|

Ideje za uređenje male spavaće sobe

Saveti kako urediti malu spavaću sobu 

Kakav treba da je nameštaj za malu spavaću sobu, boja zidova, svetlost…

Kada je u pitanj uređenje enterijera, pored dnevnog boravka, najuvažnijim se smatra uređenje i dekorisanje spavaće sobe. Iako u njoj provodimo uglavnom samo noć, ona je vrlo bitan deo našeg života, jer upravo u njoj odmaramo i „punimo baterije“ za novi dan.

Spavaća soba je jedina prostorija u kući koja je potpuno naša (i našeg partnera, naravno ako ga imamo). Zato ona treba da bude lepo uređena, a ne, kao kod većine da bude mesto gde se odlažu nepotrebne stvari.

I ako je možda manja, to ne znači da je ne možete urediti tako da se osećate u njoj prijatno. Pa, ukoliko želite da je „povećate“, nudimo vam nekoliko ideja za to.

Ideje za uredjenje male spavace sobe

Odabir nameštaja za spavaću sobu. Ono o čemu prvenstveno treba da vodite računa prilikom uređenja manje spavaće sobe jeste odabir nameštaja. Kako je, naravno njen najvažniji element krevet, vrlo je važna njegova veličina. Apsolutno nije preporučljivo da uzimate ogroman krevet, koji će zauzeti čitav prostor vaše spavaće sobe, možda.

Kada ste odabrali odgovarajući krevet, pređite na organizovanje prostora. Najbolje je, ukoliko je moguće da krevet stavite uza zid, kako biste imali na raspolaganju više prostora. Ukoliko je, pak u vašoj spavaćoj sobi tako zgodnije, ostavite prostora sa obe strane. Konačnu odluku oko toga šta je bolje za vašu sobu, najbolje ćete doneti ako isprobate i jednu i drugu varijantu.

Za manju spavaću sobu se ne preporučuju glomazni ormani ili regali, jer će dodatno gušiti prostor. Najbolja varijanta su otvorene police, sa recimo prozirnim zavesama, pomoću kojih ćete, takođe vizuelno stvoriti veći prostor.

A najbolji način za odlaganje stvari i raznih sitnica u manjim prostorima jesu fioke ispod kreveta. Ako je ikako moguće, dodajte ispod vašeg kreveta najjednostavnije fioke. Videćete koliko ćete uštedeti prostora.

Dobra organizacija je ključ uspeha za uređenje prostora. Dakle, pogledajte šta sve od nameštaja koji već imate možete da iskoristite na najbolji mogući način. Samo je bitno da ne pretrpavate ovu prostoriju.

Ukoliko još niste kupili krevet, a poznajete nekog dobrog stolara, možete napraviti neku vrstu sobe u sobi. Odnosno, krevet može da bude malo uzdignut, pomoću par stepenika. U tom slučaju krevet je, zapravo dušek, a stepenice mogu sadržati fioke u kojima možete odlagati sitnice. Prostor ispod kreveta ćete najbolje iskoristiti ukoliko tu smestite zatvoreni orman. Na taj način ste dobili potpuno novu, neobičnu sobu i više prostora.

Ukrašavanje. Vrlo je važno da spavaća soba, bilo ona manja ili veća, bude provetrena i svetla, kako bi se ukućani osećali što prijatnije dok u njoj borave. Preporučljivo je da je ukrasite fotografijama ili slikama na kojima su detalji iz prirode, a dobro je da sadrži ukrase plave i zelene boje, jer su to boje koje najbolje utiču na opuštanje.

Osvetljenje. Osvetljene treba, takođe da bude umereno. Najbolje je da stavite lampu na noćni stočić pored kreveta, sa jedne ili obe strane, a sve u zavisnosti od rasporeda.

Boja zidova. Prilikom uređenja spavanje sobe, a posebno ukoliko je ona manja, treba voditi računa o boji zidva. Kako bi se prostor, vizualno poveća, najbolje je da oni budu svetlijih tonova.

Kod uređenja interijera puno stvari možete napraviti sam svoj majstor načinom, savete potražite na uradi sam portalu www.samogradnja.info

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts