Spisak stvari neophodnih za bebu u prvoj godini života

Dok željno isčekujete da vaša porodica dobije novog člana i da u vaš dom dođe beba, sigurno ćete imati mnogo dilema oko toga šta je sve potrebno da obezbedite u prvim nedeljama i mesecima detetovog života. Pogotovo ako po prvi put postajete roditelji. Zato vam predlažemo da već nekoliko meseci pre termina porođaja napravite spisak stvari i opreme za bebu koju smatrate neophodnom. 

Kupovina neophodnih stvari za prvu godinu života vaše bebe nesumnjivo je uzbudljiva za svakog roditelja. Međutim, isto tako predstavlja i značajno opterećenje kućnog budžeta, naročito ako ne razdvojite korisno od nekorisnog. Sa toliko puno proizvoda koji su danas dostupni na tržištu, ponekad je teško razgraničiti šta je sve potrebno nabaviti. 

Bebi oprema podrazumeva neverovatno velik spektar proizvoda, od odeće za bebu i kreveca, pa sve do prvih igračaka. Ali šta je ono bez čeka definitivno ne možete u prvim mesecima života vaše bebe? Kako bismo vam pomogli da umanjite troškove i da ne kupujete opremu koja nije nužna, sastavili smo listu osnovnih stvari koje morate nabaviti pre nego što beba dođe kući iz porodilišta. 

Odeća za bebe

Veličina odeće za bebe je klasifikovana po uzrastu na 3, 6, 9 ili 12 meseci. Prilikom kupovine odeće za vašeg mališana imajte na umu da deca u prvoj godini života vrlo brzo rastu i razvijaju se.

Osnovna stvar na koju morate obratiti pažnju nije robna marka, već kvalitet odeće. Bebina koža je osetljiva i tanka, pa ukoliko odeća nije odgovarajućeg kvaliteta može lako izazvati iritaciju. Zato je najbolje da potražite pre svega pamučnu garderobu koja je mekana i kroz koju koža vašeg deteta može da diše. Važno je i da odeća bude dovoljno široka kako bi se dete osećalo komotno u njoj. Sa druge strane, ne biste trebali da kupujete komade koji sadrže trake ili uzice koje bi se mogle rasplesti i zapetljati oko bebinih rukica ili vrata. 

Za prvih mesec dana bebi će biti dovoljno 5-6 majčica, benkica, bodija, kombinezona, čarapa, jedna ili dve kapice i to je sve. Kasnije, kada počnete bebu da izvodite u šetnju, dokupićete ono što mislite da ja potrebno. Nemojte zaboraviti da nabavite i 5-6 portikli, koje će štititi garderobu da se ne uprlja dok hranite vašu bebu. 

Sredstva za održavanje higijene

Bebina koža je mlada, tanka i veoma osetljiva. Upravo iz ovih razloga za pranje odeće vašeg deteta koristite što blaže deterdžente. Uostalom, u prvim mesecima života bebe se jako malo prljaju pa i nema potrebe za nekim “jakim” deterdžentima a posebno ne za omekšivačima. 

Što se kozmetike tiče, birajte blage dečije sapune, kreme, kupke i ulja. Potrudite se da pronađete one proizvode koji su potpuno prirodni i na biljnoj osnovi. Tako na primer, za kupanje u vodu možete dodati par kapi maslinovog ili bademovog ulja i tako tretirati dečiju kožu. 

Kadica za kupanje je takođe jedna od stavki koja je obavezna. Kada je birate obratite pažnju na to da li na donjoj strani ima gumenu zaštitu od klizanja, a ukoliko nema, jednostavno kupite podmetač. Vodite računa da kadica bude komotna za vaše dete. Pojedini modeli imaju i posebnu pregradu gde možete odložiti sapun ili kupku, što vam u mnogome može olakšati posao dok kupate bebu. Ne zaboravite na termometar, kojim ćete meriti temperaturu vode za kupanje, ali i temperaturu vazduha u prostoriji u kojoj kupate bebu

Kada su u pitanju pelene, one mogu biti za jednokratnu i višekratnu (platnene) upotrebu. Danas se, zbog svoje praktičnosti i vrlo jednostavne upotrebe koriste gotovo isključivo pelene za jednokratnu upotrebu. U prvim nedeljam života vašeg deteta biće potrebno da menjate pelene na oko 3 sata. Naravno, čim primetite da se dete izmokrilo pelenu odmah je promenite, ne čekajte da je “napuni”. 

Još jedan veoma važna stvar  u prvim danima i nedeljama nakon otpusta iz porodilišta je održavanje higijene bebinog pupka. Patronažna sestra će vas uputiti šta je sve potrebno i kako treba da negujete pupak bebe do otpadanja pupčane vrpce, a svakako će vam trebati povidon jod i sterilna gaza. 

Krevetac i posteljina

Krevetac će vam služiti od dana kada beba uđe u vaš dom pa sve do otprilike treće godine života. U suštini, koristiće vam do onog trenutka dok vaše dete sa lakoćom ne počne da izlazi iz njega. I to je najbolji pokazatelj kada je vaše dete spremno za svoj novi pravi krevet.

Dečiji kreveci se uglavnom dizajniraju u tri nivoa, sa jednom stranicom koja se spušta po visini. Proizvode se u velikom broju dezena pa kada uređujete sobu za vašu bebu neće vam biti teško da pronađete model koji odgovara ostatku ambijenta dečije sobe. Osim klasičnih krevetaca, postoje i oni višefunkcionalni. Višenamenski se mogu koristiti kao kolevka, krevetac i kasnije čak kao pravi krevet za sa fiokom za posteljinu. Štaviše, postoje i modeli koji se mogu iskoristiti i postaviti kao radni stolovi za vaše dete.

Kada je reč o posteljini, biće vam potrebno najmanje tri kompleta. Naravno, najbolja je pamučna posteljina, lako upijajuća i prijatna za vaše dete. Ne zaboravite da kupite i nepromočivu zaštitu za dušek. Takođe, kako bi vaše dete imalo kvalitetan san, nemojte štedeti na dušeku, koji ne bi trebalo da bude previše mekan.

Igračke za bebe

Kada bebe zaplaču dobar način da ih smirite je da ih uzmete u naručje, date im cuclu ili interesantnu igračku. Naravno, cucle nisu neophodne ali vam mogu prilično pomoći, mada ih mnogi stručnjaci ne preporučuju. Takođe, obavezno kupite i par gumenih glodalica ili žvakalica za desni, koji će olakšati bebine “muke” kada počnu da joj niču zubići. 

Kada je reč o igračkama počnite sa zvečkama i muzičkom vrteškom koju možete montirati na sredini ili u podnožju kreveca. Nikako iznad same glave deteta! Kasnije možete kupiti i interaktivne knjige, one koje će detetu pomoći da dodirom oseti različite materijale. 

Nemojte zaboraviti da kupite par gumenih igračkica za vodu dok se vaše dete kupa. Sve bebe vole vodu i kupanje, pa još kad vide par malih patkica kako plutaju po vodi, uživanje će biti potpuno. 

Kolica za bebe

Jedna od najbitnijih odluka što se tiče kupovine opreme za bebe je odabir dečijih kolica. Izbor je danas ogroman, pa vam neće biti lako da napravite dobar izbor. Osim dizajna uzmite u obzir i to da li ćete kasnije kupovati i neka laka kolica ili ćete koristiti samo jedna. Kvalitetna kolica su najčešće izrađena od čvrstih i lakih materijala, tako da se bez puno napora mogu podići i spakovati u prtljažnik kola. Imajte na umu da postoje i kolica koja su laka, ali su napravljena od lošijih materijala pa vam neće dugo služiti. Kako da prepoznate kvalitet? Vrlo jednostavno – njihova cena vam verovatno može dosta toga reći o kvalitetu izrade.

Ukoliko smatrate da su previše skupa, možete potražiti pomoć od prijatelja čija su deca prerasla kolica i pozajmiti ih od njih. Ili ako vam se neko ponudi da vam kupi poklon za vašu tek rođenu bebu i pita vas šta vam je potrebno, možete mu predložiti upravo kolica. 

Dok je beba jako mala, preporuka je da u kolicima bude okrenuta ka vama, odnosno da gleda u vas. Kada malo poraste, otprilike oko prvog rođendana, možete je okrenuti da gleda napred. Zato je dobro da kolica koja budete izabrali imaju mogućnost okretanja sedišta. Najjednostavnija opcija za koju se većina proizvođača odlučuje je da se ne okreće sedište, već da kolica imaju mogućnost dva položaja ručke za upravljanje. Tako se ručka može naći ispred ili iza bebine glave. 

Obratite pažnju i na točkove na kolicima. Oni mogu biti gumeni i plastični. Plastični su prilično lošija opcija što se udobnosti tiče, jer će bebe “odskakati” kao loptice dok se voze neravnim delom ulice. 

Auto sedište

Još jedna jako važna stvar na našoj listi opreme za bebe do prvog rođendana je i auto sedište. Po zakonu u obavezni ste da dok prevozite dete u automobilu za njega imate posebno dečije sedište. S obzirom da ćete u prvoj godini često voditi bebu na lekarske kontrole ili redovnu vakcinaciju, ovaj deo opreme za bebe će vam itekako biti potreban. Sva dečija sedišta koja se nalaze na tržištu su prošla testove bezbednosti. Međutim, i kod ovog proizvoda postoji razlika u kvalitetu, pa su obično ona kvalitetnija ujedno i skuplja. 

Kada ste kupili sedište, uverite se da ste ga pravilno postavili kako je predstavljeno u uputstvu. Male bebe se prevoze okrenute tako da gledaju u sedište automobila. Ako ste sami u automobilu, odnosno vozite, auto sedište sa bebom možete postaviti i na prednjem suvozačevom sedištu. Naravno, uslov je da bebu postavite suprotno od smera vožnje ali i da vazdušni jastuci na suvozačevom mestu budu isključeni.   

Ovo je lista najosnovnijih stvari koje biste trebali da imate kada u vaš dom uđe beba. Ne morate potrošiti puno novca da biste vašoj bebi obezbedili udobnost. Možda ćete neke stvari, poput kreveca ili auto sedišta, moći da pozajmite od prijatelja i na taj način uštedite, ali ono što budete morali da kupite birajte pametno. 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts