Ko je stigao u Ameriku pre Kolumba?

Svakako da je američki kontinent imao istoriju i pre Kolubmove ekspedicije, a da ona nije vezana za Maje, Inke ili Indijance. Postoje dokazi o dolasku naroda sa drugih kontinenata, ali je taj deo istorije uglavnom obavijen velom tajne.

VIKINZI

Pre 1492 postojali su strastveni moreplovci, koji su plovili morem u potrazi za avanturama, a jedni od najznačajnijih su Vikinzi. Dva vikinška kapetana su samo uočila američko kopno – Gunbjorn Ulfson je oko 900. godine ugledao Grenland, koje se nalazi u blizini Severne Amerike, premda je danas pod upravom Danske.

Još 982 Grenland su naselili Islanđani , a moreplovac  Erik Crveni je tada detaljno istražio ovu teritoriju. Zanimljivo je pomenuti i da je Erik bio taj koji je naselio Grenland, i da su se ovde Islanđani zadržali oko petsto godina kada su misteriozno nestali, a veruje se da su se odselili zbog loših klimatskih uslova.

Deo Severne Amerike je ugledao nepun vek kasnije i Bjarni Herjolfson. On je krenuo upravo ka samom Grenladnu, kada je zbog oluje skrenuo sa kursa. Posto se vreme prolepšalo, na zapadu je ugledao poluostrvo koje će nekoliko vekova kasnije postati poznato pod imenom Labrador, a danas pripada Kanadi. Međutim nije bio zainteresovan da ga istražuje, vratio se na kurs ka Grenlandu, i iako je objavio svoje otkriće, novi kontinent je do daljnjeg ostao neistražen.

Tek je Lejf Erikson, sin već pomenutog moreplovca Erika Crvenog, rešio da istraži novi kontinent, i od samog Herjolfsona kupio brod kojim se uputio ka misterioznom kopnu. Ne zna se tačno gde se Lejf iskrcao, ali se zna da je novu zemlju nazvao Vinland i pretpostavlja se da je to ili Njufaundlend ili Nova Engleska.
kristofer kolumbo001
KINEZI

Nedavno se pojavila sumnja da su i kineski moreplovci nekoliko decenija pre Kolumba došli do Britanske Kolumbije. Naime, pronađena je građevina koja neodoljivo podseća na kineski stil gradnje i smatra se da su u njoj živeli Kinezi koji su se početkom petnaestog veka iskrcali na ovu obalu i istraživali.Međutim ova teorija nije potvrđena, ali Pol Šijason koji tvrdi da su pomenutu građevinu osnovali Kinezi, pretpostavlja da su oni, za razliku od Evropljana, živeli u slozi sa starosedeocima i da su im čak preneli neka svoja znanja, uključujući i pismo. Ipak, Kinezi se nisu predugo zadržavali na novootkrivenoj zemlji, ne zna se zašto. Neke teorije kažu da je sam Kolumbo koristio kineske mape koje su ga dovele do Amerike.

VIZANTIJA

Sedamdesetih godina prošlog veka u šumama Konektikata, na stenama pronađeni su čudni znakovi i tekstovi. Jedan od crteža predstavlja stub izrađen u dorskom stilu, neke reči  podsećaju na grčki a vide se i  naizgled pravoslavni simboli. Na pitanje otkud ovi simboli, koji su stariji od desetog veka, ovde, došlo se do zaključka da je do današnjeg Konektikata došla grupa vizantijskih monaha koji su živeli u severnoj Africi ( delu koji je, pripadao Vizantijskog državi). Pronađeni su izmedju ostalog monogram MP ( koji označava Mariju Bogorodicu),  potom natpis na grčkom Isus Hristos Sin Božiji Spasitelj, nekoliko udubljenja u obliku ribe…. Ipak ima i nekih znakova koji se mogu protumačiti na dva jezika, tako da se teorija o severnoafričkim pravoslavnim monasima ne može sto posto dokazati. Postoji još teorija koje opovrgavaju ovu tezu, ali je sama pretpostavka veoma zanimljiva, zar ne?

BALKANCI

A kako su Srbi ,,nebeski narod“, i naši preci su se nekako našli na listi naroda za koje se pretpostavlja da su još pre Kolumba bili u Americi. Ovu teoriju je izneo britanski istražitelj i penzionisani kapetan britanske Kraljevske mornarice, Gavin Menziz. On govori o periodu kada su Balkanci bili čuveni moreplovci i kada je Kotor bio jedna od najpoznatijih svetskih luka, a priča nas opet vraća u petnaesti vek. Kao dokaz za svoju tvrdnju navodi da  na pojedinim ostrvima Severne Amerike, stanovnici govore neki oblik srpskohrvatskog jezika. Na žalost, kapetan Menziz se nije opširnije bavio ovom tematikom, pa nije pronašao neke konkretnije dokaze o Srbima u Americi pre Kolumba.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts