju boljitak ukućana, berićet i dugovečnost.

U znak promene i početka Prolećnog festivala Kinezi prvog dana Kineske Nove godine običavaju da oblače potpuno novu odeću. Uz to, za decu se pripremaju poklončići koji su uglavnom koverte crvene boje u kojima je novac. U nekim preduzećima i zaposleni dobijaju ovakve koverte od svojih poslodavaca.

Za Novu godinu se u Kini obavezno jede riba, koja simbolizuje obilje. I baš iz tog razloga je običaj da se ne pojede sva riba koja se nađe na trpezi, kako bi uvek bilo i više nego što treba.

Nova godina se u Kini dočekuje u krugu porodice i rođaka i valja je što veselije i glasnije dočekati. Često se novogodišnji praznici iskoriste za obilazak rođaka i prijatelja.

Verovanja za Kinesku Novu godinu

Vreme pre početka Prolećnog festivala obiluje raznim vrstama verskih ceremonija i običaja. Recimo, za vreme trajanja festivala se ne sme čistiti, zato što se smatra da se na taj način čisti i sreća koja dolazi svakoj porodici za vreme trajanja praznika. Ili, pak kosa svih osoba ženskog pola u kući mora biti čista pre početka praznika, jer se veruje da ako se pere za vreme trajanja festivala donosi finansijske teškoće ukućanima. I kao i u Srbiji novogodišnji običaji se razlikuju skoro od mesta do mesta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts