Najlepše rođendanske torte u obliku otvorene knjige

Proslave današnjih rođendana se u svakom smislu razlikuju od nekadašnjih. Mi smo nekada uživali uz sendviče koje su pravile naše mame i uz ukuse domaćih torti koje su, specijalno za tu priliku mahom pripremale naše bake. Za nas su to bile najlepše torte, bez obzira na dekoraciju i ukrašavanje.

Danas se, međutim mnogo više vodi računa o izgledu u svakom smislu. Tako je postalo bitno da dekoracija rođendanske torte bude mnogo bitnija nego njen ukus. Govorim naravno uopšteno. A izrada rođendanske torte se sve češće prepušta profesionalcima, pa se one u većini slučajeva naručuju iz brojnih poslastičarnica.

Srećom, te još uvek postoje mame i bake koje se bave pravljenjem rođendanskih torti, vodeći pri tom računa da bude prava domaća. Kada naručujete tortu, čini se da nema ukus kao što imaju torte koje sa puno ljubavi spremaju naše mame ili bake.

Najzahvalnije za pravljenje jesu torte u obliku otvorene knjige ili pak, jednostavne položene torte sa različitim jestivim preslikačima. Naravno, samo ako želite da uživate u ukusu, a ne toliko u dekorisanju torte. Torte u obliku knjige su vrlo jednostavne za oblikovanje, a možete ih napraviti prema receptu za one prave domaće torte, u čijim korama se osećaju orasi. Svakako je preporučljivije ukoliko pravite torte u obliku otvorene knjige da pravite čokoladnu varijantu, pre nego voćnu, jer ćete ih lakše oblikovati.
Kada je dekorisanje i ukrašavanje torte u obliku otvorene knjige u pitanju, možete slobodno pustiti mašti na volju. Za glazuru možete koristiti čokoldaku, koju ćete ukrašavati šlagom. A možete je prekriti i šlagom u boji, pa “ pisati “ rastopljenom čokoladom. Ako ste vični u radu sa fondan masom ili marcipanom, možete i to koristiti za oblaganje torte u obliku otvorene knjige. Ideja za ukrašavanje i dekorisanje ovakve torte je zaista mnogo. A sve zavisi od mašte i umeća osobe koja je priprema, ali i želja slavljenika naravno.

Mi smo za vas izdvojili one koje su se nama najviše dopale, pa će vam možda pasti napamet neka ideja dok buete uživali u ovim fotografijama…

1. Na početku, najjednostavniji način filovanja… S tim što. recimo možete obojiti šlag i dodati koji ukras…

otvorena knjiga torta

2. A ovako izgleda ista takva torta kada po šlagu pišete rastopljenom čokoladom…

torte u obliku knjige

3. Ukoliko niste naročito vični u “ pisanju “ po tortama, evo odlične ideje…samo odaberite prave ukrase…

izrada torte knjige

4. Za one koji se dobro snalaze u radu sa fondan masom, evo odlične ideje…samo treba dodati neke ukrase, po mom mišljenju…

pravljenej torte knjiga

5. Ovo je već malo zahtevnija varijanta…ali ništa nije nemoguće ako odlučite da pokušati i imate dovoljno volje i strpljenja…

ukrasaanje torte knjige

6. A može i ovako…

otvorena knjiga recept

7. Ukoliko niste naročito vešti u radu sa fondan masom, možete jednostavno napraviti ovakvu tortu, a fondan zameniti šlagom…

rodjendanske torte knjiga

8. Mališani će se, ne sumnjam oduševiti rođendanskom tortom u obliku otvorene knjige kakvu su mogli da vide u filmu “ Hari Poter „…

hari poter torta

9. Kada je šlag u nekoj boji, vi se možete lepo poigrati jednostavnim dodavanjem primerenih ukrasa…

slag torta

10. I za kraj, ona koja je mene opčinila… Iako nije u obliku otvorene knjige, mene je jednostavno ova torta ostavila bez daha… Jasno mi je da nije jednostavna za izradu, ali to ne znači da je nemoguće napraviti je…

torta kao knjiga

Recept za rođendansku tortu u obliku otvorene knjige

Kao što sam već pomenula, torte u obliku otvorene knjige je najlakše pripremati od čokolade, jer su jednostavnije za dekoraciju. Što se veličine kora tiče, to ćete ipak morati sami da odredite, a u zavisnosti od veličine torte koju pravite.
U principu recept za tortu daje količinu za tortu uobičajene veličine. Ja lično, uvek pravim po toj meri i do sadaje uvek bivalo sasvim dovoljno torte za sve.

Za izradu rođendanske torte u obliku otvorene knjige biće vam potrebne tri kore i dve vrste fila. Zato ćemo tim redom i navoditi sastojke, kako biste se lakše snašli dok čitate recept.

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 150 gr šećera
  • 120 gr mlevenog keksa ( najbolje “ Plazma “ )
  • 120 gr oraha
  • 1 kesica praška za pecivo

Za prvi fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 gr čokolade za kuvanje

Za drugi fil:

  • 1 kesica pudinga od čokolade ( a može i od vanile )
  • 300 ml mleka
  • 15 žumanaca
  • 300 gr šećera u prahu
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 300 gr margarina
  • 200 gr seckanih oraha
  • 200 gr čokoladnih bananica

Za premaz: šlag, čokolada za kuvanje il ifondan masa, u zavisnosti od vaših želja.

Izrada torte u obliku otvorene knjige

  1. Količina sastojaka je navedena za tri kore, pa je u skladu sa tim treba i deliti. Muti se svaka kora posebno. Prvo penasto umutiti belanca, pa dodati šećer, mleveni keks, orahe i prašak za pecivo. Torta je najukusnija kada se u dve kore dodaju seckani, a u jednu mleveni orasi, ali ako vam je lakše možete i u svaku dodati samo mlevene.
  2. Kada umutite koru, razlijte je u pleh koji je obložen papirom za pečenje ( ja pečem u đuveču srednje veličine ).
  3. Pečene kore poređajte na odvojene krpe, pa se posvetite pripremi prvog fila: slatku pavlaku blago zagrejte na umerenoj ringli, ali nikako ne sme da provri- Zatim dodajte čokoladu i dobro sjedinite. Ostavite ovaj fil da se prohladi. Kada se prohladi, premažite svaku koru i počnite sa pripremom drugog fila dok se ovaj steže.
  4. Drugi fil pripremate tako što prvo skuvate puding prema uputstvu sa kesice i ostavite ga da se ohladi. U međuvremenu pomešajte žumanca i šećer u prahu, pa sve zajedno skuvajte na pari ( pustite vodu da proključa u jednoj šerpi, a drugu u kojoj su žumanca, stavite iznad i mešate oko 5 minuta ).
  5. Umutite margarin mikserom, pa kada se ohlade i žumanca i puding, sjedinite sve sa margarinom. Dodajte iseckane orahe i čokoladne bananice, pa sve blago sjedinite kašikom. Nikako mikserom.
  6. Sada ređati tortu u obliku otvorene knjige na sledeći način: kora ( u kojoj su seckani orasi ), prvi fil, drugi fil, kora ( u kojoj su mleveni orasi ), prvi fil, drugi fil, kora ( u kojoj su seckani orasi ), prvi fil, drugi fil, premaz po izboru.

Imajte na umu da se oblik otvorene knjige postiže pomoću dekorisanja, a najefektnije je ovu tortu premazati šlagom, a sa strane ivice izvući viljuškom, kako bi knjiga izgledala što realnije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts