Maltezer

Do danas nije razrešeno kako je maltezer nastao. Prema nekim miščjenjima, preci ove pasmine su ovčarski psi, a prema drugim opcijama, današnji maltezeri su potomci belog grčkog patuljastog psa.

Krajem prošlog veka počeo je organizovani uzgoj maltezera u Engleskoj. Za taj uzgoj uvezeni su primerci iz Nemačke i Holandije i u tom periodu bile su dozvoljene razne boje maltezera. Posle Prvog svetskog rata, pravilo je da malteški pas može imati isključivo belu boju.

Maltezer ili malteški pas ima meku, dugu, belu i svilenkastu dlaku , a kod nekih su uči u limun boji. Odlikuje ga crna njuškica i duboke crne oči, koje se kriju ispod šiški. Krzno može imati i tragove blede narandžste nijanse.

Karakteristike i osobine

Iako izgleda ljupko i podseća na plišana igračku, maltezer je mnogo više od običnog kućnog ljubimca koji voli da bude obasipan pažnjom maženjem. To je jedan zaigran i hrabar pas, odan karakter koji je privržen svom gospodaru prema kome je vrlo zaštitnički nastrojen. Takodje, najradje se igra sa decom. Spada u hipoalergenske pasmine što je vrlo važno ako ga držite u stanu i imate decu.

maltezer

Veličina

Maltezer je majušni pas čija visina je zaistaskromna, a njegova težina je od 1,4 do 3 kg. Mužjak i ženka su otprilike podjednako teški. Medjutim, iskustva vlasnika kažu da, ako se ugoji, postaje lenj.

Životni vek maltezera

Prosečna očekivana dužina života je od 9-11 godina, mada je u nekim slučajevima i duža.

Ishrana maltezera

Ishrana koja je nepravilna i preterana je glavni krivac za maltezerovu preteranu telesnu težinu, odnosno vlasnik koji ga preterano hrani ili mu daje slatkiše i grickalice. Kada nabavite štene, ako ima manje od 2 meseca, prvo mu obezbedite pakovanje kvalitetne kašice za štenad mini rase, kako biste prešli sa mleka na čvrstu hranu.

Ako je štene malo starije i već jede čvrstu hranu, nabavite manje pakovanje kašice i granulice za štenad mini rase.

Nikada nemojte štediti na hrani jer kvalitetna i odgovarajuća ishrana je ključna da vaš ljubimac bude zdrav i da odraste u lepo razvijenog psa.

Verovatno ćete primetiti da Vaš ljubimac povremeno voli da jede jabuku ili da jede travu iz dvorišta ili tokom šetnje. To nije ništa neobično ni problematično jer psi vole travu, voće i povrće koji su bogat izvor vitamina i vlakana a koji im pomažu pri probavi. I sami im možete davati kuvano povrće ali i zbegavajte mahinarke jer mogu da izazovu nadimanje. Psi vole i voće pa će rado pojesti komadić jabuke, kruške ili banane. Pazite samo da vaš maltezer ne pretera, kako ne bi dobio dijareju.

Održavanje

Maltezer je relativno lak za održavanje i negu. Najveća obaveza koju ćete imati je briga oko njegove dlake, kada je u toku linjanje, zatim šišanje, redovno kupanjei takozvani problem „suzica“. Maltezeri nemaju poddlaku, ali možete početi sa kupanjem šteneta već od drugog meseca starosti i to jednom nedeljno ako imadugu dlaku a jednom u 2 nedelje ako pas ima kratku frizuru.

Još dok je Vaš maltezer štene, nabavite losion za čišćeje i negu očiju, onda četku sa zaokrugljenim vrhovima za svakodnevnu negu i masažu krzna a koja podstiče cirkulaciju i rast dlake, metalni, metalni češalj za raščešljavanje, poseban šampon za štence, a kasnije šampon za svilenkastu i belu dlaku kojim ćete održavati njuškicu i šapice na kojima je dlaka sklonija prljanju. Možda će Vam biti potrebne i cipelice za zimu, kojim ćete zaštititi njihove osetljivih šapica od leda i snega tokom zime kada ga izvodite napolje.

Bolesti

Generalno su psi dobrog zdravlja i bolesti ih retko pogadjaju. Većina maltezera, ipak ima problem sa „suzicama“ iz očiju koje vremenom ostavljaju ružne braon tragove na krznu oko očiju. Uzroci mogu biti zapušeni suzni kanali, nepostojanje suznih kanala, nasledni faktori kao i anatomija glave.

Higijena je ipak najbitniji faktor jer krmelji koji se skupljaju u uglovima očiju nastaju usled prašine, vetra, hladnoće, korišćenja nekih kozmetičkih preparata i sl. Krmelji iritiraju oko i izazivaju jače suzenje. Zato krmelje redovno uklanjajte odgovarajućim sredstvom.

Dresura maltezera

Maltezera je relativno lako naučiti da posluša osnovne komande i kulturu ophodjenja u kući. Nemojte vašegbelog ljubimcarazmaziti previše. Ranom socijalizacijom naučiće poželjno ponašanje i bez problema će moći da ostaje sam u stanu i po 8 sati dok ste Vi na primer na poslu.

Parenje

Ne preporučuje se parenje dok mužjak ne navrši godinu i po do dve, a ženka ne pre drugog teranja. Ženka ima dva teranja godišnje a graviditet traje oko 2 meseca.

Cena maltezera

Cena štenaca maltezera na srpskom tržištu se kreće od 150 do 250 evra.

Pogledajte slike maltezera iz naše galerije.

maltezer1

maltezer2

maltezer3

maltezer4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts